Znanstveniki z univerze Yale so prašičje možgane zunaj telesa ohranili žive še več ur po smrti. Dokument Obnovitev možganskega krvnega obtoka in celičnih funkcij nekaj ur po smrti pojasnjuje poskus z uporabo prašičjih možganov, ki lahko osvetli raziskave možganskih poškodb. Revija Nature objavljeno dokument 17. aprila.

"Večino človeške zgodovine je bila smrt zelo preprosta," pravi Christof Koch. Je predsednik in glavni znanstvenik Inštituta Allen za znanost o možganih v Seattlu v ameriški zvezni državi Washington. "Zdaj se moramo vprašati, kaj je nepovratno." 

V teh možganih ni komunikacije med nevroni, zato ni bilo zavesti. Toda celice so bile žive - in že to je zelo pomembno odkritje.

"Dosedanje ugotovitve so pokazale, da se v celicah v bistvu v nekaj minutah začne proces celične smrti," je na novinarski konferenci povedal Nenad Sestan, nevroznanstvenik z univerze Yale, ki je vodil raziskavo. "Pokazali smo, da je proces celične smrti postopen, in nekatere od teh procesov je mogoče odložiti, ohraniti ali celo obrniti."

Poskus s poškodbami možganov

Po podatkih revije Nature Magazine so raziskovalci preverili, kako dobro so se možgani obnašali v šesturnem obdobju. Ugotovili so, da so nevroni in druge možganske celice ponovno vzpostavili normalne presnovne funkcije, kot sta poraba sladkorja in proizvodnja ogljikovega dioksida. Zdi se, da je deloval tudi imunski sistem možganov. Strukture posameznih celic in delov možganov so bile ohranjene. Nasprotno pa so celice v kontrolnih možganih, ki niso prejeli raztopine, bogate s hranili in kisikom, propadle. Ko so znanstveniki vzorce tkiva iz zdravljenih možganov napeljali z elektriko, so ugotovili, da lahko posamezni nevroni še vedno prenašajo signal.

Znanstveniki so ustvarili sistem, imenovan BrainEx, posebej zasnovan za oslabitev nekaterih procesov, ki so odgovorni za razgradnjo tkiva v posmrtnih možganih. Sistem vključuje črpanje raztopine, imenovane perfuzat BEx. Raztopina je patentirana mešanica zaščitnih, stabilizacijskih in kontrastnih sredstev, ki delujejo kot nadomestek krvi. Perfuzat vsebuje tudi kemikalije, ki zaustavljajo oksidacijo telesnega tkiva, kar zaustavlja apoptozo. Vsebuje tudi blokator nevronske aktivnosti, katerega namen je dvojen. Raztopino so črpali v glavne arterije izoliranih možganov pri normalni telesni temperaturi.

 

prašiči
Slika v članku prikazuje, kako so bili celotni možgani povezani z napravo BEx. Možgani prašiča so bili s perfuzijskim sistemom povezani prek arterijskih linij. 

 

Raziskovalci so uporabili približno 300 prašičjih glav iz klavnice ameriškega ministrstva za kmetijstvo. Po optimizaciji tehnologije je ekipa na sistem BrainEx priključila 32 prašičjih možganov. Povezavo so izvedli štiri ure po zakolu prašičev in po odstranitvi možganov iz lobanj. To računalniško omrežje črpalk, grelnikov in filtrov je šest ur nadzorovalo pretok, temperaturo in patentirano raztopino perfuzata.

Infografika za razumevanje poskusa

 

predogled_77833 (2)

 

Infografiko sem ustvaril s programom Mind the Graph. Če želite uporabiti privlačne znanstvene ilustracije in s svojimi raziskavami doseči več ljudi, lahko uporabite tudi Mind the Graph!

predogled_250

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge