Независимо дали става въпрос за научноизследователски или друг вид документ, таблиците са предназначени да съдържат количествена информация. Ето защо е изключително важно таблиците да бъдат придружени от легенди, за да се даде подходящ контекст на аудиторията.

Тази логика може да се приложи и към фигурите. Но е важно да се подчертае, че между всяка от тях има особености.

В тази статия ще научите повече за дефиницията на легендата на фигурата и таблицата, за разликите между тях, както и ще получите полезни съвети как да ги представите в съответствие с указанията на избраното от вас списание.

Какво представлява легендата на таблицата и защо е важна?

Както и фигурите, таблиците са визуални средства, които се използват най-вече за илюстриране на сложни теми, както и за представяне на данните, които събирате по време на изследователската фаза.

Легендата на таблицата, известна още като "заглавие на таблицата", е допълнение към съдържанието на таблицата. Нейната основна цел е да подкрепи информацията в таблицата, така че читателите ви да получат правилното заключение от вашето изследване. По същия начин е чудесно да им помогне да разтълкуват значението на основните резултати, ако има такива.

Същото се отнася и за легендите на фигурите. Но между тях има някои разлики, които трябва да вземете предвид.

Когато говорим за цифри, не забравяйте да използвате Mind the Graph.

След самото изследване, визуалните материали са най-важният елемент на вашата научна статия. Те са отговорни за привличането на читателите, включително и на тези, които нямат точно научна подготовка.

Започнете да създавате инфографики с Mind the Graph и използвайте силата на визуализацията в своя полза.

Разлики между легенда на фигура и таблица

Ако приемем, че една фигура може да бъде интерпретирана по много начини, легендата на фигурата трябва да съдържа повече подробности и това вече я прави по-голяма от легендите на таблиците като цяло. Друг момент е, че те могат да бъдат поместени в един параграф, независимо дали е над или под фигурата. Това може да варира в зависимост от указанията на списанието, така че бъдете нащрек за всички изисквания.

От друга страна, легендите за маси са доста кратки и трябва да са над масата.

Ако трябва да включите повече информация, използвайте бележката под линия към таблицата!

Бележката под линия към таблицата се поставя непосредствено след таблицата и може да се използва за дефиниране на съкратени термини, посочване на значението на символите с надпис (напр. * за обозначаване на P<0,05) и предоставяне на читателя на всяка друга бележка, която помага за разбирането.

5 съвета как да използвате таблици и легенди към таблици в научни статии

1. Списанията не искат списъци с числа в текстовете, последвани от таблица със същите числа. Имайте това предвид!

2. Ако създавате таблица, която е съвсем кратка (само два или три реда и колони), помислете дали да не обобщите информацията в едно или две изречения, вместо да използвате таблица, защото в този случай няма да е необходима легенда към таблицата.

3. Всички таблици, използвани за илюстриране на вашето изследване, трябва да бъдат цитирани в текста.

4. Номерирайте таблиците (а също и фигурите) в реда, в който се появяват в текста.

5. Консултирайте се с ръководството на списанието, преди да изпратите научната си работа, за да повишите нейната значимост в рамките на публикацията.

Ето пример за таблица и легенда на таблица в научно изследване:

легенда на таблицата

В този пример, взет от един от нашите Случаи на успех страница, авторът използва легендата на таблицата като начин да даде контекст на читателя, така че резултатите да бъдат разбрани като цяло. Можете да прочетете цялата статия тук.

Как да цитираме таблици в научни статии?

По принцип това зависи от изискванията за публикуване на списанието. Добър съвет, който няма да ви коства никакво време, е да разгледате наскоро публикувани статии от целевото ви списание за примери. Това може да ви подскаже правилната посока, която да следвате с вашия изследователски документ.

Най-добре би било да имате предвид, че думата "таблица" никога не трябва да се съкращава в цитатите в текста. Тя винаги се посочва просто като "Таблица" (например, Таблица 1). Друг важен момент е, че една таблица няма части като a, b или c. Ако имате Таблица 1а и Таблица 1б, препоръчваме ви да ги обедините в една или да ги разделите на Таблица 1 и Таблица 2.

Използвайте висококачествени научно точни илюстрации, за да представите науката си

Съсредоточете се върху визуализацията! Mind the Graph е идеалният инструмент за правилно илюстриране на вашата изследователска работа.

Изберете най-подходящия за вас план, абонирайте се сега и започнете да създавате зашеметяващи инфографики, за да увеличите значимостта на статията си.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони