Дълго време да се занимаваш с наука означаваше да имаш големи прозрения за природните механизми. С развитието ѝ необходимостта от регистриране на явления и модели стимулира нови анализи и сложни алгоритми. Това обаче направи науката достъпна само за няколко души.

Успоредно с това светът се въртеше в друга посока. Докато интернет потапяше света в безкрайна актуализирана мрежа, науката изграждаше свой таен клуб от специалисти.

Едва преди няколко години учените почувстваха нуждата да изложат своите открития, за да достигнат до широката общественост.

Проблемът беше, че пропастта беше толкова голяма, че само учените се интересуваха от наука.
И още по-лошо, само учените биха разбрали научния език. За широката публика "данни" беше безсмислена дума. Тя беше безотговорна, празна и при всички положения скучна.

 

визуализация на данни

 

Предизвикателството беше голямо: как да накараме хората да се интересуват от наука?
И отговорът беше ясен: хората трябва да разбират научния език.

Научният език, за който говорим, е известен още като визуализация на данни.

Визуализацията на данни прави информацията визуална. Това означава да представите работата си по начин, по който другите хора ще могат да я разберат и да направят връзки. Имайки предвид това, следващата стъпка беше да разберем как да направим успешно визуализация на данни.

 

визуализация на данни

 

Успешната визуализация на данни означава да представите съответната информация по логичен и интересен начин. Важно е да се разбере, че за човек, който винаги е говорил на научен език, визуализацията на данни може да не дойде лесно.

За тази цел науката и дизайнът са перфектна двойка.

Докато науката предоставя информация и цел, дизайнът предоставя визуална форма и история. Комбинирани, те осигуряват визуализация на данни, каквато трябва да бъде.

Много хора смесват идеята за визуализация на данни с добавянето на каквато и да е визуална материя. Можете да заобиколите този проблем, като се запитате: какъв е най-добрият начин да представя резултатите си? Дали те ще бъдат обяснени най-добре с помощта на илюстрация или текст? Какво ще кажете за инфографика? Или графика?

Решението как да комуникирате работата си е важна стъпка във визуализацията на данни.
След като го направите, какво ще кажете за да направите втората стъпка?

визуализация на данни

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони