De hersenetende amoebe, technisch bekend als Naegleria fowleri, is een zeldzaam maar gevaarlijk organisme dat tot grote bezorgdheid en angst heeft geleid. Hoewel PAM-gevallen zeldzaam zijn, kunnen de gevolgen rampzalig zijn, waardoor volksgezondheidsfunctionarissen zich moeten inspannen om de verspreiding ervan te voorkomen. 

Dit artikel behandelt de feiten over de hersenetende amoebe, zoals de oorzaken, de verspreiding, de symptomen en de preventiemethoden, om u te helpen dit dodelijke organisme beter te begrijpen. Door de gevaren van Naegleria fowleri te begrijpen, kunt u actie ondernemen om uw blootstelling en risico op het ontwikkelen van deze zeldzame maar potentieel dodelijke infectie te verminderen.

Illustraties beschikbaar op Mind the Graph

Wat is de hersenetende amoebe?

De hersenetende amoebe, ook wel Naegleria fowleri genoemd, is een amoebesoort die primaire amoebische meningoencefalitis kan veroorzaken, een zeldzame en dodelijke herseninfectie (PAM). 

Primaire amoebische meningoencefalitis (PAM) heeft een hoog sterftecijfer. In werkelijkheid zijn in de Verenigde Staten slechts enkele tientallen voorvallen gedocumenteerd in het laatste decennium, 154 bekende voorvallen van 1962 tot 2021, en slechts vier mensen hebben het overleefd, waardoor het sterftecijfer meer dan 97% bedraagt, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC)....

De ziekte ontwikkelt zich snel, met symptomen die 1-12 dagen na blootstelling verschijnen en de dood die in de meeste gevallen binnen enkele dagen intreedt.

Deze amoebe komt voor in warme zoetwatergebieden zoals meren, rivieren, warmwaterbronnen en onbehandelde zwembaden. 

Hoe besmet de hersenetende amoebe mensen?

De hersenetende amoebe kan mensen besmetten wanneer besmet water via de neus het lichaam binnenkomt. Dit kan gebeuren tijdens het zwemmen, duiken of springen in warme zoetwaterlichamen, vooral die met stilstaand of langzaam stromend water. 

Wanneer de amoebe het neuskanaal binnendringt, kan hij via de reukzenuw naar de hersenen gaan, waar hij een aanzienlijke ontsteking en afsterven van hersenweefsel kan veroorzaken, wat resulteert in primaire amoebische meningoencefalitis (PAM). 

Het is belangrijk te benadrukken dat de hersenetende amoebe bij inname geen infectie kan veroorzaken en niet van mens tot mens kan worden overgedragen.

Waar komt de hersenetende amoebe (Naegleria fowleri) voor?

De hersenetende amoebe, Naegleria fowleri, komt voor in warme zoetwatergebieden, met name in stilstaand of langzaam stromend water zoals meren, rivieren, vijvers en warmwaterbronnen, zoals eerder opgemerkt. De ziekte kan ook in de bodem worden aangetroffen, maar bodeminfecties zijn relatief zeldzaam. Naegleria fowleri leeft echter niet in zout water, zoals de oceaan.

Naegleria fowleri komt meestal voor op warme plaatsen met temperaturen van 25 tot 46°C. (77 tot 115°F). Zij gedijt het best bij hoge temperaturen tot 46°C. (115ºF) en kan korte periodes overleven bij nog hogere temperaturen. Hoewel de watertemperaturen van meren en rivieren die verbonden waren met bepaalde gevallen van PAM over het algemeen hoger waren dan 26,67°C (80°F), kan de amoebe volgens wetenschappers overleven bij watertemperaturen onder 26,67°C (80°F). 

De amoebe komt voor in de volgende soorten water: 

 • Thermaal water (natuurlijk verwarmd), zoals warmwaterbronnen;
 • Lozing van warm water door de industrie of een elektriciteitscentrale;
 • Bodem, met sediment uit meren, vijvers en rivieren;
 • Onbeheerde zwembaden, plonskussens, surfparken of andere recreatiegebieden met onvoldoende chloor;
 • Kraanwater;
 • Meren en rivieren;
 • Waterverwarmers;
 • Warm water afvoer.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een Naegleria fowleri-infectie, algemeen bekend als primaire amoebische meningoencefalitis (PAM), kunnen 1-12 dagen, meestal op de 5e dag, na contact met de amoebe optreden, maar de symptomen kunnen vele weken op zich laten wachten.

De vroege symptomen van PAM lijken op die van andere soorten meningitis en kunnen migraine, stijve nek, koorts, misselijkheid en braken omvatten. Toevallen, hallucinaties, een wazige geest, lichtgevoeligheid en moeilijkheden met spreken of slikken kunnen allemaal optreden naarmate de infectie vordert. 

Zoals de naam al aangeeft, kan de infectie ook de dood van hersenweefsel veroorzaken, met als gevolg symptomen zoals een verminderd evenwicht of coördinatie, een snelle verandering in de reuk- of smaakzin en, in extreme gevallen, coma en de dood. 

Aangezien de symptomen van PAM vaag zijn en die van andere ziekten kunnen nabootsen, kan een diagnose van Naegleria fowleri infectie moeilijk zijn. Als iemand tekenen van meningitis vertoont, vooral als hij onlangs aan warm water is blootgesteld, is het van cruciaal belang dat hij zo snel mogelijk medische hulp krijgt.

Behandeling en preventie

De behandeling van een Naegleria fowleri-infectie is moeilijk, en de ziekte is bijna altijd dodelijk. Niettemin kunnen vroege opsporing en behandeling de overlevingskansen aanzienlijk vergroten. De behandeling van Naegleria fowleri bestaat meestal uit ondersteunende zorg om de symptomen onder controle te houden en essentiële functies te behouden, en uit een mix van geneesmiddelen, waaronder amfotericine B, azitromycine, fluconazol, rifampine, miltefosine en dexamethason. 

Deze geneesmiddelen worden gebruikt omdat is aangetoond dat zij doeltreffend zijn tegen Naegleria fowleri en zijn gebruikt voor de behandeling van personen die het hebben overleefd. 

Miltefosine is het nieuwste geneesmiddel op deze lijst. Tijdens laboratoriumproeven is bewezen dat het Naegleria fowleri doodt en het is gebruikt om drie overlevenden te behandelen, aldus de CDC. 

Om het risico van besmetting met Naegleria fowleri te beperken, is het van cruciaal belang contact met verontreinigd water te vermijden. Dit kan inhouden: 

 • Zwemmen of duiken moet worden vermeden in warme zoetwaterhabitats, vooral als het water stilstaat of langzaam beweegt, zoals kleine meren, vijvers en warmwaterbronnen;
 • Vermijd het gebruik van kraanwater om uw sinussen (neus) te spoelen. Gebruik steriel, gedestilleerd of eerder gekookt water; 
 • Gebruik tijdens het zwemmen of duiken in warm zoet water neusklemmen of houd uw hoofd boven water om te voorkomen dat er water in uw neusholte komt;

Denk eraan, als u in warm water hebt gezwommen en meningitis symptomen krijgt zoals hoofdpijn, koorts of een stijve nek, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Zet uw gegevens om in eenvoudig te begrijpen infografieken

Let op de grafiek is een hulpmiddel waarmee gebruikers visuele voorstellingen van gegevens en informatie kunnen maken, die nuttig kunnen zijn bij het communiceren van ingewikkelde informatie op een meer toegankelijke en begrijpelijke manier. Gebruik Mind The Graph in eenvoudige stappen!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen