Cercetătorii se confruntă frecvent cu dificultatea de a găsi un echilibru între cantitatea de informații oferite în textul principal și dorința de a încorpora materiale suplimentare utile în timpul redactării unei lucrări de cercetare. 

Aici intervine apendicele. Deși este o secțiune opțională, apendicele poate contribui la îmbunătățirea clarității și a caracterului complet al unei lucrări de cercetare. 

În acest articol, vom analiza scopul și beneficiile utilizării unui apendice într-o lucrare de cercetare, precum și câteva recomandări pentru a încorpora cu succes această secțiune în lucrarea dumneavoastră.

Ce este un apendice la o lucrare de cercetare?

Un apendice la o lucrare de cercetare este o secțiune care poate fi inclusă la sfârșitul unei lucrări de cercetare. Este utilizat pentru a oferi materiale suplimentare care sunt importante pentru lucrare, dar care nu sunt în întregime necesare pentru argumentul principal sau concluziile furnizate în lucrare. 

Tabelele, diagramele, graficele, datele brute, transcrierile interviurilor, chestionarele de sondaj, imaginile și alte elemente justificative pot fi incluse în anexă. Scopul apendicelui este de a oferi detalii suplimentare și sprijin pentru rezultatele cercetării prezentate în lucrare, fără a distrage atenția cititorului de la argumentul principal.

Este necesar un apendice într-o lucrare de cercetare?

Un apendice la o lucrare de cercetare este inclus, de obicei, atunci când cantitatea de material suplimentar este prea mare sau prea complexă pentru a fi inclusă în textul principal sau atunci când materialul ar întrerupe cursul argumentului dacă ar fi inclus în textul principal. 

În mod normal, cercetătorul alege dacă să adauge sau nu un apendice. De asemenea, un apendice poate fi adăugat dacă editorul sau instituția academică îl solicită. 

Cu toate acestea, secțiunea de anexe a unei lucrări de cercetare poate fi o adăugire benefică, permițând cercetătorilor să ofere mai multe materiale și sprijin pentru rezultatele studiului lor, fără a diminua din argumentul principal.

Ce să includeți într-un apendice la o lucrare de cercetare?

Resursele care pot fi incluse în anexa unei lucrări de cercetare variază în funcție de natura cercetării și de cerințele specifice ale lucrării. Dar, iată câteva exemple standard de ce se poate adăuga în anexa unei lucrări de cercetare:

 • Figuri și tabele: Apendicele poate conține tabele, figuri, grafice sau diagrame suplimentare care oferă informații mai detaliate sau diferite prezentări ale datelor;
 • Seturi mari de date sau date brute: Apendicele poate include seturi de date mari sau date brute care au fost utilizate pentru a ajunge la concluziile și constatările prezentate în publicație. Acest lucru permite cititorilor interesați să evalueze datele sau să le aplice în studii viitoare; 
 • Chestionare și sondaje: În cazul în care cercetarea a inclus colectarea de date prin intermediul unor sondaje sau chestionare, anexa ar putea furniza un eșantion al sondajului sau al chestionarului utilizat în cadrul cercetării;
 • Transcrieri ale interviurilor: În cazul în care cercetarea a inclus realizarea de interviuri, anexa ar putea furniza transcrieri ale acestor interviuri;
 • Detalii suplimentare privind metodologia: Apendicele poate conține detalii metodologice suplimentare din studiu care nu au putut fi incluse în textul principal al lucrării;
 • Documente suplimentare: Orice formulare de permisiune, formulare de consimțământ sau documente de aprobare etică. 

Pași pentru a scrie un apendice la o lucrare de cercetare

 1. Decideți ce articole vor fi incluse: Înainte de a începe să redactați secțiunea de anexe, este esențial să identificați ce elemente vor fi incluse. Acest lucru ar putea varia în funcție de natura studiului și de nevoile unice ale lucrării; 
 1. Etichetați secțiunea de anexe: Etichetați secțiunea de anexe și dați-i un titlu corect care să reprezinte elementul furnizat. "Anexa A: Întrebări din sondaj", de exemplu, sau "Anexa B: Date brute". Acest lucru va face ca cititorilor să fie evident ce se află în anexă;
 1. Organizați-vă: Elementele din anexă trebuie să fie organizate în mod logic și clar. Ele pot fi sortate în funcție de tip (de exemplu, tabele, figuri sau transcrieri), sursă (de exemplu, date din sondaje, transcrieri de interviuri) sau orice alt factor relevant;
 1. Oferiți un context: Elementele din anexă trebuie să fie susținute de o scurtă descriere care să ofere un context și să explice modul în care acestea sunt legate de cercetarea prezentată în lucrare;
 1. Referințe încrucișate: În cazul în care elementele din anexă sunt menționate în textul principal al lucrării, acestea trebuie să fie însoțite de trimiteri încrucișate corect, astfel încât cititorul să le poată localiza cu ușurință. 

Trebuie subliniat faptul că anexa trebuie să conțină doar materiale care au legătură directă cu studiul și care susțin concluziile prezentate în lucrare. Asigurați-vă că nu includeți nicio informație care nu este direct legată de cercetare.

Formatarea unui apendice la o lucrare de cercetare

Formatul de citare, titlul, locația și numerele de pagină ale unui apendice la o lucrare de cercetare trebuie să fie formatate cu precizie. Iată câteva orientări pe care trebuie să le urmați:

 • Citare: În primul rând, oferiți citate exacte. Cele mai utilizate standarde sunt APA, MLA și Chicago. Prin urmare, ar trebui să clarificați standardele de formatare necesare.
 • Titlu: Titlul trebuie să fie descriptiv și să reprezinte natura elementelor incluse. Titlul trebuie să fie plasat în partea de sus a primei pagini a apendicelui.
 • Locație: Apendicele trebuie să fie inserat la sfârșitul lucrării, după bibliografie. Cu excepția cazului în care se cere altfel.
 • Numărul paginii: Începând cu pagina 1, fiecare pagină trebuie numerotată secvențial. În cazul în care anexa are mai mult de o pagină, adăugați eticheta și titlul pe fiecare pagină următoare.

Alăturați-vă comunității noastre în creștere rapidă pentru a revoluționa comunicarea științifică

Mind the Graph este o platformă online care pune la dispoziția cercetătorilor, oamenilor de știință și educatorilor o varietate de instrumente și șabloane de ilustrare științifică. Scopul său este de a ajuta utilizatorii să creeze grafice, diagrame și ilustrații de aspect profesional care să fie utilizate în lucrări de cercetare, prezentări și materiale educaționale. 

Una dintre cele mai simple platforme de utilizat pentru a-ți pune în evidență munca! Începeți să utilizați Mind The Graph acum.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane