Conferenties, seminars en presentaties zijn heel gewoon in de routine van een onderzoeker. Maar dat weet u waarschijnlijk al. Maar omdat we altijd veel labwerk te doen hebben, is het niet gemakkelijk om tijd te vinden om een aantrekkelijke en professionele presentatie te maken. Vooral als u niet over het juiste gereedschap beschikt.

Maar een aantrekkelijke presentatie is erg belangrijk, niet alleen om de aandacht van het publiek vast te houden, maar ook om serieus genomen te worden als wetenschapper. Met andere woorden, je moet waarde hechten aan je gegevens. Dit bereik je door hoge eisen te stellen.

Ik heb al verschillende tutorials geschreven over het maken van presentaties voor wetenschappelijke conferenties. U kunt ze vinden hier en hier. Maar vandaag wil ik het specifiek hebben over het gebruik van patronen tussen de dia's. Het is de beste manier om een harmonische en professionele presentatie te maken. Dit betekent dat je de omslag moet combineren met de andere dia's.

giphy dia's
Sjabloon beschikbaar op mind the graph

Bekijk 3 zaken waarop u moet letten als u een presentatie maakt voor wetenschappelijke conferenties:

01. Kleur

Kleuren zijn een krachtig middel om een patroon aan te brengen in een creatie. Het helpt de lezer (of het publiek) u te volgen en het verband te begrijpen tussen de onderwerpen die u hen voorlegt.

Volgens onze ontwerpers moet je de lay-out zo structureren dat er een natuurlijke informatiestroom ontstaat, met informatie die de lezer als eerste ziet, zelfs van een afstand, zoals de titel en de hoofdafbeelding. De meer secundaire informatie moet minder prominent zijn om het beeld niet te vervuilen en voorrang te krijgen. De beste manier om dat te doen is door kleuren te gebruiken. Een levendige kleur trekt snel de aandacht. Houd ze bij de hoofdinformatie van je dia. Grijstinten zijn discreter en worden aanbevolen voor secundaire elementen.

0_X0OIGZAwat6kBIR2

Belangrijk: Kies één of twee hoofdkleuren voor uw presentatie en herhaal die in de dia's. 

Bekijk deze video tutorial:

Om kleuren te combineren kun je complementaire kleuren gebruiken. Ik legde het uit in deze post

02. Typografie

Het lettertype kiezen van uw presentatie is zeer belangrijk. Dit zal u helpen om het professioneler te maken en de lezer een intuïtieve ervaring te bieden. Houd in gedachten dat uw publiek zich op aanzienlijke afstand zal bevinden, dus test of uw tekst goed te zien en te lezen is. Scheid alinea's en koppen duidelijk en gebruik niet veel verschillende lettertypes.

Denk er ook aan dat u zult spreken terwijl uw publiek naar de dia's kijkt en de tekst leest. Vervuil de dia niet met te veel tekst.

De dia moet NIET met u concurreren. Dia's zijn eerder een hulpmiddel om mensen te helpen visualiseren wat je tegen hen zegt. 

Kies maximaal 3 lettertypes en zorg voor consistentie. Kies ook lettertypes die meer professioneel en gemakkelijk te lezen zijn, zoals helvetica, gothan enz. U kunt een ander en cool lettertype gebruiken voor de kop, maar vermijd het "comic sans"-effect.

03. Beelden

Dit is mijn favoriete onderdeel van het maken van een presentatie. Beelden zijn zeer krachtig om iets uit te leggen en de aandacht van het publiek te trekken. Normaal gesproken zijn de beelden op wetenschappelijke conferenties grafieken, fotografie en illustraties.

Het is belangrijk nauwkeurige wetenschappelijke illustraties te gebruiken.

Ik raad je sterk aan om van dit naar dit te gaan:

infographic65293-e1491944335690

Op mind the graph vindt u duizenden wetenschappelijke illustraties om te gebruiken op infographics, posters, presentaties en meer. U kunt uw presentatie maken en downloaden in pdf of png formaat. U kunt ook direct op mind the graph presenteren.

Om een foto te gebruiken of een grafiek te tonen kunt u deze uploaden naar het platform. Het is heel eenvoudig.

Om tijd te besparen: Begin met sjablonen

We hebben verschillende presentatie sjablonen beschikbaar. Het is een goede manier om tijd te besparen en tegelijkertijd iets moois te maken. Het goede nieuws? U kunt NU beginnen!

giphy dia's 1

let op de grafiek wetenschappelijke illustraties

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen