Ta mesec je bila razglašena Nobelova nagrada za leto 2018 in prinesla razburljive novice s področja znanosti. Izbrali smo infografike, ki vam bodo pomagale razumeti raziskave nagrajencev s področja medicine, kemije in fizike. Infografike so pripravili Sestavljene obresti, platformo za izboljšanje komunikacije o kemiji.

 

Nobelova nagrada za fiziologijo/medicino

 

Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino za leto 2018 sta skupaj prejela James P. Allison in Tasuku Honjo "za odkritje zdravljenja raka z zaviranjem negativne imunske regulacije".

Allison je preučevala beljakovino, ki deluje kot zavora imunskega sistema. Ugotovil je, da bi lahko sprostili zavoro in s tem sprostili imunske celice za napad na tumorje. Ta koncept je nato razvil v povsem nov pristop k zdravljenju bolnikov.

Vzporedno je Tasuku Honjo odkril beljakovino na imunskih celicah in ugotovil, da tudi ta deluje kot zavora, vendar z drugačnim mehanizmom delovanja.

Zato sta Allison in Honjo pokazala, kako je mogoče pri zdravljenju raka uporabiti različne strategije za zaviranje zavor imunskega sistema.

image_uploaded_froms_ios

 

Nobelova nagrada za kemijo

Nobelova nagrada za kemijo za leto 2018 je bila razdeljena, polovico je prejela Frances H. Arnold "za usmerjeno evolucijo encimov", drugo polovico pa skupaj George P. Smith in Sir Gregory P. Winter "za fagni prikaz peptidov in protiteles".

Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo so se zgledovali po evoluciji in uporabili ista načela - genetske spremembe in selekcijo - za razvoj proteinov, ki rešujejo kemijske težave človeštva.

 

2018-Nobel-Prize-in-Chemistry-768x768

 

Nobelova nagrada za fiziko

Nobelova nagrada za fiziko 2018 je bila podeljena "za prelomne izume na področju laserske fizike", polovico je prejel Arthur Ashkin "za optično pinceto in njeno uporabo v bioloških sistemih", drugo polovico pa skupaj Gérard Mourou in Donna Strickland "za metodo ustvarjanja zelo intenzivnih in kratkih optičnih pulzov".

 

2018-Nobel-Prize-in-Physics-768x768

 

Čestitamo zmagovalcem! Nobelova nagrada je način, kako priznati odlične raziskovalce in poskrbeti, da znanost doseže tudi širšo javnost.

Prav tako lahko izboljšate svojo komunikacijo na področju znanosti. Objavljamo navodila za izboljšanje predstavitev in grafičnih povzetkov ter najboljše novice iz znanosti. Bodite z nami na tekočem z znanostjo!

infografika63724 (1)

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge