Инфографики в здравеопазването

Колко пъти ви се е случвало да четете листовки в чакалнята на лекарския кабинет? Четете листовката и си мислите "Добре е да се знае това". Много пъти, нали?

Заради този прост навик комуникаторите на науката трябва да се замислят и да обсъждат все повече и повече значението на инфографиките в здравеопазването.

Инфографиките са един от най-мощните начини за предаване на сложни данни и са важен инструмент в преподаването, вдъхновяването, представянето на информация и бизнеса. Можем да определим инфографиката по много начини, но един от тях е визуализация на данни или идеи, която се опитва да предаде сложна информация на аудитория, която може да бъде бързо консумирана и лесно разбрана. 

По-конкретно в здравеопазването инфографиките играят важна роля в информирането на пациентите. Процедурите и патологичните състояния са само някои от видовете информация, които се предават чрез инфографики. Ето защо е важно да се съсредоточите върху съответните факти поотделно, а в окончателния дизайн не трябва да присъстват ненужни или разсейващи изображения. Това ще реши успеха или неуспеха на инфографиката при предаването на определени данни или знания. 

Посещение в кабинета на хирурга Увеличаване на Mind the Graph Илюстрация
Щракнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Каква е ролята на инфографиките в здравеопазването?

От времето на пещерните рисунки, когато пещерните хора са използвали информационния дизайн несъзнателно, съвременните професионални дизайнери съзнателно включват принципите в процеса на проектиране. 

Подобно на листовката в лекарския кабинет, ако сте чели вестник, блог или списание, вероятно сте попадали на инфографики. Дори в социалните медии, Twitter, Instagram, Linked In или Facebook, инфографиките са навсякъде. Всички те съдържат пиктограми, които с един поглед ви разказват за същността на историята или концепцията. 

Инфографиките имат широки приложения извън разпространението на новини, като например научна визуализация, продуктов дизайн, образование, информационни технологии, бизнес комуникация и развлечения. 

Инфографиките са графики, които визуално предават информация и натрупване на данни. При изготвянето на този материал за информационен дизайн основната цел е интензивната и сложна информация да се предаде лесно на целевата група, като се отрази съдържанието на темата. 

Ако зрителите разбират, научават и възприемат дизайна бързо и лесно, инфографиката изпълнява своята роля. 

В крайна сметка отразената информация трябва да бъде забележителна, естетична, ангажираща и привлекателна. 

Спинална анестезия Zoom Mind the Graph Илюстрация
Щракнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Защо инфографиките са важни за общественото здраве?

В областта на здравеопазването инфографиките са мощни цифрови инструменти, които позволяват на пациентите да придобият необходимите знания, за да разберат информацията за конкретни заболявания, процедури и актуални здравни теми. С други думи, инфографиките трябва да са иновативни и да са предназначени да предават важна информация на пациентите.

Създаването на въздействащи инфографики е образователно преживяване за пациентите, което им дава възможност да се запознаят със сложно послание по начин, който подобрява разбирането му.

След като пациентите разберат, че инфографиките са мощни цифрови инструменти, които предоставят многобройни сведения за конкретни заболявания, процедури и актуални здравни теми, обменът на информация между лекари и пациенти ще бъде много по-точен и сигурен.

Така че инфографиките в здравеопазването трябва да имат за цел да превърнат сложната информация за здравеопазването в опростени графични снимки, които ще оставят читателя с по-добро разбиране за това как може да възникне, да се лекува и евентуално дори да се предотврати дадено заболяване. 

Например визуални материали като инфографики могат да помогнат за обучението на пациентите, техните семейства и други лица, търсещи информация за рака. Въпреки това, за да се гарантира целостта на графиките и текста в създадените информационни проекти, дизайнът трябва да поддържа тесен контакт с лекарите. Взаимното взаимодействие е от ключово значение за успешните илюстрации, които разкриват аспекти, които думите не са в състояние да изразят в един кадър.

Има причина, поради която можем да възприемаме изображенията по-бързо от писането - как мозъкът получава информацията.

Мозъкът ни преценява цялата информация под формата на снимки, но се отнася към текста на един ред. Сега, благодарение на инфографиките, процесът на предаване на информация става по-лесен и по-ефективен.

Информационните графики имат по-силен ефект и подчертават връзката между два предмета, например графичен дизайн и здраве. 

Каква информация може да предостави инфографиката за здравеопазването?

 • Причини и рискове, свързани с дадено заболяване или състояние;
 • Улеснява откриването на местата, където болестта се разпространява;
 • Процеси на заболяванията;
 • За конкретно заболяване;
 • Теми, свързани със здравеопазването;
 • За лечението; 
 • Предотвратява действия.
Пълна артропластика на тазобедрената става с директен преден подход Zoom Mind the Graph Илюстрация
Щракнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Как да направя инфографика за здравеопазването?

Въпреки целта на инфографиката, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при нейното създаване: 

 • Не оставяйте място за съмнения относно темата, историята или основното послание. Цялата информация трябва да е ясна! Инфографиката и нейната тема трябва да бъдат подчертани. Тя трябва да бъде обмислена и обсъдена, преди да се осъществи процесът на проектиране. 
 • Обмислете и помислете за (или като) вашата аудитория. Те са тези, от които се очаква да разберат посланието на вашата инфографика. Имайте ги предвид, за да направите инфографиката по-привлекателна от визуална гледна точка, като се съсредоточите върху размера, простотата, ефективното използване на данните и цялостното въздействие.

Не бива да включвате голям обем информация в една инфографика. Създайте повече от една, ако трябва, и не забравяйте, че вниманието на средния потребител е все по-кратко. Поради тази причина въпросът, на който отговаря инфографиката, трябва да бъде внимателно разработен и да се отговори с най-ефективния наличен метод. Ако вземете под внимание всички тези фактори, визуализацията на вашата инфографика ще бъде по-ефективна и по-изобретателна.

 • Изборът на шрифт е важен момент, на който трябва да се обърне внимание. Усложнените шрифтове могат да затруднят четенето и да се окажат разсейващи, особено за възрастните пациенти. Изборът на шрифт може да е труден, но имайте предвид нуждите на аудиторията. Големи и четливи шрифтове винаги са най-добрият избор, особено когато аудиторията ви са пациенти със заболявания на зрението. 
"Винаги ще те намеря" пишеше на различни стикери с два различни шрифта.
Значението на шрифта
 • Изберете цветове, които подчертават информацията. Цветът е забележителен комуникационен инструмент, който играе важна роля в дизайна. Подходящият цвят има силата да даде възможност на елементите на дизайна да изпъкнат, увеличавайки ефективността на дадена комуникация. Например, ако за кардиологичен отдел се използва символ на сърце, най-издирваният цвят трябва да бъде червен, отразяващ елемента и улесняващ запомнянето му. 

Изборът на цветове, които подчертават информацията, е важен аспект на графичния дизайн. Цветът прави предоставената информация по-четлива и определя визуалната йерархия на информацията. Ето защо изборът на правилния цвят е толкова важен. Контрастът е ключов фактор, тъй като фонът трябва да се слива добре с илюстрациите. 

Mind the Graph Готови шаблони

Вижте по-долу Mind the Graph готови шаблони за инфографикии как цветът е свързан с темата на инфографиката. Ако шаблонът ви е харесал, щракнете върху него, за да го използвате.

Синьо за водни теми. 

Шаблон Mind the Graph
Щракнете върху изображението, за да използвате шаблона.

Гладко розово за небето и зелено за тревата наоколо.

Шаблон Mind the Graph
Щракнете върху изображението, за да използвате шаблона.

Червено за теми, свързани с кръвта.

Шаблон Mind the Graph
Щракнете върху изображението, за да използвате шаблона.

Сега разбирате значението на инфографиките в здравеопазването. Готови ли сте да започнете да създавате инфографики за своите пациенти?

Кликнете върху тук да започнете!

Справка

Balkac, M. & Ergun, E. Ролята на инфографиките в здравеопазването. Китайски медицински журнал 131, 2514-2517 (2018).

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони