Mei is de coeliakie-awareness maand, een datum om aandacht te vragen voor coeliakie. Onderzoekers uit de hele wereld bestuderen coeliakie dagelijks, op zoek naar een betere levenskwaliteit voor hun patiënten. En er is al veel ontdekt.

Daarom is naast onderzoek en degelijke gegevens een goede communicatie tussen wetenschappers, media en het grote publiek belangrijk. Nepnieuws, verkeerde of onvolledige informatie kan het leven van degenen die de ziekte hebben of in de diagnostische fase zitten, heel erg verslechteren. Wij geloven dat goede communicatie in de wetenschap van groot belang is voor de vooruitgang van de wetenschappelijke kennis en voor het welzijn van de bevolking in het algemeen.  

Een manier om de wetenschapscommunicatie te verbeteren is het gebruik van visuele middelen, zoals infographics, video's of grafische samenvattingen. U kunt uw gegevens op een beknopte en mooie manier laten zien.

Ons team heeft een infographic gemaakt om informatie over coeliakie te tonen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 Allereerst, wat is coeliakie?

Het is een auto-immuunziekte die schade veroorzaakt in de dunne darm door glutenconsumptie. Er is een genetische factor en sommige mensen hebben een genetische aanleg voor coeliakie.

Ongeveer 95% van de mensen met coeliakie heeft ofwel het variant-HLA-DQ2-allel ofwel (minder vaak) het HLA-DQ8-allel. Ongeveer 20-30% van de mensen zonder coeliakie heeft echter ook een van deze allelen geërfd. De gegevens wijzen erop dat er aanvullende factoren nodig zijn om coeliakie te ontwikkelen; dat wil zeggen dat het predisponerende HLA-risicoallel noodzakelijk maar niet voldoende is om de ziekte te ontwikkelen.

Wanneer mensen met deze aandoening gluten eten (een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst), ontstaat er een immuunreactie door een reactie op gliadinen en gluteninen (gluteneiwitten) die de cellen van de dunne darm aanvallen. Deze aanvallen veroorzaken schade aan de darmvlokken, die de opname van voedingsstoffen bevorderen. De beschadigde darmvlokken worden korter en vlakken uiteindelijk af, waardoor voedingsstoffen niet goed in het lichaam kunnen worden opgenomen.

 

Wat moet er veranderen als je coeliakie hebt?

Er is geen genezing voor coeliakie. Daarom is de meest gebruikelijke behandeling het levenslang volgen van een strikt glutenvrij dieet dat de symptomen helpt beheersen en de genezing van de darmen bevordert.

coeliakie

Waarom hebben we een coeliakiemaand nodig?

Geschat wordt dat coeliakie wereldwijd 1 op de 100 mensen treft.

Er zijn miljoenen mensen zonder diagnose. Veel van de tekenen en symptomen zijn aspecifiek, wat betekent dat ze bij veel aandoeningen kunnen voorkomen.

Gemiddeld wordt de diagnose pas 6 tot 10 jaar na het begin van de symptomen gesteld. Dit is een probleem vanwege het risico op langdurige gezondheidscomplicaties.

Sommige mensen hebben stille coeliakie, waarbij ze geen symptomen van de aandoening hebben. Mensen met stille coeliakie hebben echter wel afweerstoffen in hun bloed (antistoffen) die bij deze ziekte veel voorkomen. Zij hebben ook ontstekingsschade aan hun dunne darm die met een biopsie kan worden opgespoord.

Als u vreest coeliakie te hebben, ga dan naar uw arts. Alleen een arts kan een juiste diagnose stellen.

 

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen