Тази публикация е по много сериозна и важна тема. Всяка година близо 800 000 души преживяват нов или повторен инсулт. Освен това до 80 % от инсултите могат да бъдат предотвратени. Затова е много важно да знаете как да се предпазите и кои са основните симптоми на инсулта. Мислейки за това, създадох няколко инфографики, използвайки научен илюстрации, които показват важни медицински информация.

Но какво е инсулт?

Според Националната асоциация за инсулт на САЩ1, инсултът е "мозъчна атака". Той може да се случи на всеки по всяко време. Настъпва, когато притокът на кръв към дадена област на мозъка е прекъснат. Когато това се случи, мозъкът клетки са лишени от кислород и започват да умират. Когато мозъчните клетки загинат по време на инсулт, се губят способностите, контролирани от тази област на мозъка, като памет и мускулен контрол.

инсулт причинява кардиология3

Симптоми на инсулт

Ако започнете да проявявате някой от тези симптоми, трябва да говорите с Вашия лекар и да отидете в болница. Важно е да обърнете внимание на хората около вас и да им помогнете, ако е необходимо. По време на инсулт времето е от решаващо значение и е много важно да получите медицинска диагностика възможно най-скоро.

симптоми на инсулт кардиология

Освен тези симптоми, ако подозирате, че някой има инсулт, помолете го да се усмихне. Ако едната страна на лицето изглежда отпусната, обадете се на лекар.

Как да се предпазим?

Създаването на здравословни навици е най-добрият начин за предотвратяване на инсулт. Затова правете физически упражнения, хранете се добре, намалете нивото на стрес и не забравяйте рутинния медицински преглед.

симптоми на инсулт рискови фактори

Създадох тези инфографики с помощта на Mind the Graph. Ако искате да илюстрирате своя изследване, можете да използвате и Mind the Graph.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони