Možganska ameba, strokovno znana kot Naegleria fowleri, je redek, vendar nevaren organizem, ki je povzročil splošno zaskrbljenost in strah. Čeprav so primeri PAM redki, so lahko posledice katastrofalne, zato morajo uradniki za javno zdravje sprejeti ukrepe za preprečevanje njenega širjenja. 

V tem članku bomo preučili dejstva o možganski amebi, kot so vzroki, način širjenja, simptomi in metode preprečevanja, da bi vam pomagali bolje razumeti ta smrtonosni organizem. Z razumevanjem nevarnosti, povezanih z Naegleria fowleri, lahko ukrepate in zmanjšate svojo izpostavljenost in tveganje za razvoj te redke, vendar potencialno smrtonosne okužbe.

Ilustracije so na voljo na Mind the Graph

Kaj je ameba, ki žre možgane?

Možganska ameba, imenovana tudi Naegleria fowleri, je vrsta amebe, ki lahko povzroči primarni amebni meningoencefalitis, redko in smrtno nevarno okužbo možganov (PAM). 

Primarni amébni meningoencefalitis (PAM) ima visoko stopnjo umrljivosti. V resnici je bilo v zadnjem desetletju v Združenih državah Amerike dokumentiranih le nekaj deset primerov, od leta 1962 do 2021 je bilo znanih 154 primerov, preživele pa so le štiri osebe, kar pomeni, da je stopnja umrljivosti več kot 97%, po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Bolezen hitro napreduje, simptomi se pojavijo 1-12 dni po izpostavljenosti, smrt pa v večini primerov nastopi v nekaj dneh.

To amebo je mogoče najti v toplih sladkovodnih habitatih, vključno z jezeri, rekami, vročimi izviri in neobdelanimi bazeni. 

Kako se z amebo, ki žre možgane, okužijo ljudje?

Možganska ameba se lahko okuži, ko okužena voda v telo vstopi skozi nos. To se lahko zgodi med plavanjem, potapljanjem ali skokom v topla sladkovodna vodna telesa, zlasti tista z zastajajočo ali počasi tekočo vodo. 

Ko ameba prodre v nosni kanal, se lahko po olfaktornem živcu premakne v možgane, kjer lahko povzroči močno vnetje in odmrtje možganskega tkiva, kar povzroči primarni amebični meningoencefalitis (PAM). 

Pomembno je poudariti, da možganska ameba ob zaužitju ne more povzročiti okužbe in se ne more prenašati z osebe na osebo.

Kje se nahaja možganska ameba (Naegleria fowleri)?

Naegleria fowleri, ameba, ki žre možgane, se nahaja v toplih sladkovodnih habitatih, zlasti v stoječih ali počasi tekočih vodah, kot so jezera, reke, ribniki in topli izviri, kot je bilo že omenjeno. Najdemo jo lahko tudi v tleh, vendar so okužbe v tleh razmeroma redke. Naegleria fowleri pa ne živi v slani vodi, kot je ocean.

Naegleria fowleri se najpogosteje pojavlja v toplih krajih s temperaturami od 25 do 46 °C. Najbolje uspeva pri visokih temperaturah do 46 °C, za kratek čas pa lahko preživi tudi pri še višjih temperaturah. Čeprav so bile temperature vode v jezerih in rekah, povezanih z nekaterimi primeri PAM, na splošno višje od 26,67 °C, lahko po mnenju znanstvenikov ameba preživi tudi pri temperaturah vode pod 26,67 °C. 

Amebo je mogoče najti v naslednjih vrstah vodnih območij: 

 • Termalna voda (naravno ogrevana), kot so vrelci;
 • izpust tople vode iz industrijskih obratov ali elektrarn;
 • Tla, ki vsebujejo usedline iz jezer, ribnikov in rek;
 • Neurejeni bazeni, pljuskališča, surf parki ali druga rekreacijska območja z nezadostno količino klora;
 • Voda iz pipe;
 • Jezera in reke;
 • Grelniki vode;
 • Odvajanje tople vode.

Kakšni so simptomi?

Simptomi okužbe z Naegleria fowleri, ki je znana kot primarni amébni meningoencefalitis (PAM), se lahko pojavijo 1-12 dni, običajno peti dan po stiku z amebo, vendar se lahko simptomi pojavijo šele po več tednih.

Zgodnji simptomi PAM so podobni simptomom drugih vrst meningitisa in lahko vključujejo migreno, otrdel vrat, vročino, slabost in bruhanje. Z napredovanjem okužbe se lahko pojavijo napadi, halucinacije, zamegljen um, občutljivost na svetlobo ter težave z govorom ali požiranjem. 

Kot pove že ime, lahko okužba povzroči tudi odmrtje možganskega tkiva, kar ima za posledico simptome, kot so zmanjšano ravnotežje ali koordinacija, hitra sprememba vonja ali okusa, v skrajnih primerih pa koma in smrt. 

Ker so simptomi PAM nejasni in lahko posnemajo simptome drugih bolezni, je diagnoza okužbe z Naegleria fowleri lahko težavna. Če se pri osebi pojavijo znaki meningitisa, zlasti če je bila pred kratkim izpostavljena toplim vodam, je nujno, da čim prej poišče zdravniško pomoč.

Zdravljenje in preprečevanje

Zdravljenje okužbe z Naegleria fowleri je težavno, bolezen pa je skoraj običajno smrtna. Kljub temu lahko zgodnje odkrivanje in zdravljenje bistveno povečata možnosti za preživetje. Zdravljenje PAM je na splošno sestavljeno iz podpornega zdravljenja za obvladovanje simptomov in ohranjanje osnovnih funkcij ter mešanice zdravil, ki lahko vključujejo amfotericin B, azitromicin, flukonazol, rifampin, miltefosin in deksametazon. 

Ta zdravila se uporabljajo, ker so se izkazala za učinkovita proti Naegleria fowleri in so bila uporabljena za zdravljenje preživelih posameznikov. 

Miltefosin je najnovejše zdravilo, vključeno na ta seznam, ki je med laboratorijskimi testi dokazano uničilo Naegleria fowleri in je bilo po podatkih CDC uporabljeno za zdravljenje treh preživelih. 

Da bi zmanjšali tveganje okužbe z Naegleria fowleri, se je treba izogibati stiku z onesnaženo vodo. To lahko vključuje: 

 • Kopanju ali potapljanju se je treba izogibati v toplih sladkovodnih habitatih, zlasti če je voda stoječa ali počasi tekoča, kot so majhna jezera, ribniki in topli izviri;
 • Za izpiranje sinusov (nosu) ne uporabljajte vode iz pipe. Uporabljajte sterilno, destilirano ali predhodno prekuhano vodo; 
 • Med plavanjem ali potapljanjem v topli sladki vodi uporabljajte nosne sponke ali držite glavo nad vodo, da vam voda ne pride v nosne poti;

Če ste plavali v topli vodi in dobite simptome meningitisa, kot so glavobol, povišana telesna temperatura ali otrdel vrat, takoj poiščite zdravniško pomoč.

spremenite svoje podatke v razumljive infografike

Opazujte graf je orodje, ki uporabnikom omogoča oblikovanje vizualnih predstavitev podatkov in informacij, kar je lahko koristno pri posredovanju zapletenih informacij na bolj dostopen in razumljiv način. V preprostih korakih začnite uporabljati Mind The Graph!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge