Ooit geprobeerd een moleculaire illustratie te maken met klassieke moleculaire kijkers? Als het antwoord ja is, dan ken je de worsteling al. 

Je moet een gratis versie vinden die je computer niet laat crashen en urenlang proberen uit te vinden hoe het werkt, mogelijk met wat codering erbij. Vechten met programma's die ingewikkeld en onintuïtief zijn, en vaak een licentie vereisen.

Er is een oplossing, het heet Eiwitbeeldvormer!

Over Protein Imager

Eiwitbeeldvormer is een gratis webgebaseerde moleculaire viewer om in een paar klikken moleculaire illustraties te maken. Het is ontwikkeld door wetenschappers van de 3D Protein Imaging studio met het doel de illustratie van eiwitten te stroomlijnen.

Waarom Protein Imager?

Wat Protein Imager onderscheidt van andere moleculaire viewers is zijn eenvoud en toegankelijkheid. U hoeft alleen maar in te loggen met uw e-mail en een internetverbinding om toegang te krijgen tot alle functies van Protein Imager.

Protein Imager heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee de moleculaire illustratie tot in de kleinste details kan worden aangepast. De gebruiker kan kiezen uit verschillende vooraf ingestelde stijlen (cartoonachtig, realistisch, grofkorrelig oppervlak) of de visualisatie naar eigen inzicht aanpassen.

Voorbeelden van vooraf ingestelde stijlen die kunnen worden gebruikt op Protein Imager.

Moleculaire voorstellingen (oppervlakte, cartoon, bollen, stokjes, enz.), kleurmodi, achtergrondkleuren, schaduw en ambient occlusion zijn slechts enkele van de instelbare parameters waarmee gebruikers kunnen spelen.

Hulpmiddelen voor gegevensanalyse zoals structuursuperpositie, sequentieviewer en selecties zijn ook beschikbaar voor deskundigen.

Bovendien is het volledig online, dus geen lokale installatie, geen gedoe met verouderde versies of compatibiliteitsproblemen met uw besturingssystemen. Elke rendering maakt gebruik van een speciale server en de renderingstijd is meestal minder dan 1 minuut, afhankelijk van de complexiteit van de illustratie.

Wie gebruikt Protein Imager?

Van beginnende tot doorgewinterde wetenschappers, Protein Imager is zo eenvoudig en intuïtief dat iedereen er zijn voordeel mee kan doen. Gebruikers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en wetenschappelijke illustraties maken voor verschillende doeleinden. 

Veel wetenschappers gebruikten Protein Imager om hun onderzoeksresultaten te illustreren op hun papers of grafische samenvattingen. 

Eiwitbeeldvormer gebruikt door wetenschapper Matteo Oliverio om grafische samenvattingen te maken.

De creatievelingen ontwerpen tijdschriftcovers met Protein Imager. Zij die gepassioneerd zijn door wetenschapscommunicatie gebruiken Protein Imager om opvallende visuals te ontwerpen voor hun social media posts.

Professor Syma Khalid van de Universiteit van Oxford produceerde het ontwerp voor de omslag van mei 2021 van het tijdschrift Structure, Volume 29, Issue 5..

Ten slotte heeft Protein Imager de optie om de moleculen te exporteren als volumetrische bestanden (VRML2-formaat) die door medische illustratoren worden gebruikt in 3D grafische programma's zoals Blender, Cinema 4D, Maya.

Portfoliobeeld uit het portfolio van BioSciVisuals wetenschappelijke illustratiestudio. Protein Imager werd gebruikt om de moleculen in de uiteindelijke posterafbeelding te illustreren, naast professionele illustratiehulpmiddelen.

Kickstart van uw illustraties

Zullen we de basisstappen overlopen om je illustratiereis te beginnen?

1 - Laad de moleculaire structuur

Ga naar Eiwitbeeldvormer en upload eender welke moleculaire structuur van uw computer of haal ze op uit biologische databanken zoals de Protein Data Bank of de Orientations of Proteins in Membranes (OPM) databank.

2 - Aanpassen

Via het structuurpaneel rechts kiest u de moleculaire weergave en de kleurenschema's, via de visualisatiepanelen stemt u de schaduw, de lichten en de omgevingsocclusie af en kiest u gewoon een vooraf ingestelde stijl.

3 - Het beeld krijgen

Zodra u tevreden bent met het uiterlijk van uw structuur, vraagt u de rendering aan.

Binnen enkele minuten kunt u de illustratie in hoge kwaliteit downloaden via het renderpaneel. Om een rendering aan te vragen moet u zich aanmelden met een geldig e-mailadres.

4 - Deel het met uw medewerkers

Als je tevreden bent met je werk kun je het opslaan in de gebruikersmap die maximaal 25MB kan opslaan. U kunt voor elk project een link krijgen om te delen met medewerkers, zodat iedereen op dezelfde pagina zit.

Mind the Graph en 3D Eiwitbeeldvorming

Natuurlijk vormen 3D Protein Imaging en Mind the Graph de beste samenwerking ooit! 

U kunt uw 3D-eiwitafbeelding gebruiken en deze in een seconde uploaden in uw creatie bij Mind the Graph. Om te leren hoe je afbeeldingen moet uploaden kun je een tutorial video bekijken hier

Of ga naar uw Mind the Graph creatie, klik op Meer onderaan het linkermenu, dan uploaden, kies uw afbeelding, en sleep de afbeelding naar uw werkruimte, en klaar! 

Bovendien kunt u elke illustratie beschikbaar op Mind the Graph Gallery te gebruiken in combinatie met uw eiwitten beelden. 

Mind the Graph Gallery heeft veel visueel aantrekkelijke cijfers voor uw onderzoek, met 40 000 + wetenschappelijk accurate illustraties in 80 + populaire gebieden. Als je een illustratie nodig hebt, kun je het vinden op Mind the Graph. 

Toch, als je niet hebt gevonden wat je nodig hebt of als u een zeer specifieke illustratie, kunt u een gepersonaliseerde illustratie, en Mind the Graph illustratie team zal het ontwerp voor u. Alles wat je hoeft te doen is om Mind the Graph vullen Een icoontje aanvragen formulier, in uw werkruimte, met een korte uitleg en een referentieafbeelding. Binnen een week ontvangt u uw persoonlijke illustratie. 

Verbazingwekkend, toch? 

Bekijk de video over hoe je met Mind the Graph je wetenschapsfiguur kunt maken en gebruik kunt maken van externe beelden van 3D Protein Imaging.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Martina Maritan, Communication Officer bij 3D Eiwitbeeldvorming.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen