Amiba mâncătoare de creier, cunoscută sub numele tehnic de Naegleria fowleri, este un organism rar, dar periculos, care a stârnit îngrijorare și teamă pe scară largă. Deși cazurile de PAM sunt neobișnuite, consecințele pot fi dezastruoase, îndemnând oficialii din domeniul sănătății publice să depună eforturi pentru a preveni răspândirea acesteia. 

Acest articol va examina faptele legate de amiba mâncătoare de creier, cum ar fi cauzele, modul în care se răspândește, simptomele și metodele de prevenire, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine acest organism mortal. Înțelegerea pericolelor legate de Naegleria fowleri vă permite să luați măsuri pentru a vă diminua expunerea și riscul de a dezvolta această infecție rară, dar potențial mortală.

Ilustrații disponibile pe Mind the Graph

Ce este amiba mâncătoare de creier?

Amiba mâncătoare de creier, denumită și Naegleria fowleri, este o specie de amibă care poate provoca meningoencefalita amibiană primară, o infecție cerebrală rară și fatală (PAM). 

Meningoencefalita amibiană primară (PAM) are o rată mare de mortalitate. În realitate, doar câteva zeci de apariții au fost documentate în Statele Unite în ultimul deceniu, 154 de apariții cunoscute din 1962 până în 2021, și doar patru persoane au supraviețuit, ceea ce face ca rata de mortalitate să fie de peste 97%, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Boala avansează rapid, cu simptome care apar la 1-12 zile de la expunere, iar moartea survine în câteva zile în majoritatea cazurilor.

Această amibă poate fi găsită în habitatele de apă dulce caldă, inclusiv în lacuri, râuri, izvoare termale și bazine de înot netratate. 

Cum infectează amiba mâncătoare de creier oamenii?

Amoeba care mănâncă creierul poate infecta persoanele atunci când apa contaminată intră în organism prin nas. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce înotați, vă scufundați sau săriți în corpuri de apă dulce caldă, în special în cele cu apă stagnantă sau cu mișcare lentă. 

Atunci când amiba pătrunde în canalul nazal, se poate deplasa de-a lungul nervului olfactiv până la creier, unde poate provoca o inflamație semnificativă și moartea țesutului cerebral, ceea ce duce la meningoencefalită amibiană primară (PAM). 

Este important de subliniat faptul că, dacă amiba mâncătoare de creier este ingerată, aceasta nu poate provoca o infecție și nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Unde se găsește amiba mâncătoare de creier (Naegleria fowleri)?

Amiba mâncătoare de creier, Naegleria fowleri, se găsește în habitatele de apă dulce caldă, în special în apele stagnante sau cu mișcare lentă, cum ar fi lacurile, râurile, iazurile și izvoarele termale, după cum s-a menționat anterior. Se poate găsi, de asemenea, în sol, dar infecțiile din sol sunt relativ rare. Cu toate acestea, Naegleria fowleri nu trăiește în apă sărată, cum ar fi oceanul.

Naegleria fowleri se găsește cel mai adesea în locuri calde, cu temperaturi cuprinse între 25 și 46°C. (77 și 115°F). Se dezvoltă cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 46°C. (115ºF) și poate supraviețui pentru perioade scurte de timp la temperaturi chiar mai ridicate. Deși temperaturile apei din lacurile și râurile conectate la anumite cazuri de PAM au fost, în general, mai mari de 26,67°C (80°F), potrivit oamenilor de știință, amiba poate fi capabilă să supraviețuiască la temperaturi ale apei mai mici de 26,67°C (80°F). 

Amiba poate fi găsită în următoarele tipuri de ape: 

 • Apă termală (încălzită în mod natural), cum ar fi izvoarele termale;
 • Deversarea de apă caldă de către o instalație industrială sau o centrală electrică;
 • Solul, care conține sedimente din lacuri, iazuri și râuri;
 • Piscine neîntreținute, bazine de înot, parcuri de surf sau alte zone de agrement cu clor insuficient;
 • Apă de la robinet;
 • Lacuri și râuri;
 • Încălzitoare de apă;
 • Descărcarea apei calde.

Care sunt simptomele?

Simptomele unei infecții cu Naegleria fowleri, cunoscută sub numele de meningoencefalită amibiană primară (PAM), pot apărea la 1-12 zile, de obicei în a 5-a zi, după contactul cu amiba, însă simptomele pot să nu apară timp de mai multe săptămâni.

Simptomele timpurii ale PAM sunt similare cu cele ale altor tipuri diferite de meningită și pot include migrene, rigiditate a gâtului, febră, greață și vărsături. Convulsiile, halucinațiile, mintea încețoșată, sensibilitatea la lumină și dificultățile de vorbire sau de înghițire pot apărea pe măsură ce infecția avansează. 

După cum sugerează și numele, infecția poate provoca, de asemenea, moartea țesutului cerebral, ceea ce duce la simptome precum scăderea echilibrului sau a coordonării, o schimbare rapidă a simțului olfactiv sau gustativ și, în cazuri extreme, comă și moarte. 

Deoarece simptomele PAM sunt vagi și le pot imita pe cele ale altor boli, diagnosticul de infecție cu Naegleria fowleri poate fi dificil. În cazul în care o persoană prezintă semne de meningită, mai ales dacă a fost expusă recent la ape calde, este esențial ca aceasta să primească asistență medicală cât mai curând posibil.

Tratament și prevenire

Tratamentul pentru o infecție cu Naegleria fowleri este dificil, iar boala este aproape întotdeauna mortală. Cu toate acestea, depistarea și tratamentul precoce pot crește substanțial șansele de supraviețuire. Tratamentul PAM constă, în general, în îngrijiri de susținere pentru a controla simptomele și a menține funcțiile esențiale, precum și o combinație de medicamente, care pot include amfotericina B, azitromicina, fluconazol, rifampicină, miltefosină și dexametazonă. 

Aceste medicamente sunt utilizate deoarece s-au dovedit a fi eficiente împotriva Naegleria fowleri și au fost folosite pentru a trata persoanele care au supraviețuit. 

Miltefosina este cel mai nou medicament inclus în această listă, în timpul testelor de laborator, s-a dovedit că ucide Naegleria fowleri și a fost folosit pentru a trata trei supraviețuitori, potrivit CDC. 

Pentru a limita riscul de infectare cu Naegleria fowleri, este esențial să se evite contactul cu apa poluată. Acest lucru ar putea include: 

 • Trebuie evitată înotul sau scufundarea în habitatele de apă dulce caldă, în special dacă apa este stagnantă sau se mișcă lent, cum ar fi lacurile mici, iazurile și izvoarele fierbinți;
 • Evitați să folosiți apa de la robinet pentru a vă clăti sinusurile (nasul). Folosiți apă sterilă, distilată sau fiartă în prealabil; 
 • În timpul înotului sau scufundărilor în condiții de apă dulce caldă, folosiți cleme pentru nas sau țineți capul deasupra apei pentru a evita ca apa să intre în pasajele nazale;

Nu uitați, dacă ați înotat în apă caldă și aveți simptome de meningită, cum ar fi dureri de cap, febră sau rigiditate a gâtului, solicitați imediat asistență medicală.

Transformați-vă datele în infografice ușor de înțeles

Atenție la grafic este un instrument care permite utilizatorilor să construiască reprezentări vizuale ale datelor și informațiilor, care pot fi utile pentru a comunica informații complicate într-un mod mai accesibil și mai ușor de înțeles. Începeți să utilizați Mind The Graph în pași simpli!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane