Изработен с Mind the Graph

Намирането на правилната тема, върху която да се съсредоточите, е от решаващо значение за изследователя; трябва да изберете тема, върху която виждате потенциал за провеждане на изследвания и разработване на ценна, нова информация, която може да се използва за дълъг период от време. Искате да изберете тема за научноизследователски проект, в който виждате, че можете да получите финансиране или да постигнете професионална цел, която може да имате.

Намирането на ниша е важно за новите изследователи, но е и чудесен подход за по-възрастните изследователи, които променят или пренастройват пътя си. 

Целта на Mind The Graph е да покаже колко е важно да се намери подходящата изследователска ниша, върху която да работите в тази статия, както и да предостави полезни съвети.

Какво е ниша в научните изследвания?

Изследователската ниша е тема, в която сте избрали да станете специалист в научната или академичната област, като извършвате задълбочени изследвания, натрупвате нови открития и ги прилагате в продължение на значителен период от време, например едно десетилетие. 

Проучването на нишата трябва да включва три ключови елемента: вашата страст, вашите умения и възможностите в тази област. 

Защо е толкова важно да се намери подходящата изследователска ниша?

Намирането на ниша може да бъде толкова лесно, колкото да изберете какво да проучите и да предприемете необходимите стъпки, за да реализирате мислите си. Намирането на правилните и успешна ниша за дългосрочен успех, от друга страна, изисква много повече ресурси, време, енергия и пари.

По-малките ниши са по-малко конкурентни, което може да увеличи разкриването на вашите проучвания, тъй като няма много такива. Въпреки това получаването на значими данни може да се окаже трудно. 

По-големите ниши са значително конкурентни и разполагат със значително количество данни. Въпреки това, тъй като в нишата има толкова много изследвания, вашето изследване може да остане незабелязано. 

Ето защо това са някои съображения, които трябва да вземете предвид, докато избирате ниша. Важността се дължи на факта, че изборът на правилната ниша може да означава разликата между успеха и провала.

Съвети за избор на подходяща ниша за вашето изследване

  • Определете най-перспективната област, която се нуждае от проучване, като вземете предвид своите интереси, предпочитания и умения.
  • Разгледайте проблемите. Мисленето за всичко, което трябва да бъде решено, ще ви предостави голям списък с потенциални ниши, от които да избирате. 
  • Опитайте се да намерите себе си в специализирана ниша, в която можете да развиете съществена нова информация и да имате най-голямо влияние. Ако не можете да измислите нищо иновативно, което да добавите, вероятно трябва да помислите за друга ниша.
  • Създайте силна мрежа. Говорете с колегите си, посещавайте семинари и научни презентации и се опитайте да научите колкото се може повече за общата област, за да създадете своята ниша.
  • Оценка на конкурентния пазар; разберете какво се прави и какви подходи се използват.
  • Въпреки че трябва да избягвате пренаселени ниши с висока конкуренция, имайте предвид, че някои ниши могат да останат незабелязани, защото са маловажни.

Не намирате точно това, което ви трябва? Ние ще го изработим за вас!

Mind The Graph е инструмент за включване на илюстрации и инфографики в работата ви, за да подобрите видимостта и разбирането. Докато Помислете за графиката предлага голям брой шаблони, а ако искате персонализиран шаблон, ние ще изработим такъв специално за вас, според вашите нужди!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони