Morsdagen faller på forskjellige dager avhengig av hvilke land den feires i. ASiden vi har brukere fra hele verden, kan vi ikke bare snakke om én bestemt dag. Så jeget skal handle om mai, mors måned. Hva det betyr å være mor og hva det betyr å være forsker og hva er forbedringene i kvinnehelse forskning

"Jeg har ofte fått spørsmål, særlig fra kvinner, om hvordan jeg kunne forene familieliv med en vitenskapelig karriere. Det har ikke vært lett."

       -Marie Skłodowska Curie, to ganger Nobel Prisvinner og mor til en datter, Irène Joliot-Curie, som også vant Nobelprisen.

 

For å feire morsdagen med en kritisk analyse av hva det vil si å være en mor med et vitenskapelig liv i det 21. århundre, har vi valgt ut våre fem beste artikler om morsrollen og vitenskap:

01. Å være mor og forsker

Naturen spesiell: kvinne, snakker om den kjønn gapet og hvordan det kan utjevnes. Til tross for en viss fremgang er det fortsatt slik at kvinnelige forskere får lavere lønn, forfremmes i mindre grad, får færre bevilgninger og er mer tilbøyelige til å slutte med forskning enn tilsvarende kvalifiserte menn. Årsakene spenner fra åpen og skjult diskriminering til det uunngåelige sammenfallet mellom de produktive og reproduktive årene.

Med flere artikler, hvorav en spesielt handler om unge kvinner som er forskere og mødre.

Morsdag - Topp 5 i morsrollen og vitenskap.

Mónica Bettencourt-Dias er en biolog som utforsker og deler cellens forviklinger. I 2006 startet hun sitt eget laboratorium ved Gulbenkian Institute of Science i Oeiras. For noen år siden endret livet hennes seg da hun fikk sin ett år gamle adoptivdatter. Klikk her for å lese.

02. Kjønn, moderskap, karriere og lønn

Artikkelen fra Samtalen: Kvinner tjener mindre etter at de har blitt mødre viser oss at vi har mye å endre for å skape et likestilt arbeidsliv. Det er det økonomene kaller "lønnsgapet mellom kvinner og menn". forskjell mellom hva menn og kvinner med tilsvarende kvalifikasjoner tjener for sammenlignbart arbeid, handler også om foreldreskap. Dessverre er det slik på 2000-tallet at kvinner tjener mindre etter at de har fått barn, selv om de har gode kvalifikasjoner.

morsdagen

 

03. Kvinner i vitenskapen: Det finnes gode nyheter også.

Det er imidlertid ikke bare dårlige nyheter. Kvinner har fått relativt sett større plass i vitenskapen, og de bryter barrierer med en fantastisk arbeid. Natur promoterer 2018 Fotokonkurransen #ScientistAtWork. Målet er å feire mangfoldet og viktighet av den forskningen forskere bruker store deler av livet sitt på. Konkurransen er ikke bare for kvinnelige forskere. Vinneren av konkurransen var imidlertid et fotografi av en kvinnelig marinbiolog, og fotografen er også kvinne.

Se disse bildene av kvinner i vitenskapen for å gjøre dagen din bedre:

 

Forsker foretar målinger på en strand ved siden av en havskilpadde.

Marinbiologen Callie Veelenturf kneler med en sjøfugl. skilpadde

Forskere arbeider på flerfargede saltsletter

Mikrobiolog Hugo Moors og geolog Mieke De Craen med den belgiske Kjernefysisk Research Centre i Mol tar prøver fra de vulkanske saltslettene i Nord-Etiopia, et av de mest ekstreme miljøene på jorden.

Kvinne med antenne i fjellet

Økolog Hae Yeong Ryu fra Stony Brook University i New York holder øye med bestanden av bakkeekorn i juli 2014 på Gothic Mountain i Colorado - rundt 600 meter over Rocky Mountain Biological Laboratory.

04. Moderskap og infertilitet gjennom tidene

Artikkelen Infertilitet gjennom tidene - og hvordan IVF endret måten vi tenker om det på fra Samtalen forteller om Louise Brown, det første barnet som ble født ved hjelp av in vitro-fertilisering (IVF) om morgenen 27. juli 1978, og analyserer hva som har endret seg på førti år.

 

morsdagen

Louise Brown, i 2013, holder opp glasset der embryoet hennes ble inkubert.

05. Nye oppdagelser innen gynekologi, obstetrikk og kvinnehelse:

Å gi kreftoverlevere en sjanse til å bli gravide, forskere designer kunstige eggstokker. Målet er å plassere pasientens follikler i en spesialdesignet vevsmatrise og sette dem inn igjen etter behandlingen.

Som Marie Curie sa, er det ikke lett å være kvinne og samtidig ha et familieliv og en vitenskapelig karriere, men vi ser at det gjøres en innsats for å endre dette. Her i Mind the Graph Vi mener at vitenskapen må gi mer plass til mødre og kvinner generelt. Da kan vi gjøre verden til et bedre sted.

Hele Mind the Graph-teamet ønsker deg en riktig god morsdag. Vi håper at vi i fremtiden får flere grunner til å feire denne dagen.

For å se flere innlegg på morsdagen klikk her

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler