Gezond voedsel voor de hersenen

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die elke dag minstens een halve portie flavonoïden-rijk voedsel consumeren, zoals aardbeien, citrusvruchten en paprika'slijken een verminderd risico op cognitieve achteruitgang te hebben.

Flavonoïden van zowel het flavon- als het anthocyaninetype kunnen in de studie de grootste ontstekingsremmende effecten hebben. In deze studie werd onderzocht of flavonoïden in de voeding verband houden met subjectieve cognitieve achteruitgang (SCD).

Kijk maar. Mind the Graph Galerij illustraties met betrekking tot het onderwerp van deze blogpost. Klik op de afbeelding hieronder!

Voedsel en fruit illustraties van Mind the Graph galerij.

Een kleurrijk verhaal over eten

Bekend als krachtige antioxidanten zijn flavonoïden natuurlijke verbindingen die in planten voorkomen.

Deze verbindingen komen ook voor in wijn, thee en chocolade. Met flavonoïden kunt u uw lichaam beschermen tegen alledaagse gifstoffen.

Een flavonoïde kan worden verdeeld in verschillende subgroepen, afhankelijk van de vraag of de benzeenring aan de koolstofring vastzit en hoeveel desaturatie en oxidatie de koolstofring heeft ondergaan. 

De subgroepen zijn flavonen, flavonolen, flavanonen, flavanonolen, catechinen en anthocyanen, en chalconen.

De onderzoekers van deze studie geloven dat flavonoïden krachtige antioxidanten zijn die de met veroudering verband houdende cognitieve achteruitgang helpen vertragen. 

Deze studie bewees dat veranderingen in het dieet de cognitieve achteruitgang met wel 20 tot 25 procent kunnen verminderen.

Lijst van voedingsmiddelen voor de hersenen

Daarnaast werden flavonoïden afzonderlijk bestudeerd. Flavonen, natuurlijk voorkomende verbindingen in specerijen en oranje of gele vruchten en groenten, toonden de grootste voordelen op de cognitieve functie, vergelijkbaar met het verminderen van het risico van cognitieve achteruitgang met drie tot vier jaar.

Elke 100g portie van peper bevat ongeveer 5 mg flavonen. Een bron van anthocyaan is te vinden in bosbessen, kersen en bramen. Elke portie bosbessen van 100 gram bevat ongeveer 164 mg anthocyanen.

Aan de studie namen 49.493 vrouwen en 27.842 mannen deel, met een gemiddelde leeftijd van 48 en 51 jaar toen de studie begon. Gedurende meer dan 20 jaar werden verschillende vragenlijsten over voedselfrequentie beantwoord. 

Elk type flavonoïde werd gedeeld door de frequentie om de inname ervan te berekenen. Tijdens de studie evalueerde elke deelnemer tweemaal zijn of haar eigen cognitieve vaardigheden, waaronder: "Zou u zeggen dat u moeite heeft met het herinneren van recente gebeurtenissen?" en "Vindt u het moeilijk om een korte lijst van items op te roepen?".

Met OTP wordt het geheugen van een persoon beoordeeld in een stadium waarin hij of zij voldoende geheugenverlies heeft geleden om te weten dat er problemen zijn, maar niet noodzakelijkerwijs ernstig genoeg om met een screeningtest te worden opgespoord.

Volgens de studie consumeerden mensen in de hoogste 20% van de consumptie van flavonoïden ongeveer 600 milligram (mg) per dag, terwijl mensen in de laagste 20% ongeveer 150 mg per dag consumeerden. In studies waarin werd gecorrigeerd voor factoren in verband met leeftijd en voeding, werden flavonoïden in verband gebracht met een lager risico op cognitieve achteruitgang. Zelfgerapporteerde cognitieve achteruitgang was 20% lager in de groep van hoge flavonoïde consumenten dan in de groep van lage flavonoïde consumenten.

De deelnemers aan de studie die de beste resultaten behaalden, aten gemiddeld een halve portie citrusvruchten per dag, waaronder sinaasappels, grapefruits, grapefruitsap, peren en appels.. Andere fytochemicaliën kunnen aan dit effect bijdragen, maar voor een langdurig neuroprotectief voordeel lijkt een dieet rijk aan flavonoïden, met name flavonen en anthocyanen, een goed idee.

groente en fruit display foto
Beeldbron: Unsplash door Tom Brunberg.

Een beschermende relatie met flavonoïden kan op elk moment ontstaan, want uit onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt wanneer de stoffen zijn geïntroduceerd. Dus ga aan de slag en eet en drink al die kleurrijke vruchten en groenten.

U kunt meer te weten komen over deze ontdekking door de onderstaande referenties te bekijken.

Yeh, Tian-Shin, et al. "Long-term dietary protein intake and subjective cognitive decline in US men and women." The American Journal of Clinical Nutrition (2021). DOI: 10.1212/WNL.0000000000012454

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen