Η ακαδημαϊκή ζωή απαιτεί έναν καλό τομέα της συγγραφής ενός εγγράφου. Ωστόσο, η επιστημονική ζωή έξω από το εργαστήριο απαιτεί περισσότερα από αυτό. Απαιτεί την ενημέρωση με νέες τεχνικές και εργαλεία. Σε αυτό το θέμα, υπάρχει μια νέα και τρεχούσα έκφραση που ξεπετάγεται: η οπτική περίληψη. Επίσης γνωστή ως γραφική περίληψη.

Ειδικά για τις βιοεπιστήμες και τις επιστήμες υγείας, η οπτική περίληψη και τα επιστημονικά infographics αποτελούν καλούς συνεργάτες για την επικοινωνία νέων ευρημάτων και σχετικών πληροφοριών σε άλλους επιστήμονες και σε μη ειδικευμένο κοινό. 

Από την άλλη πλευρά, άλλες επιστήμες μόλις τώρα ανακαλύπτουν τα οφέλη της χρήσης οπτικών ερεθισμάτων για την προσέγγιση διαφορετικών και μεγαλύτερων ακροατηρίων.

Σε όλο τον κόσμο, πολλά περιοδικά προσαρμόζουν ήδη το περιεχόμενό τους σε αυτή τη νέα οπτική μορφή περίληψης. Επίσης, με τις πρόσφατες αλλαγές στη μορφή δημοσίευσης, σχεδόν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι ενθαρρύνουν την υποβολή με οπτικές περιλήψεις.

Οι εκδότες υιοθετούν οπτικά στοιχεία, infographics και οπτικές περιλήψεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων μη βιολογικών πεδίων, όπως η Αστρονομία, η Φυσική, η Χημεία κ.λπ., αν και προφανώς το "κίνημα" ξεκίνησε από τη Φυσιολογία, τη Φαρμακολογία, τη Βιοχημεία, τη Νευροεπιστήμη και άλλα πεδία που σχετίζονται με την ιατρική.

Τι είναι οι οπτικές περιλήψεις;

Οι οπτικές περιλήψεις είναι εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναπαριστούν τη συνολική ιδέα μιας ερευνητικής εργασίας. Μπορούν να συνοψίζουν ερευνητικά άρθρα, άρθρα ανασκόπησης ή σύντομες ανακοινώσεις.

Οι οπτικές περιλήψεις σκοπεύουν να καταστήσουν τον αναγνώστη ενήμερο για το ερευνητικό άρθρο μέσα σε λίγα λεπτά και συνήθως περιέχουν τη γενική ιδέα του πειραματικού σχεδιασμού, την υπόθεση και μια ένδειξη των αποτελεσμάτων.

Επιτρέπουν τη γρήγορη διαλογή των πληροφοριών, ενώ παράλληλα δίνουν κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση του ερευνητικού θέματος. Ορισμένα στοιχεία είναι τόσο καινοτόμα και θεαματικά που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πώς κατασκευάστηκαν.

Αναμφίβολα, η δημιουργία μιας καλής οπτικής περίληψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχετε μια σαφή και εμπεριστατωμένη ιδέα του θέματος πριν καν ξεκινήσετε.

Ακόμη και αν ακολουθήσετε όλους τους κανόνες της οπτικοποίησης δεδομένων και αναζητήσετε εκατοντάδες σεμινάρια, η πρακτική είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για την τελειοποίηση.

Ωστόσο, ως επιστήμονες, δεν επιδιώκουμε να γίνουμε γνωστοί για τις τέλειες καλλιτεχνικές ή σχεδιαστικές μας ικανότητες. Στόχος μας είναι απλώς να επικοινωνήσουμε τα ευρήματά μας. Αν δυσκολευόμαστε να το κάνουμε αυτό - και συχνά δυσκολευόμαστε - τότε έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Εντάξει, τα πρώτα πράγματα με τη σειρά τους. Τι σημαίνει καλή επικοινωνία στον επιστημονικό κόσμο;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές οπτικές αφαιρέσεις.

οπτικό αφηρημένο παράδειγμα

Φαίνεται αρκετά βασικό, σωστά; Αυτό συμβαίνει επειδή υποτίθεται ότι είναι έτσι.

Μπορεί να είναι λίγο εκπληκτικό, αλλά αυτή η απλή οπτική περίληψη δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Καρκίνος, το διάσημο επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Τι μας λέει αυτό; Ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα περιοδικά δεν θέλουν να είστε ο καλύτερος γραφίστας στον κόσμο. Αυτό που θέλουν είναι γραφικό υλικό που να υποστηρίζει αποτελεσματικά το κείμενο.

Τύποι οπτικών αφηρημένων κειμένων

Στυλ διαγράμματος: Συνήθως βοηθάει όταν υπάρχουν πολλές μοριακές δομές.

Στυλ ινfographic: Προτιμάται όταν έχετε εικόνες με μεγάλη οπτική απήχηση και κείμενο που πρέπει να ενσωματωθεί στο ίδιο διάγραμμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Mind the Graph's infographic Maker.

Τύπος κόμικς: Ο καταλληλότερος τύπος για την επικοινωνία σε περιοδικά.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Visual Abstract;

Οι εικονογραφημένες ανακοινώσεις γίνονται δεκτές από το κοινό της συγκέντρωσης. Ομοίως, ένα άρθρο λίγων σελίδων παρουσιάζεται συνοπτικά σε μία εικόνα με μια οπτική περίληψη.

Η χρήση οπτικών περιλήψεων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αφήγησης των κρίσιμων σημείων που πρέπει να μεταφέρει ο συγγραφέας. Γίνεται επίσης αντικείμενο γρήγορης ανασκόπησης του ερευνητικού άρθρου και εξοικονομεί χρόνο για τον αναγνώστη.

Μια καλά παρουσιασμένη οπτική περίληψη αντιπροσωπεύει τελικά ολόκληρη την ιστορία μιας ερευνητικής εργασίας και γίνεται η καρδιά του άρθρου.

Από πρακτικής άποψης, οι οπτικές περιλήψεις ενισχύουν επίσης τις προβολές σελίδων (δηλαδή φέρνουν αναγνώστες) και αυξάνουν την πιθανότητα να αναφερθούν σε άλλες δημοσιεύσεις!

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας ενδιαφέρουσας εικόνας από μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology" και χρησιμοποίησε ένα infographic στην οπτική περίληψη για να προσελκύσει την προσοχή των αναγνωστών.

Η εργασία με οπτική περίληψη έχει πάνω από 2 φορές περισσότερες προβολές σελίδων από τον μέσο όρο της έκδοσης στην οποία δημοσιεύθηκε. Είναι 200% περισσότερο κοινό για να μάθει για τα επιστημονικά σας ευρήματα.

visual-abstract-example

Σύμφωνα με μια διάσημη μελέτη που αναφέρεται στον Economist "Λεπτομέρειες γραφικών: Η σημασία των διαγραμμάτων στην επιστήμη" η ύπαρξη ενός infographic ως οπτικό στοιχείο στην εργασία αυξάνει τις αναφορές κατά 120%. Οπότε... γιατί να μην χρησιμοποιήσετε μια οπτική περίληψη; Ακούγεται σωστό.

Πώς να φτιάξετε μια οπτική περίληψη;

Όταν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια οπτική περίληψη για την ερευνητική σας εργασία, μπορείτε να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Τι αφορά η έρευνά μου;
  • Ποια είναι τα κύρια ευρήματά μου;
  • Πώς συγκρίνονται τα ευρήματά μου με ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό;
  • Πώς τα ευρήματά μου έχουν σημασία για το κοινό, δηλαδή ποια είναι η συνάφεια;

Με άλλα λόγια, πρέπει να κατανοήσετε πολύ καθαρά το έργο σας προτού προσπαθήσετε να το επικοινωνήσετε.

Καταλαβαίνετε το έργο σας με αρκετή σαφήνεια ώστε να το εξηγήσετε ακόμη και σε έναν απλό άνθρωπο; Αν η απάντησή σας είναι ναι, δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην χρησιμοποιήσετε έναν online δημιουργό οπτικών περιλήψεων.

Παρόλο που εσείς και οι συνάδελφοί σας μπορεί να κατανοείτε τέλεια την έρευνα και τα ευρήματα, πρέπει να βοηθήσετε το κοινό σας να τα κατανοήσει εξίσου καλά, και ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο είναι ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Κάντε το οπτικό!

Αν η απάντησή σας είναι αρνητική, φοβάμαι ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με τη συγγραφή της εργασίας σας από την περίληψη έως τις ευχαριστίες. Σε αυτή την περίπτωση, μια δωρεάν γεννήτρια περιλήψεων θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έλεγχο της εργασίας σας. Και ως εκ τούτου, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τη δική σας οπτική περίληψη σε απευθείας σύνδεση.

Ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να θεωρούν ακόμη και περίπλοκο να κατανοήσουν τον τίτλο μιας επιστημονικής εργασίας. Κάντε τον οπτικό! Συνολικά, μια εικόνα εξηγεί περισσότερα από χίλιες λέξεις. Δεν ξέρετε πώς; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Τώρα, μαζί με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού εργαλείο για να βοηθήσετε, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να δημιουργήσετε μια συναρπαστική οπτική περίληψη.

Συμβουλές για να δημιουργήσετε μια συναρπαστική οπτική περίληψη

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα κύρια σημεία

Γράψτε τα συμπεράσματα με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις και, στη συνέχεια, μειώστε τα ακόμη περισσότερο. Απλοποιήστε τα κύρια σημεία μέχρι να έχετε μόνο μια ή δύο προτάσεις. Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για την γραφική περίληψη.

Δείτε τι λειτούργησε για άλλους

Αν και θα θέλετε η οπτική σας περίληψη να είναι πρωτότυπη, η εξέταση υπάρχοντος υλικού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι να συμπεριλάβετε και τι να παραλείψετε.

Το Cell Press Οδηγίες γραφικών περιλήψεων περιλαμβάνουν παραδείγματα διαφορετικών στυλ οπτικών περιλήψεων και πώς να τις βελτιώσετε.

Ψάξτε στο περιοδικό στο οποίο υποβάλλετε την εργασία σας για ήδη δημοσιευμένες περιλήψεις οπτικών κειμένων και θα γνωρίζετε το στυλ, τις γραμματοσειρές και τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη γκαλερί του Mind the Graph με τις προσαρμόσιμες οπτικά αφηρημένα πρότυπα για έμπνευση, το οποίο μπορείτε να επεξεργαστείτε αν χρειαστεί.

Γκαλερί Mind the Graph: Brain Human Coronal Sagittal Cut
Γκαλερί Mind the Graph: Brain Human Coronal Sagittal Cut

Προσαρμόστε την περίληψή σας ώστε να ταιριάζει με τους στόχους σας

Η ροή της περίληψής σας εξαρτάται από το είδος των δεδομένων που παρουσιάζετε. Εάν τα ευρήματά σας είναι ότι το Α οδηγεί στο Β, τότε ένα έντονο βέλος μεταξύ των δύο μπορεί να το απεικονίσει με σαφήνεια.

Αν προσπαθείτε να βρείτε τον χαμένο κρίκο μεταξύ των Β και Γ, τότε ένα ερωτηματικό μεταξύ αυτών των δύο εικόνων θα ήταν μια χαρά.

Ομοίως, αν η έρευνα αποκαλύπτει μια πρωτεϊνική δομή, τότε παρουσιάστε μια εικόνα αυτής της δομής. Και ένα οπτικό υλικό τύπου διαγράμματος ροής μπορεί να είναι ιδανικό για την απεικόνιση διαδικασιών ή μηχανισμών.

Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά και τίποτα περισσότερο

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που αναζητά ο αναγνώστης για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται; Συμπεριλάβετε αυτά στην εικόνα και αφήστε έξω τις μικρολεπτομέρειες - η περίληψη κειμένου και η εργασία θα τα καλύψουν αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι είναι αυτονόητο

Εάν ο αναγνώστης πρέπει να αφιερώσει περισσότερα από δύο λεπτά για να κατανοήσει την οπτική σας περίληψη, τότε αυτό ακυρώνει τον σκοπό και μπορεί ακόμη και να τον κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του.

Έτσι, δημιουργήστε ένα σαφές και απλό οπτικό υλικό που είναι εύκολο να κατανοηθεί με μια κίνηση.

Επεξεργασία της οπτικής περίληψης

Μήνυμα: Δώστε προτεραιότητα στο βασικό μήνυμα. Η οπτική απεικόνιση του μηνύματός σας εξαρτάται από τον τύπο και τον αριθμό των μηνυμάτων / αποτελεσμάτων που ελπίζετε να μεταφέρετε.

Διάταξη:

  1. Τίτλος με το βασικό ερώτημα που εξετάζεται.
  2. Οπτικά πεδία: Μπορεί να γίνει με χρωματιστά κουτιά, πίνακες ή σχήματα. Για ευκολία στην περιήγηση, η οπτική περίληψη θα πρέπει να έχει σαφή διαχωρισμό τμημάτων.
  3. Τα γράμματα πρέπει να είναι ευανάγνωστα και όχι μικρότερα από 10 σημεία για κανονικό κείμενο.
  4. Προσθέστε συγγραφέα, παραπομπή και Εφημερίδα.

Παραδείγματα διάταξης:

Χρώμα: Θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για τη χρήση χρωμάτων που αλληλοσυμπληρώνονται ή διαφορετικών αποχρώσεων. Εάν δεν είστε σίγουροι για τα χρώματα, χρησιμοποιήστε μονοχρωματικό στυλ.

Στοιχεία: Αυτά μπορούν να να είναι στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο χειρόγραφο ή εικόνες για τις οποίες έχετε πνευματικά δικαιώματα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αξιόπιστες πηγές για την τράπεζα εικόνων σας, όπως Mind the Graph.

Η διαδικασία δημιουργίας οπτικών περιλήψεων με την πλατφόρμα του Mind the Graph είναι πολύ απλή. Συνδεθείτε στην πλατφόρμα, επιλέξτε τα απαιτούμενα εικονίδια, σύρετέ τα και αφήστε τα στη σελίδα.

Τοποθετήστε τα εικονίδια σύμφωνα με τις σχέσεις τους και προσθέστε το κείμενο που εξηγεί την ιστορία σας! Ναι! Αυτό είναι όλο.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα χρώματα φόντου, θέματα και έχουμε επίσης έτοιμες μορφές. Επίσης, αν χρειάζεστε κάποιο συγκεκριμένο εικονίδιο που δεν υπάρχει ήδη στη βιβλιοθήκη, μπορούμε να το σχεδιάσουμε κατά παραγγελία για εσάς σε χρόνο μηδέν.

Παραδείγματα οπτικής περίληψης και δωρεάν πρότυπα

Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα μιας οπτικής περίληψης για το Annals of Surgery που δημιουργήθηκε από την ομάδα Mind the Graph για έναν πελάτη.

Ένα άλλο παράδειγμα τυπικής οπτικής περίληψης που προτείνεται από τα Annals of Surgery του επιστημονικού εκδοτικού οίκου Lippincott.
Αυτά είναι παραδείγματα προσαρμόσιμων οπτικών περιλήψεων που μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρμα του Mind the Graph.

Δεν χρειάζεται να προετοιμάσετε τίποτα από το μηδέν, στο Mind the Graph, θα έχετε πρόσβαση σε πολλά πρότυπα και χιλιάδες επιστημονικά ακριβείς απεικονίσεις για να ξεκινήσετε. Από ποντίκια και αρουραίους, πειραματόζωα, οποιαδήποτε ιατρική και βιοεπιστημονική περιοχή είναι εκεί. Και όλα είναι φτιαγμένα για και με τη βοήθεια των επιστημόνων ερευνητών.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε τις οπτικές αφηρημένες εικόνες σας; Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πόροι για να το κάνετε αυτό στο Mind the Graph. Μην αφήσετε την έλλειψη δεξιοτήτων ή εμπειρίας να σας αποτρέψει από αυτή την καταπληκτική εμπειρία. Ξεκινήστε να δημιουργείτε από τώρα με το Mind the Graph.

επιστημονικές απεικονίσεις
logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα