Konference, seminarji in predstavitve so v raziskovalčevi rutini zelo pogosti. Vendar to verjetno že veste. Ker pa imamo vedno veliko dela v laboratoriju, ni lahko najti časa za pripravo privlačne in profesionalne predstavitve. Še posebej, če nimate pravega orodja.

Vendar je privlačna predstavitev zelo pomembna ne le za ohranjanje pozornosti občinstva, temveč tudi za to, da vas kot znanstvenika jemljejo resno. Z drugimi besedami, svoje podatke morate ceniti. To boste dosegli s postavljanjem visokih standardov.

Napisal sem že več priročnikov o tem, kako ustvariti predstavitve za znanstvene konference. Najdete jih tukaj in . tukaj. Danes pa želim govoriti predvsem o uporabi vzorca med diapozitivi. To je najboljši način za ustvarjanje harmonične in profesionalne predstavitve. To pomeni, da morate naslovnico kombinirati z drugimi diapozitivi.

diapozitivi giphy
Predloga je na voljo v mislih graf

Oglejte si tri stvari, na katere morate biti pozorni, ko pripravljate predstavitev za znanstvene konference:

01. Barva

Barve so močno orodje za določanje vzorca pri ustvarjanju. Bralcu (ali občinstvu) bodo pomagale, da vam bo sledil in razumel povezavo med temami, ki mu jih predstavljate.

Po mnenju naših oblikovalcev morate postavitev strukturirati tako, da ustvarite naraven pretok informacij s poudarjenimi informacijami, ki jih bo bralec videl najprej, tudi od daleč, kot sta naslov in glavna slika. Drugorazredne informacije morajo biti manj vidne, da ne bi onesnaževale pogleda in imele prednosti. Najboljši način za to je uporaba barv. Živahna barva bo hitro pritegnila pozornost. Ohranite jih pri glavnih informacijah diapozitiva. Medtem bo siva barva bolj diskretna in jo je priporočljivo uporabiti pri sekundarnih elementih.

0_X0OIGZAwat6kBIR2

Pomembno: Izberite eno ali dve glavni barvi predstavitve in jih ponovite v diapozitivih. 

Oglejte si ta videoposnetek:

Za kombiniranje barv lahko uporabite komplementarne barve. Razložil sem o v tem delovnem mestu

02. Tipografija

Izbira pisave vaše predstavitve je zelo pomemben. To vam bo pomagalo, da bo bolj profesionalna in da bo bralcu omogočila intuitivno izkušnjo. Ne pozabite, da bo vaše občinstvo precej oddaljeno, zato preverite, ali je vaše besedilo dobro vidno in berljivo. Jasno ločite odstavke in naslove ter ne uporabljajte veliko različnih pisav.

Prav tako ne pozabite, da boste govorili, medtem ko bodo poslušalci gledali diapozitive in brali besedilo. Ne onesnažujte diapozitivov s preveč besedila.

Diapozitiv NE sme tekmovati z vami. Diapozitivi so orodje, ki ljudem pomaga predstaviti, kaj jim želite povedati. 

Izberite največ 3 pisave in ohranite doslednost. Izberite tudi pisave, ki so bolj profesionalne in lahko berljive, kot so helvetica, gothan itd. Za naslov lahko uporabite drugačno in kul pisavo, vendar se izognite učinku "comic sans".

03. Slike

To je moj najljubši del ustvarjanja predstavitve. Slike so zelo močne, da nekaj razložijo in pritegnejo pozornost občinstva. Običajno so slike na znanstvenih konferencah diagrami, fotografije in ilustracije.

Pomembno je uporabljati natančne znanstvene ilustracije.

Priporočam vam, da preidete s tega na to:

infographic65293-e1491944335690

Na spletni strani mind the graph boste našli na tisoče znanstvenih ilustracij za uporabo v infografikah, plakatih, predstavitvah in še veliko več. Ustvarite lahko svojo predstavitev in jo prenesete v formatu pdf ali png. Predstavite lahko tudi neposredno na mind the graph.

Če želite uporabiti fotografijo ali prikazati grafikon, ga lahko naložite na platformo. To je zelo preprosto.

Varčevanje s časom: Začnite s predlogami

Na voljo imamo več predlog za predstavitev. To je dober način, da prihranite čas in hkrati ustvarite nekaj lepega. Dobra novica? Lahko začnete že ZDAJ!

diapozitivi giphy 1

znanstvene ilustracije z grafom

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge