Αυτή η ανάρτηση αποτελεί μέρος μιας σειράς εκπαιδευτικού υλικού που αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών για επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που θέλουν να επικοινωνήσουν με τη χρήση infographics. Γνωρίστε το γιατί τα infographics είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επιστημονική σας επικοινωνία.

Αν προτιμάτε, κατεβάστε το αντίγραφο pdf του "The Απόλυτος οδηγός επιστημονικών infographics" από το Mind the Graph.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός απλού διαγράμματος και ενός infographic;
Ο σχεδιασμός πληροφοριών είναι η πρακτική της αναπαράστασης πληροφοριών σε οπτική μορφή. Μια οπτική αναπαράσταση πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνει την οπτικοποίηση δεδομένων, διαδικασιών, ιεραρχίας, ανατομίας, χρονολογίας και άλλων γεγονότων. Ενώ ένα απλό διάγραμμα είναι τεχνικά ένα πληροφοριακό γραφικό, τα περισσότερα πληροφοριακά γραφικά είναι πολύπλευρα και περιέχουν επεξηγήσεις ή διεισδυτικές περιγραφές εκτός από διαγράμματα.

Το "Infographic" είναι συντομογραφία του "information graphic" και χρησιμοποιεί οπτικές ενδείξεις και δομημένα δεδομένα για να αφηγηθεί μια ιστορία. Δεν χρειάζεται να περιέχουν συγκεκριμένο όγκο δεδομένων, να διαθέτουν συγκεκριμένη πολυπλοκότητα ή να παρουσιάζουν συγκεκριμένο επίπεδο ανάλυσης. Θεωρητικά, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μια οδική πινακίδα που σας ενημερώνει ότι υπάρχει μπροστά σας ένα εργοτάξιο ή τόσο σύνθετο όσο μια οπτική ανάλυση της παγκόσμιας οικονομίας. Η ουσία είναι ότι ένα infographic χρησιμοποιεί δεδομένα και οπτικά στοιχεία για να αφηγηθεί μια ιστορία.

Αυτή η σειρά αναρτήσεων θα σας καθοδηγήσει στις πολλές πτυχές της διαδικασίας δημιουργίας infographic στο πλαίσιο της επιστημονικής επικοινωνίας. Μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτές τις πληροφορίες ως έναν σύγχρονο τρόπο χρήσης των γραφημάτων σας ή ως ένα επαναστατικό εργαλείο που θα σας κάνει να μεταπηδήσετε από το περιορισμένο έδαφος μιας επιστημονικής εργασίας που διαβάζουν ελάχιστοι άνθρωποι σε μια εξαιρετικά ελκυστική επικοινωνία που θα κάνει την επιστήμη σας να ανθίσει.

01a

Σύλληψη | Οργάνωση | Έργο τέχνης - Δώστε προσοχή σε αυτά τα 3 βήματα
 

Τα βασικά στοιχεία

Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα infographic, υποθέτω ότι έχετε ήδη κάποια περιεχόμενο να επικοινωνήσει. Πιθανώς είναι το αποτέλεσμα της έρευνάς σας και έχει ένα χρησιμότητα, δηλαδή να επηρεάσετε το ακροατήριο μιας ομιλίας σε ένα συνέδριο, μιας συνεδρίας αφίσας ή τους αναγνώστες της εργασίας σας. Αλήθεια;

Ωραία. Τότε, τώρα χρειάζεσαι ένα infographic. Ξεκινήστε με τα βασικά. Ένα καλό infographic βασίζεται σε 3 απλές αρχές: την ιδέα, την οργάνωση και το έργο τέχνης. Αν τις ακολουθήσετε αυστηρά, είναι πολύ πιθανό ότι θα καταλήξετε με ένα ελκυστικό κομμάτι σχεδιασμού πληροφοριών που θα επηρεάσει το κοινό σας.infographicΑυτές οι 3 αρχές είναι οι βασικές που πρέπει να προσέξετε όταν δημιουργείτε ένα infographic. Συνιστούμε να θεωρήσετε κάθε μία από αυτές σαν ένα "βήμα" στη διαδικασία δημιουργίας. Εννοώ:

  1. να δώσετε μεγάλη προσοχή στην "ιδέα", να ξέρετε εκ των προτέρων τι θέλετε να πείτε, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να πάρετε.
  2. Απλά αφιερώστε λίγο χρόνο για να το οργανώσετε οπτικά.
  3. Τέλος, θα πρέπει να αναζητήσετε στοιχεία και να ενδιαφερθείτε για τα στυλ των έργων τέχνης.

 

01b

Οι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες μορφές infographics για τους επιστήμονες απεικονίζονται παραπάνω. Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε ορισμένες δημοφιλείς οργανώσεις και πιθανόν να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τις έννοιες "εντοπισμός", "χρονοδιάγραμμα" και "οργανόγραμμα". Δεν το κάνατε;

Θα δούμε πώς να τα παράγουμε σε περισσότερες από τις επόμενες αναρτήσεις αυτής της σειράς. Το στυλ του έργου τέχνης είναι αυτό που συνήθως εντυπωσιάζει το κοινό, όπως σε αυτά τα παραδείγματα βραβευμένων infographics στον Τύπο, αλλά πιστέψτε μας, αυτό είναι μόνο το τέλος.

01c

Στο Mind the Graph, μπορεί κανείς να ανταλλάξει από 5 διαφορετικά στυλ έργων τέχνης με ένα απλό κλικ του ποντικιού. Οι τύποι γραμματοσειράς και τα χρώματα είναι επίσης μέρος του στυλ, αυτή είναι η "γλώσσα" του infographic. Τα στοιχεία πρέπει να συνδυάζονται καλά και να αποτελούν μια αρμονική τελική εικόνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εικόνες σας από το Google συνήθως δεν λειτουργούν καλά... cappicci; Αν είστε έτοιμοι, πηδήξτε στην πλατφόρμα και ξεκινήστε να δημιουργείτε φοβερές επιστημονικές infographics με αρμονικές εικονογραφήσεις και στοιχεία infographic.

Περιηγηθείτε στον οδηγό:

Κεφάλαιο 1 - Τι κάνει ένα καλό infographic;

  1. Έννοια του Infographic
  2. Οργάνωση γραφημάτων Infographic
  3. Στυλ έργων τέχνης

 

Αν προτιμάτε, κατεβάστε το αντίγραφο pdf του "The Απόλυτος οδηγός επιστημονικών infographics" από το Mind the Graph.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα