Mors dag infaller på olika dagar beroende på i vilka länder den firas. AEftersom vi har användare från hela världen kan vi inte bara prata om en specifik dag. Så, jaget är dags att prata om maj, mammornas månad. Vad det innebär att vara mamma och forskare och vilka förbättringar som har gjorts inom forskningen om kvinnors hälsa. 

"Jag har ofta fått frågan, särskilt av kvinnor, om hur jag kunde förena familjeliv med en vetenskaplig karriär. Det har inte varit lätt."

       -Marie Skłodowska Curie, tvåfaldig Nobelpristagare och mor till en dotter, Irène Joliot-Curie, som också vann Nobelpriset

 

För att fira mors dag med en kritisk analys av vad det innebär att vara en mamma med ett vetenskapligt liv på 2000-talet, har vi valt ut våra 5 bästa artiklar om moderskap och vetenskap:

01. Att vara mamma och forskare

Naturen speciell: kvinna, talar om klyftan mellan könen och hur den kan överbryggas. Trots vissa framsteg får kvinnliga forskare fortfarande lägre lön, färre befordringar, färre stipendier och är mer benägna att lämna forskningen än män med liknande kvalifikationer. Orsakerna varierar från öppen och dold diskriminering till det oundvikliga sammanträffandet mellan de produktiva och reproduktiva åren.

Med flera artiklar, varav en särskilt handlar om unga kvinnor som forskare och mammor.

Mónica Bettencourt-Dias är en biolog som utforskar och delar med sig av cellens finesser. År 2006 startade hon sitt eget laboratorium vid Gulbenkian Institute of Science i Oeiras. Hennes liv förändrades för några år sedan när hon fick sin efterlängtade ettåriga adoptivdotter. Klicka här för att läsa.

02. Kön, moderskap, karriär och lön

Artikeln från Samtalet: Kvinnor tjänar mindre efter barnafödande visar oss att vi har mycket att förändra för att skapa en jämställd arbetsplats. Det är vad ekonomer kallar "löneklyftan mellan könen", skillnaden mellan vad män och kvinnor med liknande kvalifikationer tjänar för jämförbart arbete, handlar också om föräldraskap. På 2000-talet tjänar kvinnor tyvärr mindre efter att de har fått barn, trots starka meriter.

Mors dag

 

03. Kvinnor inom vetenskapen: Det finns goda nyheter också.

Men det finns inte bara dåliga nyheter. Kvinnor har fått relativt mer utrymme inom vetenskapen och de bryter barriärer med ett fantastiskt arbete. Nature uppmärksammar 2018 års Fototävlingen #ScientistAtWork. Målet är att hylla mångfalden och betydelsen av den forskning som forskare ägnar stora delar av sina liv åt. Tävlingen är inte bara till för kvinnliga forskare. Vinnaren av tävlingen var dock ett fotografi av en kvinnlig marinbiolog och fotografen är också en kvinna.

Snälla, titta på dessa foton av kvinnor inom vetenskap för att göra din dag bättre:

 

Forskare gör mätningar på en strand bredvid en havslädersköldpadda

Marinbiologen Callie Veelenturf på knä med en havssköldpadda

Forskare arbetar på mångfärgade saltslätter

Mikrobiologen Hugo Moors och geologen Mieke De Craen från det belgiska kärnforskningscentret i Mol tar prover från de vulkaniska saltslätterna i norra Etiopien, en av de mest extrema miljöerna på jorden.

Kvinna med antenn i bergen

Ekologen Hae Yeong Ryu från Stony Brook University i New York håller koll på populationerna av jordsorkar i juli 2014 på Gothic Mountain i Colorado - cirka 600 meter ovanför Rocky Mountain Biological Laboratory.

04. Moderskap och infertilitet genom tiderna

Artikeln Infertilitet genom tiderna - och hur IVF förändrade vårt sätt att tänka på det från Samtalet berättar om Louise Brown, det första barnet som föddes med hjälp av in vitro-fertilisering (IVF) på morgonen den 27 juli 1978 och gör en analys av vad som förändrats på fyrtio år.

 

Mors dag

Louise Brown, 2013, håller upp den burk i vilken hennes embryo inkuberades.

05. Nya upptäckter inom gynekologi, obstetrik och kvinnors hälsa:

Att ge canceröverlevare en chans att bli gravida, Forskare utformar konstgjorda äggstockar. Målet är att placera patienternas folliklar i en specialdesignad vävnadsmatris och återinsätta dem efter behandlingen.

Som Marie Curie sa är det inte lätt att vara en kvinna med familjeliv och en vetenskaplig karriär, men vi kan se ansträngningar för att ändra på det. Här på Mind the Graph tror vi att vetenskapen måste ha mer utrymme för mödrar och kvinnor i allmänhet. Då kan vi göra världen till en bättre plats.

Hela Mind the Graph-teamet önskar dig en riktigt trevlig Mors dag. Vi hoppas att vi i framtiden kan få fler anledningar att fira denna dag.

För att se fler inlägg om mors dag Klicka här

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar