Είστε τελειομανής που ζητάτε πάντα αναθεωρήσεις πριν στείλετε την ερευνητική σας εργασία σε έναν εκδότη και αισθάνεστε ενοχές που μένετε πίσω στην έρευνά σας; Ή μήπως περιβάλλεστε από ανθρώπους που καυχιούνται για την παραγωγικότητά τους και για το πόση δουλειά έχουν κάνει; Η συνεχής έλξη να κάνετε κάτι περισσότερο είναι συχνά γνωστή ως ακαδημαϊκή ενοχή.

Η ενασχόληση με την έρευνα συνεπάγεται πληθώρα ευθυνών. Από την ανάγνωση των ενημερωμένων ερευνητικών εργασιών έως τη δημοσίευση της έρευνάς σας, τείνετε να αντιμετωπίζετε έλλειψη χρόνου, όσο σκληρά και αν εργάζεστε.
Αλλά η συνεχής εργασία μπορεί να σας προκαλέσει εξουθένωση και να έχει επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Γι' αυτό είναι πάντα απαραίτητο να έχετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να κάνετε μικρά διαλείμματα. Τι γίνεται όμως με την ακαδημαϊκή ενοχή αισθάνεστε όταν αφιερώνετε χρόνο σε κάτι άλλο εκτός από τα ακαδημαϊκά σας; Υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσετε; Ας μάθουμε πώς μπορούμε να νικήσουμε τις ακαδημαϊκές ενοχές.

Τι είναι η ακαδημαϊκή ενοχή;

Ο συνεχής φόβος ότι δεν θα πετύχεις κάτι και ότι θα μείνεις πίσω από το πλήρωμα κάνοντας επαρκή διαλείμματα προκαλεί ακαδημαϊκές ενοχές. Σύμφωνα με University World News, η ακαδημαϊκή ενοχή είναι η αίσθηση ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς στις αντικρουόμενες απαιτήσεις του χρόνου του και συχνά συνοδεύεται από αρνητική αυτοκριτική.

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η ακαδημαϊκή ενοχή δεν είναι πάντα ο κακός. Μπορεί να σας κάνει να τελειώσετε τη δουλειά και να διατηρήσετε τη λίστα με τις δουλειές σας καθαρή, βοηθώντας σας να επιτύχετε τους περισσότερους από τους στόχους που έχετε θέσει.

Αλλά αν είστε κάποιος που έχει βαλθεί να εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά νιώθει ενοχές επειδή παίρνει ρεπό, ξανασκεφτείτε το! Καίτε τον εαυτό σας προς τη λάθος κατεύθυνση.

Γιατί αντιμετωπίζετε ακαδημαϊκές ενοχές;

 • Θέτοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
 • Τελειομανία.
 • Αποτυγχάνει να θέσει υγιή όρια.
 • Σύγκριση με τους συνομηλίκους σας.
 • Επιθυμία για υπερπροσπάθεια.

Πώς να ξεπεράσετε τις ακαδημαϊκές ενοχές;

 • Κάντε μικρά διαλείμματα. Βελτιώνει την παραγωγικότητά σας.
 • Ορίστε προθεσμίες και επιβραβεύστε τον εαυτό σας αφού τις επιτύχετε.
 • Εξασκηθείτε σε ένα νέο χόμπι για να προκαλέσετε την απελευθέρωση ντοπαμίνης. 
 • Σημειώστε τα συναισθήματά σας σε ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τη διάθεσή σας.
 • Έχετε επίγνωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και κάντε τακτικά διαλείμματα.
 • Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας για να εξαλείψετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Ενσωματώστε πληροφορίες και εικόνες σε όμορφες και εντυπωσιακές διαφάνειες

Mind The Graph είναι ένα αποκλειστικό εργαλείο infographic που καθιστά τη διαδικασία της έρευνας εύκολα επεξηγήσιμη και κατανοητή. Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να κάνετε την έρευνά σας εξαιρετικά ευχάριστη.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα