Търсите ли най-добрите инструменти за проверка на граматиката през 2023 г.? Попаднали сте на правилното място.

В днешния свят писмената комуникация се е превърнала в ключово изискване за изразяване на вашите идеи. Добрите умения за писане са от съществено значение - от писането на научни статии до имейли или есета. И все пак не всеки е майстор на граматиката и дори опитните писатели могат да допуснат грешки.

Защо ви трябват инструменти за проверка на граматиката?

Независимо дали пишете научна статия, публикация в блог, имейл, статия или есе, една-единствена граматическа грешка - глупава грешка - може да провали всичките ви усилия. Ето защо интелигентните писатели на свободна практика, студентите, професионалистите и неспециалистите използват инструменти за проверка на граматиката, за да спестят време и да подобрят писането си.

Но кой инструмент е най-подходящ за вас? Тук сме, за да ви улесним. В този блог ще се запознаете с характеристиките и ценовите планове на инструментите за проверка на граматиката, които в повечето случаи са безплатни, както и с бонус съвет в края. Нека се потопим.

1. Paperpal

Paperpal е инструмент за изкуствен интелект (AI) от Researcher.Life пригоден за изследователи и академично писане. Инструментът предлага точни предложения, за да увеличите шансовете си за успех, като проверите ръкописа си. Наличен е и за уеб браузъри и като разширение за Microsoft Word.

Ако се стремите да опознаете бъдещето на академичното писане, Paperpal е правилният инструмент за вас. Алгоритъмът с изкуствен интелект идентифицира сложни грешки при писане и предлага подобрения, за да се намали рискът от отхвърляне на бюрото.

Pricing

Paperpal предлага безплатен план с някои ограничения, но има и премиум опции:

 • Месечен абонамент: US$ 12 на месец
 • Годишен абонамент: US$ 8,25 на месец (фактурирано като едно плащане от US$ 99)

2. Grammarly

Grammarly се ползва с репутацията на над 30 милиона потребители дневно. Тя се е превърнала в популярен избор за писатели и професионалисти от цял свят. Този инструмент използва изкуствен интелект, за да анализира написаното съдържание и да предоставя предложения за подобряване на граматиката, правописа, пунктуацията и структурата на изреченията.

Grammarly е изключително ефективен при идентифицирането и коригирането на грешки. Тя също така предоставя обяснения за всяко предложение, като помага на потребителите да разберат защо е необходима корекцията, което им позволява да се учат от грешките си. Този инструмент е наличен като разширение за браузър и мобилно приложение за Android и iOS.

Pricing

Безплатният му план струва $0, но премиум плановете дават разширени функции като предложения за тон на писане.

 • Месечен абонамент: US$ 29,95 
 • Тримесечен абонамент: US$ 19.98
 • Годишен абонамент: US$ 11.66

3. Хемингуей

На второ място в нашия избор е Hemingway, който се предлага с много удобни функции. Hemingway помага за подобряване на граматиката и четливостта на съдържанието ви. Той анализира изреченията и подчертава областите, в които изреченията са твърде дълги или имат граматически грешки. Той предлага задълбочен анализ на наречия, пасивен глас и други елементи на писменото произведение, за да се създаде ангажиращо читателите съдържание. Неговата оценка за четивност е полезна за писатели, които искат да създават съдържание за широк кръг читатели.

Има и уеб приложение и приложение за настолни компютри. Можете лесно да получите достъп до него онлайн. Hemingway няма мобилно приложение.

Pricing

Редакторът на Hemingway предлага безплатен план, а също така е наличен и като приложение за настолни компютри с еднократна абонаментна такса от 19,90 US$

4. Quillbot

При търсене на безплатен инструмент за проверка на граматиката не пропускайте Quillbot. Това е инструмент, задвижван от изкуствен интелект, който използва машинно обучение за проверка на граматиката. Той осигурява незабавна обратна връзка за написаното от вас - от пунктуационни до правописни грешки. Той подобрява вашата граматика, правопис и стил на писане. Спестява ви време за редактиране и коригиране на съдържанието, като ви дава възможност да се съсредоточите върху другите си проекти.

Този инструмент е наличен като уеб приложение и разширение за браузър и може да бъде достъпен от всяко устройство с интернет връзка. Можете просто да копирате и поставите текста си в редактора на Quillbot, който предлага алтернативи на грешките ви.

Pricing

В допълнение към безплатния си план той предлага и премиум услуги:

 • Месечен абонамент: US$ 14,95 на месец
 • Годишен абонамент: US$ 4,95 на месец (фактурирано като едно плащане на US$ 59,40)

5. ProwritingAid

Доверява се на големи търговски марки като RingCentral и Amazon и разполага с усъвършенствани функции като контекстуален тезаурус, проверка на стила на писане и задълбочен анализ на изреченията. Той ви помага да отстранявате грешки, да редактирате граматически и пунктуационни грешки и да оптимизирате избора на думи. Този инструмент за проверка на граматиката предлага подробни доклади за четливостта, дължината на изреченията и избора на думи.

Тя работи с всички приложения, които използвате, независимо дали са офлайн или онлайн. Но няма приложение за iOS или Android.

Pricing

Освен безплатния план, той предлага доживотен абонамент само за US$ 399, а другите планове за ценообразуване са изброени по-долу:

 • Месечен абонамент: US$ 20 на месец
 • Годишен абонамент: US$ 79 на година (фактурирано като едно плащане на US$ 79)
 • Двугодишен абонамент: US$ 119 (фактурирано като едно плащане на US$ 119)

6. WordRake

WordRake е разработен специално за професионалисти, които се стремят да създават страхотно и точно съдържание. Една от впечатляващите му функции е способността му да идентифицира и премахва ненужни и излишни думи, без да променя смисъла на изречението. Той помага на учените да създават кратки текстове. 

Този инструмент за проверка на граматиката се предлага като добавка за Microsoft Word, което го прави лесен за използване.

Pricing

WordRake предлага 3-дневен безплатен пробен период, след което трябва да преминете към премиум плановете, цитирани по-долу:

 • Месечен абонамент: US$ 129 на месец
 • Месечен абонамент: US$ 129 на месец
 • Годишен абонамент: US$ 720 на година (фактурирано като едно плащане от US$ 60 на месец)

7. Scribens

Следващият инструмент в нашия списък е Scribens. Той има за цел да подобри уменията ви за писане, като открива и коригира граматически, правописни и пунктуационни грешки. Той взема предвид значението на изреченията и контекста, в който са използвани, за да предложи корекции. Впечатляващият му потребителски интерфейс го прави лесен за използване и навигация. Можете да приемате или игнорирате всяко предложение, което ви дава по-добър контрол върху процеса на редактиране. Той е достъпен като уеб или настолно приложение. 

Pricing

Безплатният план е достъпен за всички, а премиум функциите са достъпни само със следните абонаментни планове:

 • Месечен абонамент: 9,95 EUR на месец (приблизително 11,70 USD$)
 • Тримесечен абонамент: 19,95 EUR на тримесечие (приблизително 23,40 USD$)
 • Годишен абонамент: 59,95 EUR на година (приблизително 70,30 USD$)

8. WhiteSmoke

Предпочитан от най-големите университети и корпорации, WhiteSmoke е цялостен инструмент както за професионалисти с роден, така и за такива, които не са с роден език. Той предоставя задълбочено обяснение за всяка корекция, която предлага. Този инструмент за проверка на граматиката дава пълен анализ на граматиката, избора на думи и дори на стила на писане, което улеснява определянето на областта, в която писането може да се подобри. Той предлага превод за над 50 езика, което улеснява академичните среди, които искат да създават съдържание за глобална аудитория.

Освен че има приложение за iOS или Android, тя е достъпна за множество платформи.

Pricing

Еднократното плащане от US$ 299,99 ви дава доживотен достъп, докато другите планове са:

 • Основен план: US$ 9,99 на месец
 • Премиум план: US$ 14,99 на месец
 • Бизнес план: Индивидуално ценообразуване в зависимост от нуждите на бизнеса и броя на потребителите.

9. LanguageTool

С няколко по-добри функции Language Tool е истинска алтернатива на Grammarly. Този универсален инструмент за проверка на граматиката е доста полезен за многоезични писатели. Той е добре известен със своята точност и лекота на използване. 

Една от доминиращите му характеристики е, че предлага добавки и разширения за различни програми като Microsoft Word, Google Docs и много други.

Pricing

LanguageTool има безплатен план, но предлага и премиум планове, както е посочено по-долу:

 • Месечен абонамент: 19 EUR на месец (приблизително 22,50 USD)
 • Тримесечен абонамент: 15 € на месец (фактурирано като едно плащане от 45 €, приблизително US$ 53)
 • Годишен абонамент: 5 € на месец (фактурирано като едно плащане от 60 €, приблизително US$ 71)

10. Джинджифил

Този инструмент, който има над 8 милиона потребители, помага на писателите да идентифицират и коригират граматически и други грешки при писане. Той ви помага да регулирате степента на тежест на проверките на граматиката и правописа, да избирате между британски или американски английски и да добавяте специални речници за правна или медицинска терминология.

Наличието на разширение за браузър, десктоп и мобилно приложение е впечатляваща функция.

Pricing

За по-добро изживяване функциите на този инструмент са включени в два премиум плана:

Премиум план

 • Месечен абонамент: US$ 29,96 на месец
 • Тримесечен абонамент: US$ 41,97 на тримесечие (фактурирано като едно плащане от 13,99 US$ на месец)
 • Годишен абонамент: US$ 89,88 на година (фактурирано като едно плащане от 7,49 US$ на месец)

Premium Plus

 • Месечен абонамент: US$ 49,96 на месец
 • Тримесечен абонамент: US$ 74,97 на тримесечие (фактурирано като едно плащане от US$ 24,99 на месец)
 • Годишен абонамент: US$ 149,88 на година (фактурирано като едно плащане от 12,49 US$ на месец)

11. Linguix

Linguix е инструмент с изкуствен интелект, който ви дава възможност да подобрите уменията си за писане. Проверките на граматиката и пунктуацията, предложенията за лексика и анализът на четивността го правят отлична опция за писатели от всички нива. 

Функциите за контекстуално подсказване ви помагат да избягвате често срещани граматически грешки, като например неправилна употреба на глаголно време или съгласуване на субект и глагол. Този инструмент за проверка на граматиката предоставя предложения на повече от 20 езика, включително английски, испански, немски и френски.

Той се предлага като разширение на браузъра, което е доста полезно за учените и изследователите.

Pricing

Безплатният план осигурява основни проверки на граматиката и правописа. Платените планове включват още няколко функции, а цените са изброени по-долу:

 • Месечен абонамент: US$ 18,99 на месец
 • Тримесечен абонамент: US$ 14,99 на месец (фактурирано като едно плащане на US$ 44,97)
 • Годишен абонамент: US$ 8,33 на месец (фактурирано като едно плащане от US$ 99,96)

Заключение

Да прегледате научната си работа веднага след като сте прекарали часове в писането ѝ, може да бъде истинско предизвикателство. В този случай използването на инструменти за проверка на граматиката може да се окаже полезно. Изборът на най-добрия от тях се основава единствено на вашия бюджет и функциите, от които се нуждаете. Сега е време да отидете и да вземете най-добрия инструмент за проверка на граматиката, за да издигнете до небето уменията си за писане.

Бонус съвет: Създаване на зашеметяващи инфографики само с няколко кликвания

Без значение дали сте учен, преподавател или студент, разочароващо е да прекарвате часове в създаване на инфографики, които не предават резултатите от търсенето и темата на статията или есето ви. Помислете за графиката опростява процеса, като ви помага да създавате зашеметяващи визуализации с функцията "плъзгане и пускане". Опитайте Mind The Graph и не позволявайте на скучните графики да възпрепятстват напредъка ви.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони