Mors dag falder på forskellige dage afhængigt af de lande, hvor den fejres. ADa vi har brugere fra hele verden, kan vi ikke kun tale om én bestemt dag. Så jegå skal vi tale om maj, mødrenes måned. Hvad det vil sige at være mor og forsker, og hvilke forbedringer der er sket inden for forskning i kvinders sundhed. 

"Jeg er ofte blevet spurgt, især af kvinder, om hvordan jeg kunne forene familielivet med en videnskabelig karriere. Det har i hvert fald ikke været let."

       -Marie Skłodowska Curie, nobelprisvinder to gange og mor til datteren Irène Joliot-Curie, som også vandt nobelprisen.

 

For at fejre mors dag med en kritisk analyse af, hvad det vil sige at være mor med et videnskabeligt liv i det 21. århundrede, har vi udvalgt vores top 5 artikler om moderskab og videnskab:

01. At være mor og forsker

Naturens specialitet: kvindetaler om kønskløften, og hvordan man kan lukke den. På trods af visse fremskridt får kvindelige forskere stadig mindre i løn, forfremmes mindre, får færre bevillinger og er mere tilbøjelige til at forlade forskningen end tilsvarende kvalificerede mænd. Årsagerne spænder fra åbenlys og skjult diskrimination til det uundgåelige sammenfald mellem de produktive og reproduktive år.

Med flere artikler, hvoraf en især handler om unge kvinder som forskere og mødre.

Mónica Bettencourt-Dias er en biolog, der udforsker og deler cellens forviklinger. I 2006 startede hun sit eget laboratorium på Gulbenkian Institute of Science i Oeiras. Hendes liv ændrede sig for et par år siden med den længe ventede ankomst af hendes adopterede etårige datter. Klik her for at læse.

02. Køn, moderskab, karriere og løn

Artiklen fra Samtalen: Kvinder tjener mindre, når de bliver mødre viser os, at der er meget, vi skal ændre for at skabe en arbejdsplads med ligestilling mellem kønnene. Det, som økonomer kalder "løngabet mellem kønnene", forskellen mellem, hvad mænd og kvinder med samme kvalifikationer tjener for sammenligneligt arbejde, handler også om forældreskab. Desværre tjener kvinder i det 21. århundrede mindre, når de får børn, på trods af stærke kvalifikationer.

Mors dag

 

03. Kvinder i videnskaben: Der er også gode nyheder.

Men der er ikke kun dårlige nyheder. Kvinder har relativt mere plads i videnskaben nu, og de bryder barrierer med et fantastisk arbejde. Nature promoverer 2018 #ScientistAtWork fotokonkurrence. Målet er at fejre mangfoldigheden og vigtigheden af den forskning, som forskere dedikerer store dele af deres liv til. Konkurrencen er ikke kun for kvindelige forskere. Men vinderen af konkurrencen var et fotografi af en kvindelig marinbiolog, og fotografen er også en kvinde.

Se disse billeder af kvinder i videnskaben for at gøre din dag bedre:

 

En forsker foretager målinger på en strand ved siden af en læderskildpadde.

Marinbiologen Callie Veelenturf knæler med en havskildpadde.

Forskere arbejder på flerfarvede saltsletter

Mikrobiolog Hugo Moors og geolog Mieke De Craen fra Belgian Nuclear Research Centre i Mol tager prøver fra de vulkanske saltsletter i det nordlige Etiopien, et af de mest ekstreme miljøer på Jorden.

Kvinde holder antenne i bjerge

Økolog Hae Yeong Ryu fra Stony Brook University i New York holder øje med bestanden af jord-egern i juli 2014 på Gothic Mountain i Colorado - ca. 600 meter over Rocky Mountain Biological Laboratory.

04. Moderskab og infertilitet gennem tiderne

Artiklen Infertilitet gennem tiderne - og hvordan IVF ændrede den måde, vi tænker på det på fra Samtalen fortæller om Louise Brown, det første barn, der blev født ved hjælp af in vitro-befrugtning (IVF) om morgenen den 27. juli 1978, og analyserer, hvad der har ændret sig på fyrre år.

 

Mors dag

Louise Brown, i 2013, holder glasset op, hvor hendes embryo blev inkuberet.

05. Nye opdagelser inden for gynækologi, obstetrik og kvinders sundhed:

At give kræftoverlevere en chance for at blive gravide, Forskere designer kunstige æggestokke. Målet er at placere patienternes follikler i en specialdesignet vævsmatrix og genindsætte dem efter behandlingen.

Som Marie Curie sagde, er det ikke let at være kvinde med et familieliv og en videnskabelig karriere, men vi kan se bestræbelser på at ændre det. Her i Mind the Graph mener vi, at videnskaben skal give mere plads til mødre og kvinder generelt. Så kan vi gøre verden til et bedre sted.

Hele Mind the Graph-teamet ønsker dig en rigtig glædelig mors dag. Vi håber, at vi i fremtiden får flere grunde til at fejre denne dato.

For at se flere indlæg om mors dag klik her

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner