Maj er cøliaki-bevidsthedsmåned, en dato for at sætte fokus på cøliaki. Forskere fra hele verden studerer cøliaki hver dag i forsøget på at forbedre livskvaliteten for deres patienter. Og meget er allerede blevet opdaget.

Ud over forskning og solide data er det derfor vigtigt med god kommunikation mellem forskere, medier og almindelige mennesker. Falske nyheder, forkerte eller ufuldstændige oplysninger kan gøre livet meget værre for dem, der har sygdommen eller er i den diagnostiske fase. Vi mener, at god kommunikation inden for videnskab er meget vigtig for fremskridt inden for videnskabelig viden og for den generelle befolknings velbefindende.  

En måde at forbedre videnskabskommunikationen på er at bruge visuelle ressourcer som infografik, videoer eller grafiske abstracts. Du kan vise dine data på en kortfattet og smuk måde.

Vores team har lavet en infografik for at vise information om cøliaki, baseret på videnskabelig forskning.

 Først og fremmest, hvad er cøliaki?

Det er en autoimmun sygdom, som forårsager skader i tyndtarmen på grund af indtagelse af gluten. Der er en genetisk faktor, og nogle mennesker er genetisk disponeret for at få cøliaki.

Omkring 95% af personer med cøliaki har enten varianten HLA-DQ2-allelen eller (mindre almindeligt) HLA-DQ8-allelen. Men omkring 20-30% af mennesker uden cøliaki har også arvet en af disse alleler. Dataene tyder på, at der er behov for yderligere faktorer for at udvikle cøliaki; det vil sige, at den disponerende HLA-risikoallel er nødvendig, men ikke tilstrækkelig til at udvikle sygdommen.

Når mennesker med denne lidelse spiser gluten (et protein, der findes i hvede, rug og byg), sker der en immunrespons i form af en reaktion på gliadiner og gluteniner (glutenproteiner), der angriber tyndtarmens celler. Disse angreb forårsager skader på villi, der fremmer næringsoptagelsen. De beskadigede villi forkortes og bliver til sidst flade, så næringsstofferne ikke kan optages ordentligt i kroppen.

 

Hvad skal man ændre, hvis man har cøliaki?

Der findes ingen kur mod cøliaki. Derfor er den mest almindelige behandling livslang overholdelse af en streng glutenfri diæt, der hjælper med at håndtere symptomer og fremme tarmens heling.

cøliaki

Hvorfor har vi brug for en måned med fokus på cøliaki?

Det anslås, at cøliaki rammer 1 ud af 100 mennesker på verdensplan.

Der er millioner af udiagnosticerede mennesker. Mange af tegnene og symptomerne er uspecifikke, hvilket betyder, at de kan forekomme ved mange lidelser.

I gennemsnit stilles diagnosen først 6 til 10 år efter, at symptomerne er begyndt. Det er et problem på grund af risikoen for langvarige helbredskomplikationer.

Nogle mennesker har silent cøliaki, hvor de ikke har nogen symptomer på sygdommen. Men mennesker med stille cøliaki har immunproteiner i blodet (antistoffer), som er almindelige ved denne sygdom. De har også inflammatoriske skader i tyndtarmen, som kan påvises med en biopsi.

Hvis du er bekymret for at have cøliaki, skal du gå til din læge. Kun en læge kan stille en korrekt diagnose.

 

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner