Har du någonsin försökt skapa en molekylär illustration med klassiska molekylära tittare? Om svaret är ja, då vet du redan hur svårt det är. 

Du måste hitta en gratisversion som inte kraschar din dator och ägna timmar åt att försöka lista ut hur det fungerar, eventuellt med viss kodning inblandad. Kämpa med program som är komplicerade, ointuitiva och ofta kräver en licens.

Det finns en lösning, den kallas Imager för protein!

Om Protein Imager

Imager för protein är en kostnadsfri webbaserad molekylvisare som gör det möjligt att skapa molekylillustrationer med några få klick. Den har utvecklats av forskare från 3D-studio för avbildning av proteiner med målet att effektivisera proteinillustrationen.

Varför Protein Imager?

Det som skiljer Protein Imager från andra molekylära visare är dess enkelhet och tillgänglighet. Du behöver bara logga in med din e-postadress och en internetanslutning för att få tillgång till alla funktioner i Protein Imager.

Protein Imager har ett användarvänligt gränssnitt som gör det möjligt att anpassa molekylillustrationen in i minsta detalj. Användaren kan välja mellan olika förinställda stilar (tecknad, realistisk, grovkornig yta) eller anpassa visualiseringen som de vill.

Exempel på förinställda stilar som kan användas på Protein Imager.

Molekylära representationer (yta, tecknad film, sfärer, pinnar etc.), färglägen, bakgrundsfärger, skuggning och omgivande ocklusion är bara några av de inställbara parametrar som användarna kan leka med.

Dataanalysverktyg som strukturöverlagring, sekvensvisare och urval finns också tillgängliga för experter.

Dessutom är den helt online, vilket innebär att du inte behöver installera den lokalt, hantera föråldrade versioner eller få problem med kompatibiliteten med ditt operativsystem. Varje rendering görs på en dedikerad server och renderingstiden är vanligtvis mindre än 1 minut, beroende på hur komplicerad illustrationen är.

Vem använder Protein Imager?

Protein Imager är så enkelt och intuitivt att alla kan dra nytta av det, från nybörjare till erfarna forskare. Användarna kan släppa loss sin kreativitet och skapa vetenskapliga illustrationer för olika ändamål. 

Många forskare har använt Protein Imager för att illustrera sina forskningsresultat i sina artiklar eller grafiska sammanfattningar. 

Protein Imager används av Forskare Matteo Oliverio för att skapa grafiska abstraktioner.

De mer kreativa designar omslag till tidskrifter med Protein Imager. De som brinner för vetenskapskommunikation använder Protein Imager för att utforma iögonfallande bilder för sina inlägg på sociala medier.

Professor Syma Khalid från University of Oxford utformade omslaget för maj 2021 till tidskriften Structure, volym 29, nummer 5.

Slutligen har Protein Imager möjlighet att exportera molekylerna som volymetriska filer (VRML2-format) som används av medicinska illustratörer i 3D-grafikprogram som Blender, Cinema 4D och Maya.

Portföljbild från BioSciVisuals studio för vetenskapliga illustrationer. Protein Imager användes för att illustrera de molekyler som ingick i den slutliga affischgrafiken tillsammans med professionella illustrationsverktyg.

Kickstarta dina illustrationer

Låt oss gå igenom de grundläggande stegen för att starta din illustrationsresa, ska vi?

1 - Ladda den molekylära strukturen

Gå till Imager för protein och ladda upp valfri molekylstruktur från din dator eller hämta den från biologiska databaser som Protein Data Bank eller OPM-databasen (Orientations of Proteins in Membranes).

2 - Anpassa

Via strukturpanelen till höger kan du välja molekylär representation och färgscheman, via visualiseringspanelerna kan du ställa in skuggning, ljus, omgivande ocklusion och bara välja en förinställd stil.

3 - Hämta bilden

När du är nöjd med hur din struktur ser ut kan du begära en rendering.

Inom några minuter kommer du att kunna ladda ner illustrationen i hög kvalitet från renderingspanelen. Observera att du måste registrera dig med en giltig e-postadress för att kunna begära en rendering.

4 - Dela den med dina medarbetare

När du är nöjd med ditt arbete kan du spara det i användarmappen som rymmer upp till 25 MB. Du kan få en länk för varje projekt som du kan dela med samarbetspartners så att alla är på samma sida.

Mind the Graph och 3D-avbildning av proteiner

Naturligtvis utgör 3D Protein Imaging och Mind the Graph det bästa partnerskapet någonsin! 

Du kan använda din 3D-proteinbild och ladda upp den till din skapelse på Mind the Graph på en sekund. För att lära dig hur du laddar upp bilder kan du titta på en handledningsvideo här

Eller gå till din Mind the Graph-skapelse, klicka på mer längst ner i vänstermenyn och sedan Uppladdningvälj din bild och dra sedan bilden till din arbetsyta - klart! 

Dessutom kan du välja vilken illustration som helst som finns tillgänglig på Mind the Graph Gallery för att använda tillsammans med dina proteinbilder. 

Mind the Graph Gallery har många visuellt tilltalande figurer för din forskning, med 40 000+ vetenskapligt korrekta illustrationer inom 80+ populära områden. Om du behöver en illustration kan du hitta den på Mind the Graph. 

Men om du inte hittade vad du behöver eller om du behöver en mycket specifik illustration, kan du begära en personlig illustration, och Mind the Graph illustrationsteam kommer att designa den åt dig. Allt du behöver göra är att fylla i Mind the Graph Begär en ikon formulär, inom din arbetsyta, med en kort förklaring och en referensbild. Inom en vecka får du din personliga illustration. 

Fantastiskt, eller hur? 

Se videon om hur du skapar din vetenskapsfigur med Mind the Graph och använd externa bilder från 3D Protein Imaging.

Denna artikel har skrivits i samarbete med Martina Maritan, kommunikationsansvarig på 3D-avbildning av proteiner.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar