Нелсън Мандела е южноафрикански революционер, борец срещу апартейда, политически лидер и активист за правата на човека.

Мандела е арестуван за заговор за сваляне на държавата, осъден е на доживотен затвор и остава в затвора 27 години. Поради вътрешния и международния натиск и опасенията от расова гражданска война президентът Ф. В. де Клерк го освобождава през 1990 г. Той е президент на Южна Африка от 1994 до 1999 г.

През 2009 г. ООН официално отбелязва Деня на Мандела, за да почете живота и делото му. Тази година ще отбележим стогодишнината от рождението му.

Независимо колко малка е вашата акция, Денят на Мандела е за промяна на света към по-добро. Точно както Нелсън Мандела правеше всеки ден.

Подбрах 03 речи на Нелсън Мадела, които да ви вдъхновят. Нека направим разликата.

01. Реч на Нелсън Мандела пред Общото събрание на ООН - 1994 г.

 

Този по-добър живот трябва да означава край на бедността, на безработицата, бездомността и отчаянието, което идва от лишенията. Това е цел сама по себе си, защото щастието на човешкото същество трябва да бъде цел сама по себе си във всяко общество.

В същото време ние съзнаваме, че стабилността на самата демократична уредба и възможността за създаване на общество без расизъм и сексизъм зависят от способността ни да променим материалните условия на живот на нашите хора, така че те не само да имат право на глас, но и да имат хляб и работа.

Ето защо се връщаме в ООН, за да поемем ангажимента, че както се ангажирахме да не се успокояваме, докато системата на апартейд не бъде победена, така и сега се ангажираме да не се успокояваме, докато милиони наши хора страдат от болката и унижението на бедността във всичките ѝ форми.

 

 

02. Реч на Нелсън Мандела за кампанията за премахване на бедността в развиващите се страни, Лондон

 

Преодоляването на бедността не е жест на милосърдие. То е акт на справедливост. То е защита на основно човешко право - правото на достойнство и достоен живот. Докато бедността продължава, няма истинска свобода.

 

 

03. За последно Нелсън Мандела в Кейптаун при освобождаването си от затвора

Походът ни към свободата е необратим. Не бива да позволяваме на страха да застане на пътя ни. Единственият път към мира и расовата хармония е всеобщото избирателно право на общо основание в обединена демократична и нерасова Южна Африка. В заключение бих искал да цитирам собствените си думи по време на съдебния процес през 1964 г. Те са верни и днес, както бяха и тогава: Аз съм се борил срещу господството на белите и съм се борил срещу господството на черните. Ценил съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който се надявам да живея и да постигна. Но ако се наложи, това е идеал, за който съм готов да умра.

Ако искате да научите повече за #MandelaDay, посетете Уебсайт на фондация "Нелсън Мандела".

Всеки има способността и отговорността да промени света към по-добро! Денят на Мандела е повод за всички да предприемат действия и да вдъхновят промяна.

 

gfbd

 

 

 

 

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони