Графичните резюмета са изключително популярни в научните изследвания в наши дни. Най-добрите научни списания вече ги използват, а все повече са на път да ги използват.

Целта на тази публикация е да ви запознаем с необходимите стъпки за създаване на страхотни графични резюмета и да очертаем основите на графичния дизайн за научни публикации.

Има няколко важни стъпки, за да създаване на графична абстракция. Ако не сте запознати с това какво имаме предвид под графична абстракция, това е буквално научна фигура който обяснява научна информация във визуална форма. Съвременният начин за назоваване е "инфографика".

Вижте един интересен графичен абстрактен пример по-долу:

изображение (80)

И има на Mind the Graph още няколко примера за графични абстракти, които определено си струва да бъдат разгледани.

В тази публикация ще научите основните понятия за проектирането на графично резюме, ще откриете как да създадете резюме и ще използвате мощен инструмент за проектиране на резюмета, наречен Mind the Graph, за да създавате графични резюмета за своите публикации.

Какво е графично резюме?

Графичното резюме представлява едно изображение в един панел, което има за цел да даде на читателите незабавна представа за посланието на научния труд.

Нейното предназначение е да насърчи преглеждането, да популяризира интердисциплинарната наука и да помогне на читателите бързо да определят кои статии са най-подходящи за техните изследователски интереси - според насоките на Cell Press1, което се отнася и за Elsevier2 списания и много други издатели.

Идеалната графична абстракция трябва да е разбираема. Читателят трябва бързо да го разбере и да може да реши дали да прочете статията ви, или не. Ако постигнете това, вашият графичен реферат е успешен и ефективен..

Важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че вашето изследване вече е доста сложно. Затова и графичното ви резюме не трябва да бъде такова.

Бъдете кратки и директни, използвайте минимално количество думи и заложете на мощни графики за своето графично резюме.

Mind the Graph Графичен шаблон за абстракция, щракнете върху изображението, за да отидете на Шаблони.
Mind the Graph Графичен абстрактен шаблон

Какво прави едно графично резюме ефективно?

Графичното резюме е фигура, която обяснява идеята на научния труд по ясен и привлекателен начин.

Обикновено той се публикува заедно с други елементи на статията, като например заглавие, списък на авторите и резюме.

Идеята на графичния реферат е да комуникира заедно с другите елементи на научния труд.

В момента не всички издатели използват графични резюмета, но това е инициатива на Elsevier, вероятно най-големият научен издател в света, който е последван от някои важни издателства като Cell и Springer.

Не съществува "правилна" форма за създаване на графично резюме, но се публикуват конкретни насоки.

Ще споделим информация от ръководство, публикувано от Cell Press, наречено "Cell Press Graphical Abstract Guidelines".

Ефективното графично резюме ще привлече вниманието на читателя ви и ще е полезно за бързото представяне на информацията.

Тя няма за цел да замени вестника, а по-скоро да привлече любопитството към него. Намерението е главно да се представи накратко темата на статията и да се обобщи информацията.

Илюстрация на Mind the Graph: Синтез на протеини
Щракнете върху изображението, за да използвате тази илюстрация на Mind the Graph: Синтез на протеини

Как да направим графично резюме?

И така, как се прави реферат? Основният процес на създаване на графичен реферат е следният:

 1. Концептуализация на
 2. Скица
 3. Дизайн

Повечето учени смятат, че не могат да създават ефективни графични резюмета, защото не могат да илюстрират. Това изобщо не е вярно. Научни илюстрации са само част от ефективното графично резюме и макар че никой не може да осмисли вашите графични резюмета, можете да намерите научни илюстрации на Mind the Graph.

Намерете научни илюстрации в галерията на Mind the Graph.
Намерете научни илюстрации в галерията на Mind the Graph.

Върнете се към тези три стъпки: (1) концепция, (2) скица и (3) дизайн и усъвършенстване.

Първите два етапа се извършват на хартия, а ние преминаваме само към софтуер за графичен дизайн за третата стъпка.

Графичната абстрактна концепция е първото нещо.

Трябва да решите какво е ОСНОВНОТО ПОСЛАНИЕ на вашия графичен реферат и коя е вашата аудитория. Това е като да помислите каква история искате да разкажете и на кого.

Направили сте проучване и имате много резултати, които трябва да съобщите, но не забравяйте, че не трябва да усложнявате излишно. Опитайте се да мислите като читателя и да обобщите работата си до най-важното, което сте открили.

Вашата цел с графичното резюме обикновено се определя от СЪДЪРЖАНИЕ и AUDIENCE. Затова имайте предвид. И го направете просто. Ето няколко съвета за графични реферати, които ще ви помогнат да създадете най-добрия реферат в историята.

Фокус върху уникалността и яснотата на съдържанието

Графичното резюме на статията трябва да:

 • Имате ясно изразено начало и край, "четете" отгоре надолу или отляво надясно
 • Предоставяне на визуален посочване на биологичния контекст на изобразените резултати (субклетъчно местоположение, тип тъкан или клетка, вид и т.н.)
 • Да се различават от всички модели на фигури или диаграми, включени в самия документ.
 • Подчертайте новите открития от настоящия документ, без да се включват излишни подробности от предишна литература
 • Да се избягва включването на характеристики, които са по-спекулативни (освен ако спекулативният характер не може да бъде очевиден визуално).
 • да не включва елементи с данни от какъвто и да е тип; цялото съдържание трябва да бъде в графична форма.

Бъдете прости

Графичното резюме трябва също така:

 • Използване на прости етикети
 • Използвайте текст пестеливо
 • Подчертайте един процес или изяснете един въпрос
 • Да няма разсейващи и претрупващи елементи

Първо скица

Препоръчваме ви първо да скицирате графичните си абстрактни идеи на ръка, още преди да седнете пред компютъра.

Повечето от нас нямат професионални умения за проектиране, нито достъп до професионален софтуер за проектиране. За ваше щастие, това не е необходимо. Във видеото по-долу е показан интересен урок за това как да създадете графично резюме за Elsevier, използвайки платформата Mind the Graph.

За скицата първо изберете само необходимите визуални елементи (клетка, белтък, химическо съединение, животно...) и текстовите елементи, които ще ги придружават.

Винаги предпочитам илюстрации и визуална абстракция икони към текст. Те комуникират по-директно.

Когато подреждате елементите на скицата, имайте предвид, че те трябва да бъдат подредени по някакъв начин. Организирайте графичната си абстракция отляво надясно и/или отгоре надолу.

Друг аспект, който трябва да вземете предвид, е да избягвате твърде многото визуални елементи, разпръснати по скицата. Всички елементи трябва да са свързани по някакъв начин помежду си, да са подредени в групи, които имат нещо общо.

Избягвайте да използвате кутийки около елементи, които си пасват, а ги поставете близо един до друг. Можете да използвате кутии, за да подчертаете някои текстове.

Точно сега трябва да преминете към софтуер за графичен дизайн. Ако нямате достъп до Photoshop или Илюстратор, добрият стар "Powerpoint" работи също толкова добре.

Вероятно ще използвате Google Images, за да намерите необходимите ви илюстрации. Но проблемът тук е да намерите илюстрации, които имат един и същ стил. Използването на различни художествени стилове може лесно да стане странно.

Насоки за списания

Указанията на целевото ви списание ще ви дадат информация за вида и размера на шрифта, ширината на линиите, цветовете и размерите на графичното резюме. Също така ще бъде посочено дали трябва да го предоставите като PDF, TIFF или PNG файлов формат.

Според насоките на Cell Press (споделени по-рано), ето техническите изисквания за графично резюме:

 1. Размер: Представеното изображение трябва да е с размер 1200 квадратни пиксела при 300 dpi.
 2. Шрифт: Arial, 12-16 пункта. По-малките шрифтове няма да бъдат четливи онлайн
 3. Предпочитани типове файлове: TIFF, PDF, JPG
 4. Съдържание: резюмето трябва да се състои от един панел

Бележка за цвета: Ефективното използване на цветовете може да подобри графичната абстракция както от естетическа гледна точка, така и като насочи вниманието на читателя към фокусните точки на интерес.

Авторите се насърчават да избират цветове, които съответстват на цветовете, използвани на уебсайта на Cell Press, и ги допълват. Силно наситените, основни цветове могат да отвличат вниманието.

За да научите повече за цветовете, разгледайте статията в блога по-долу.

Направете размера на дъската за рисуване точно такъв, какъвто го изисква списанието. Това ще ви позволи да съобразите всички елементи и размери на шрифта с изискваните от самото начало.

Сега нарисувайте всички визуални елементи, които имате на скицата си. Можете да улесните работата си, като добавите съдържание от хранилища, които съдържат безплатни фигури за научно изкуство.

За Mind the Graph

Mind the Graph е солидно хранилище на научни илюстрации и вдъхновение за изготвяне на графични реферати онлайн.

Така че, ако се чудите как да чертаете диаграми за научни статии, опитайте този инструмент безплатно и ще се влюбите в него. Той със сигурност ще направи живота ви много по-лесен.

Не забравяйте също така да се запознаете с ръководството за автори на списанието, в което изпращате научния си реферат. Например, ако желаете да подадете статия в Cell Press, не забравяйте да прегледате техните указания за подаване на корици.

Ако искате да научите как да напишете ефективен реферат за научна статия, по-долу сме обобщили стъпките за писане на реферат:

 1. Напишете първо изследователската работа
 2. Определете основните раздели на статията (проблем, методология, резултати/изводи, заключения).
 3. Изготвяне на описание на тези ключови раздели
 4. Съберете всичко заедно (съберете основните раздели, премахнете ненужното съдържание, попълнете липсващото, прегледайте го след ден-два)

И така, накратко, това е начинът за писане на абстрактни текстове стъпка по стъпка.

Как можете да определите дали рефератът ви е добър?

Как можете да определите дали рефератът ви е добър? Има определени характеристики на резюме на научноизследователска работа, а в Ръководството за публикуване на Американската психологическа асоциация доброто резюме се описва като:

 • Точно: Тя трябва да отразява правилно съдържанието на документа и да не включва информация, която вече не е включена в документа.
 • Самостоятелен: В резюмето трябва да се посочат всички съкращения и акроними. Например, вместо да напишете ОКР, трябва да го напишете изцяло като обсесивно-компулсивно разстройство.
 • Кратко и точно: Всяко изречение трябва да е информативно и описателно, но възможно най-кратко. Уверете се, че всяка дума, която използвате, е съществена.
 • Без оценка: Рефератът не е място, където можете да вложите собствените си творчески идеи. Не коментирайте това, за което сте писали в изследователската си работа.
 • Последователен и лесен за четене: Напишете резюмето по ясен начин, не се опитвайте да впечатлите читателя със сложни фрази или технически жаргон. Съсредоточете се върху четивността и се опитайте да привлечете аудиторията с резюмето (нещо, за което графичните резюмета сериозно помагат!).
 1. Насоки за цифрови изображения на Cell Press
 2. Elsevier
абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони