Het autofagieproces is betrokken bij verschillende aandoeningen zoals kanker en neurologische ziekten. Het werkt als het interne recyclingprogramma van het lichaam. Disfunctionele autofagie is echter in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, diabetes, cances en andere leeftijdsgebonden aandoeningen.

Na deze kleine inleiding over het belang van het autofagieproces is het geen verrassing dat nieuwe ontdekkingen op dit gebied kunnen leiden tot een Nobelprijs. Inderdaad, afgelopen maandag won de onderzoeker Yoshino Ohsumi de Nobelprijs voor geneeskunde voor het identificeren van de eerste essentiële genen voor autofagie.

"Ik voel me niet op mijn gemak om met veel mensen te concurreren, en in plaats daarvan vind ik het leuker om iets te doen wat niemand anders doet. In zekere zin is dat waar wetenschap om draait, en het plezier om iets te vinden inspireert me." Yoshino Ohsumi

Hoe heeft Ohsumi het gedaan?

In zijn lab had Ohsumi giststammen ontworpen die autofagosomen opstapelden tijdens verhongering. Deze accumulatie kon alleen gebeuren als essentiële genen voor autofagie inactief waren. Dus begon Ohsumi de cellen te manipuleren met verschillende genmutaties en slaagde erin autofagie te induceren.

Autofagie wint Nobelprijs voor geneeskunde

Autofagie bestaat al langer

Hoewel autofagie al 50 jaar bekend is, werd het belang van dit proces pas in de jaren negentig erkend in de studies van Ohsumi.
Voor zijn werk verdiende Ohsumi al enkele fans:

Autofagie wint Nobelprijs voor geneeskunde

"Ik ben erg blij dat hij dit jaar de Nobelprijs heeft gekregen, het is zeer verdiend. Zijn lab werkt voornamelijk in gist. Zij deden de eerste onderzoeken die de ontdekking mogelijk maakten van belangrijke genen die betrokken zijn bij autofagie. Veel andere laboratoria hebben zijn ontdekkingen benut, direct of indirect, om te zien waarom het belangrijk is bij ziekten."

David Rubinsztein - adjunct-directeur van het Cambridge Instituut voor Medisch Onderzoek

Autofagie wint Nobelprijs voor geneeskunde

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat dit gebied van de wetenschap wordt erkend. Het belangrijke principe hier is het zoeken naar gemeenschappelijke mechanismen bij ziekte. Het opent wegen voor de behandeling van deze aandoeningen die anders zijn dan de meer conventionele ziektespecifieke benaderingen."

Giovanna Mallucci - hoogleraar klinische neurowetenschappen aan de Universiteit van Cambridge

Autofagie wint Nobelprijs voor geneeskunde

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen