Proces avtofagije je vključen v več bolezni, kot so rak in nevrološke bolezni. Deluje kot notranji program za recikliranje v telesu. Vendar je moteno delovanje avtofagije povezano s Parkinsonovo boleznijo, sladkorno boleznijo, rakom in drugimi s starostjo povezanimi motnjami.

Po tem kratkem uvodu o pomenu procesa avtofagije ni presenetljivo, da lahko nova odkritja na tem področju vodijo do Nobelove nagrade. Prejšnji ponedeljek je raziskovalka Yoshino Ohsumi prejela Nobelova nagrada za medicino za opredelitev prvih bistvenih genov za avtofagijo.

"Ni mi prijetno tekmovati z veliko ljudmi, ampak mi je bolj prijetno delati nekaj, česar ne počne nihče drug. Na neki način je to bistvo znanosti in veselje, da nekaj odkrijem, me navdihuje." Yoshino Ohsumi

Kako je to storil Ohsumi?

Ohsumi je v svojem laboratoriju oblikoval seve kvasovk, ki so med stradanjem kopičili avtofagosome. Do tega kopičenja bi lahko prišlo le, če bi bili bistveni geni za avtofagijo neaktivni. Tako je Ohsumi začel manipulirati celice z več mutacijami genov in uspel spodbuditi avtofagijo.

Avtofagija je prejela Nobelovo nagrado za medicino

Avtofagija je bila znana že

Čeprav je avtofagija znana že zadnjih 50 let, je bil pomen tega procesa priznan šele v 90. letih prejšnjega stoletja s študijami Ohsumija.
Ohsumi si je za svoje delo že prislužil nekaj oboževalcev:

Avtofagija je prejela Nobelovo nagrado za medicino

"Zelo sem vesel, da je letos prejel Nobelovo nagrado, saj si jo je zaslužil. Njegov laboratorij se ukvarja predvsem s kvasovkami. Opravili so začetne preglede, ki so omogočili odkritje ključnih genov, ki sodelujejo pri avtofagiji. Toliko drugih laboratorijev je neposredno ali posredno izkoristilo njegova odkritja, da bi ugotovili, zakaj je to pomembno pri boleznih."

David Rubinsztein - namestnik direktorja Inštituta za medicinske raziskave v Cambridgeu

Avtofagija je prejela Nobelovo nagrado za medicino

"Menim, da je zelo pomembno, da je to področje znanosti priznano. Pri tem je pomembno načelo, da gre za iskanje skupnih mehanizmov pri boleznih. To odpira poti za zdravljenje teh motenj, ki se razlikujejo od bolj običajnih pristopov za posamezne bolezni."

Giovanna Mallucci - profesor klinične nevroznanosti na Univerzi v Cambridgeu

Avtofagija je prejela Nobelovo nagrado za medicino

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge