Dolgo časa je ukvarjanje z znanostjo pomenilo, da imaš odlična spoznanja o naravnih mehanizmih. Z razvojem je potreba po beleženju pojavov in vzorcev spodbudila nove analize in zapletene algoritme. Vendar je zaradi tega znanost postala namenjena le peščici ljudi.

Vzporedno s tem se je svet vrtel v drugo smer. Medtem ko je internet pogreznil svet v neskončno posodobljeno mrežo, je znanost gradila svoj skrivni klub strokovnjakov.

Šele pred nekaj leti so znanstveniki začutili potrebo po razkritju svojih ugotovitev, da bi s tem dosegli širšo javnost.

Težava je bila v tem, da je bila vrzel tako velika, da so se za znanost zanimali le znanstveniki.
In še huje, znanstveni jezik bi razumeli le znanstveniki. Za širšo javnost so bili "podatki" nepomembna beseda. Bil je neodgovoren, prazen in vsekakor dolgočasen.

 

vizualizacija podatkov

 

Izziv je bil velik: kako spodbuditi zanimanje ljudi za znanost?
Odgovor je bil jasen: ljudje morajo razumeti znanstveni jezik.

Znanstveni jezik, o katerem govorimo, je znan tudi kot vizualizacija podatkov.

Vizualizacija podatkov je vizualizacija informacij. To pomeni, da svoje delo predstavite tako, da ga bodo drugi ljudje lahko razumeli in povezali. S tem v mislih je bil naslednji korak ugotoviti, kako uspešno izvesti vizualizacijo podatkov.

 

vizualizacija podatkov

 

Uspešna vizualizacija podatkov pomeni predstaviti ustrezne informacije na logičen in privlačen način. Zavedati se je treba, da osebi, ki je vedno govorila znanstveni jezik, vizualizacija podatkov morda ne bo prišla zlahka.

V ta namen sta znanost in oblikovanje popoln par.

Medtem ko znanost zagotavlja informacije in cilj, oblikovanje zagotavlja vizualno obliko in zgodbo. V kombinaciji prinašata vizualizacijo podatkov, kot bi morala biti.

Mnogi zamenjujejo idejo vizualizacije podatkov z dodajanjem kakršne koli vizualne vsebine. To težavo lahko obidete tako, da se vprašate: kakšen je najboljši način za predstavitev mojih ugotovitev? Bi jih bilo najbolje razložiti z ilustracijo ali besedilom? Kaj pa infografika? Ali graf?

Pomemben korak pri vizualizaciji podatkov je odločitev, kako sporočiti svoje delo.
Ko jo boste končali, lahko drugi korak?

vizualizacija podatkov

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge