Нобеловата награда за 2018 г. беше обявена този месец и донесе вълнуващи новини в областта на науката. Подбираме инфографики, които да ви помогнат да разберете изследванията на лауреатите в областта на медицината, химията и физиката. Инфографиките са направени от Сложна лихва, платформа за подобряване на комуникацията в областта на химията.

 

Нобелова награда за физиология/медицина

 

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 г. беше присъдена съвместно на Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо "за откритието им за терапия на рака чрез инхибиране на негативната имунна регулация".

Алисън изучава протеин, който действа като спирачка на имунната система. Той осъзнава потенциала на освобождаването на спирачката и по този начин разгръщането на имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на пациенти.

Успоредно с това Тасуку Хонджо открива протеин в имунните клетки и разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм на действие.

Ето защо Алисън и Хонджо показват как различни стратегии за потискане на спирачките на имунната система могат да се използват при лечението на рак.

image_uploaded_froms_ios

 

Нобелова награда за химия

Нобеловата награда за химия за 2018 г. беше разделена, като едната половина беше присъдена на Франсис Х. Арнолд "за насочената еволюция на ензимите", а другата половина - съвместно на Джордж П. Смит и сър Грегъри П. Уинтър "за фаговия дисплей на пептиди и антитела".

Тазгодишните Нобелови лауреати за химия са се вдъхновили от силата на еволюцията и са използвали същите принципи - генетични промени и подбор - за да разработят протеини, които решават химическите проблеми на човечеството.

 

2018-Nobel-Prize-in-Chemistry-768x768

 

Нобелова награда за физика

Нобеловата награда за физика за 2018 г. беше присъдена "за новаторски изобретения в областта на лазерната физика", като едната половина беше присъдена на Артър Ашкин "за оптичните пинцети и тяхното приложение в биологичните системи", а другата половина - съвместно на Жерар Муру и Дона Стрикланд "за техния метод за генериране на високоинтензивни, свръхкъси оптични импулси".

 

2018-Nobel-Prize-in-Physics-768x768

 

Поздравления за победителите! Нобеловата награда е начин да се отличат велики изследователи и науката да достигне и до широката общественост.

Освен това можете да подобрите и комуникацията си в областта на науката. Публикуваме наръчници за подобряване на презентации и графични резюмета, както и най-добрите научни новини. Бъдете в крак с науката с нас!

Инфографик63724 (1)

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони