Wetenschap bedrijven betekende lange tijd grote inzichten hebben in natuurmechanismen. Naarmate de wetenschap zich ontwikkelde, stimuleerde de noodzaak om voorvallen en patronen te registreren nieuwe analyses en complexe algoritmen. Maar het maakte wetenschap ook slechts voor een paar mensen weggelegd.

Tegelijkertijd draaide de wereld in een andere richting. Terwijl het internet de wereld in een eindeloos bijgewerkt web dompelde, bouwde de wetenschap haar geheime club van specialisten op.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat wetenschappers het nodig vonden hun bevindingen openbaar te maken om het grote publiek te bereiken.

Het probleem was: de kloof was zo groot dat alleen wetenschappers geïnteresseerd raakten in wetenschap.
En nog erger, alleen wetenschappers zouden de wetenschappelijke taal begrijpen. Voor het grote publiek was "data" een betekenisloos woord. Het was onverklaarbaar, leeg en zeker saai.

 

datavisualisatie

 

De uitdaging was groot: hoe maak je mensen geïnteresseerd in wetenschap?
En het antwoord was duidelijk: mensen moeten de wetenschappelijke taal begrijpen.

De wetenschappelijke taal waarover we het hebben is ook bekend als datavisualisatie.

Datavisualisatie is het visueel maken van informatie. Het betekent je werk presenteren op een manier die andere mensen kunnen begrijpen en verbanden kunnen leggen. Met dat in gedachten was de volgende stap uit te zoeken hoe je datavisualisatie succesvol kunt maken.

 

datavisualisatie

 

Een succesvolle datavisualisatie is het presenteren van relevante informatie op een logische en boeiende manier. Het is belangrijk te beseffen dat voor iemand die altijd de wetenschappelijke taal heeft gesproken, datavisualisatie misschien niet gemakkelijk is.

Voor dat doel vormen wetenschap en ontwerp een perfect paar.

Terwijl de wetenschap informatie en een doel verschaft, biedt design visuele vorm en een verhaal. Samen leveren ze datavisualisatie zoals het hoort.

Veel mensen verwarren het idee van datavisualisatie met het toevoegen van enig visueel materiaal. Je kunt dit probleem omzeilen door je af te vragen: wat is de beste manier om mijn bevindingen te presenteren? Worden ze het best uitgelegd aan de hand van een illustratie of een tekst? Wat dacht u van een infographic? Of een grafiek?

Beslissen hoe je je werk communiceert is een belangrijke stap in datavisualisatie.
Als je het voor elkaar hebt, wat dacht je van de tweede stap zetten?

datavisualisatie

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen