Materinski dan je v različnih državah, kjer ga praznujejo, na različne dneve. Ae imamo uporabnike z vsega sveta, ne moremo govoriti samo o enem določenem dnevu. Torej, lPogovorimo se o maju, mesecu materinstva. Kaj pomeni biti mati in znanstvenica ter kakšne so izboljšave na področju raziskav zdravja žensk. 

"Pogosto so me spraševali, zlasti ženske, kako lahko družinsko življenje uskladim z znanstveno kariero. To ni bilo lahko."

       -Marie Skłodowska Curie, dvakratna Nobelova nagrajenka in mati hčerke Irène Joliot-Curie, ki je prav tako prejela Nobelovo nagrado

 

Da bi materinski dan proslavili s kritično analizo tega, kaj pomeni biti mati z znanstvenim življenjem v 21. stoletju, smo izbrali 5 najboljših člankov o materinstvu in znanosti:

01. Biti mati in znanstvenica

Posebna narava: ženska, govori o razlikah med spoloma in o tem, kako jih odpraviti. Kljub določenemu napredku so znanstvenice še vedno slabše plačane, slabše napredujejo, dobijo manj štipendij in pogosteje zapustijo raziskovalno dejavnost kot enako usposobljeni moški. Razlogi so različni, od odkrite in prikrite diskriminacije do neizogibnega sovpadanja produktivnega in reproduktivnega obdobja.

V njem je več člankov, eden od njih pa govori o mladih ženskah, ki so znanstvenice in matere.

Mónica Bettencourt-Dias je biologinja, ki raziskuje in razkriva zapletenosti celice. Leta 2006 je na Znanstvenem inštitutu Gulbenkian v Oeirasu ustanovila svoj laboratorij. Njeno življenje se je spremenilo pred nekaj leti z dolgo pričakovanim prihodom posvojene enoletne hčerke. Kliknite tukaj za branje.

02. Spol, materinstvo, kariera in plača

Članek iz Pogovor: Ženske po materinstvu zaslužijo manj nam kažejo, da moramo še marsikaj spremeniti, da bi ustvarili enakopraven delovni prostor za oba spola. To, čemur ekonomisti pravijo "razlika v plačah med spoloma", razlika med tem, koliko moški in ženske s podobnimi kvalifikacijami zaslužijo za primerljivo delo, se nanaša tudi na starševstvo. Žal v 21. stoletju ženske kljub dobrim referencam po rojstvu otrok zaslužijo manj.

materinski dan

 

03. Ženske v znanosti: Tudi dobre novice.

Vendar pa ni samo slabih novic. Ženske imajo zdaj relativno več prostora v znanosti in z neverjetnim delom premagujejo ovire. Revija Nature promovira leto 2018 Fotografski natečaj #ScientistAtWork. Cilj je predstaviti raznolikost in pomembnost raziskav, ki jim znanstveniki posvečajo velik del svojega življenja. Natečaj ni namenjen samo znanstvenicam. Vendar je na natečaju zmagala fotografija morske biologinje, pri čemer je tudi avtorica fotografije ženska.

Oglejte si te fotografije žensk v znanosti in si polepšajte dan:

 

Znanstvenik opravlja meritve na plaži ob morski želvi kožekrilcu

Morska biologinja Callie Veelenturf kleči z morsko želvo

Raziskovalci delajo na raznobarvnih solnih ravnicah

Mikrobiolog Hugo Moors in geologinja Mieke De Craen iz belgijskega centra za jedrske raziskave v Molu jemljeta vzorce z vulkanskih solnih ravnic severne Etiopije, enega najbolj ekstremnih okolij na Zemlji.

Ženska z anteno v gorah

Ekolog Hae Yeong Ryu z Univerze Stony Brook v New Yorku julija 2014 na gori Gothic v Koloradu - približno 600 metrov nad biološkim laboratorijem Rocky Mountain - spremlja populacijo veveric.

04. Materinstvo in neplodnost skozi stoletja

Članek Neplodnost skozi stoletja - in kako je IVF spremenil naše razmišljanje o njej s spletne strani Pogovor govori o Louise Brown, prvem otroku, rojenem s tehniko oploditve v epruveti (IVF) zjutraj 27. julija 1978, in analizira, kaj se je spremenilo v štiridesetih letih.

 

materinski dan

Louise Brown leta 2013 s kozarcem, v katerem je bil inkubiran njen zarodek.

05. Nova odkritja v ginekologiji, porodništvu in zdravju žensk:

Preživelim bolnikom z rakom omogočiti zanositev, znanstveniki oblikujejo umetne jajčnike.. Cilj je namestiti bolnikove folikle v posebej oblikovano tkivno matrico in jih po zdravljenju ponovno vstaviti.

Kot je dejala Marie Curie, ni lahko biti ženska z družinskim življenjem in znanstveno kariero, vendar si prizadevamo to spremeniti. V Mind the Graph verjamemo, da mora biti v znanosti več prostora za matere in ženske na splošno. Potem lahko naredimo svet boljši.

Celotna ekipa Mind the Graph vam želi vesel materinski dan. Upamo, da bomo imeli v prihodnosti še več razlogov za praznovanje tega dne.

Če si želite ogledati več objav o materinskem dnevu kliknite tukaj

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge