Je voorbereiden op een opleiding voor afgestudeerden is meer dan alleen een sollicitatiebrief. Een goed opgestelde sollicitatiebrief kan je kansen om te worden toegelaten aanzienlijk beïnvloeden. Weet hoe je een overtuigende brief opstelt die de toelatingscommissie aanspreekt en je onderscheidt van andere sollicitanten.

Onthulling van het doel van het CV van de hogeschool

Je motivatiebrief is niet de enige die je bij je sollicitatiebrief voegt. De inleiding ondersteunt je academische prestaties. Het is je kans om je persoonlijkheid en interesses te laten zien en om te vertellen waarom je bij het gewenste programma van de graduate school past.

Under Grad School sollicitatiebrief typen

Ontdek de veelzijdigheid van sollicitatiebrieven voor middelbare scholen:

1. Hand-outs: Algemene interesse in het programma tonen.

2. Onderzoeksgerichte papers: Raak betrokken bij specifieke projecten en stem deze af op de missie van de organisatie.

3. Aangepaste pagina's: Pas je aan aan verschillende lay-outs en verander de tekst voor elk project dienovereenkomstig om aan te tonen dat het precies past.

Gerelateerd artikel: Hoe schrijf je een effectieve begeleidende brief voor het indienen van een tijdschrift?

Het belang van de presentatie van je paper

De sollicitatiebrief is een brug tussen je ervaring, je kwalificaties en de verwachtingen van de universiteit. Het is niet alleen een kopie van je cv, het is jouw verhaal in je eigen woorden.

Belangrijkste factoren die je in je sollicitatiebrief voor een vervolgopleiding moet opnemen

- Persoonlijke introductie: Stel jezelf kort voor en beschrijf je opleiding.

- Interesses in onderzoek: Benadruk specifieke interessegebieden en koppel deze aan de focus van de organisatie.

- Leerdoelen: Identificeer je doelen, carrièreaspiraties en intenties voor het programma.

- Waarom dit programma: Beschrijf het verband tussen het programma-aanbod en je interesses. Of het nu gaat om het werk van een bepaalde professor of een speciaal programma, verbreed je interesses.

- Conclusie: Vat samen en spreek waardering uit voor de gedachten.

Brainstorm en maak een plan

De meeste mensen geven een onopvallende beschrijving van hun vooropleiding en bijlagen. Dit is jouw kans om op te vallen. Dus laten we het beter maken.

Het eerste wat je wilt doen voordat je aan je sollicitatiebrief of een andere toelatingscursus begint, is een plan maken. Bedenk wat je in je sollicitatiebrief wilt zeggen en schrijf het op.

Onthoud dat je maar een paar alinea's hebt om mee te werken en dat je geen informatie wilt herhalen uit je eigen inhoud of uit andere delen van de sollicitatie.

Structuur en opmaak

Structureer je sollicitatiebrief op een professionele, duidelijke en beknopte manier. Houd er rekening mee dat dit door verschillende lezers kan gaan en dat ze misschien niet allemaal experts zijn binnen jouw interessegebied. Vermijd overmatig gebruik van vakjargon of industrie-specifiek jargon.

Koptekst met contactgegevens

Dit staat ook wel bekend als briefhoofd en moet je naam, beroep, adres, telefoonnummer en e-mailadres bevatten.

Begroeting

Spreek professioneel met de klant als je hem kent. Anders volstaat het gebruikelijke "favoriete selectiecomité".

Inleidende paragraaf

Je opening zet de toon. Trek hun aandacht - misschien met je eigen verhaal of verrassingsactie over je interesse in het programma. Begin met een knal!

Een interessante eerste alinea zorgt ervoor dat ze meer willen lezen. Vertel iets interessants over jezelf of over je interesse in de gemeenschap. Bereid je brief zo voor dat hij duidelijk maakt waarom jij en de school waar je afstudeert een perfecte match zijn.

Stel jezelf kort voor, bespreek je huidige academische niveau en het programma dat je onderzoekt. Verbind je ervaringen met de programmadoelstellingen. Laat zien hoe wat je hebt gedaan je voorbereidt op je doelen.

Grote structuren

Toon je interesse in het programma. Laat ze weten waarom hun specifieke aanbod of filosofieën je bevallen.

Wees specifiek over je vaardigheden en bespreek hoe ze je zullen helpen uit te blinken in deze specifieke masteropleiding door voorbeelden uit eerdere academische ervaringen aan te halen die deze vaardigheden illustreren.

Het is niet alles wat je noemt; het gaat erom te benadrukken wat het meest invloedrijk en relevant is:

  • Opleiding en ervaring: Benadruk je educatieve achtergrond, inclusief diploma's, onderscheidingen en gerelateerde cursussen. Benadruk onderzoekservaringen, stages en publicaties die je expertise in het vakgebied aantonen. Vermeld waar mogelijk je slagingspercentage. Relateer deze ervaringen aan je interesse in het programma.
  • Onderzoeksinteresses en -doelen: Vermeld duidelijk je onderzoeksinteresses en richt je op specifieke gebieden in de wetenschap. Bespreek hoe deze interesses zich hebben ontwikkeld en waarom ze belangrijk zijn voor je academische en carrièredoelen. Benadruk hoe het programma aansluit bij deze interesses en je ambities voor de toekomst ondersteunt.

Zorg ervoor dat elke sollicitatiebrief specifiek is afgestemd op het bedrijf waarvoor je schrijft. Neem contact op met het bedrijf om uit te zoeken hoe. Bekijk de website van het bedrijf en andere online bronnen. Je kunt ook gebruikmaken van het uitgebreide alumninetwerk van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) via het Hub voor alumni-adviseurs om uit de eerste hand kennis, advies en inzichten over het bedrijf te krijgen.

Slotalinea

Je hebt hen uitgelegd waarom jij een goede kandidaat bent voor deze specifieke afstudeerrichting en je hebt hen de vaardigheden en ervaring gegeven om dat te staven. De volgende stap is om ze te laten zien dat je niet zomaar naar elke school solliciteert.

Ondersteun de sollicitatiebrief met sterke woorden en leg uit waarom hun programma je aanspreekt. Herhaal je interesse en waardering en laat weten dat je graag nog eens wilt praten tijdens het gesprek.

Postscriptum of handgeschreven regel

Vertel de recruiter dat je uitkijkt naar een antwoord en dat je altijd bereikbaar bent op de contactgegevens die je hebt opgegeven. Je zou kunnen zeggen dat je met plezier een interview zou plannen, persoonlijk of op afstand, of dat je zelfs een informeel telefoontje zou verwelkomen. Schrijf een beleefde afsluitende verklaring waarin je je dankbaarheid uit en waarin je aangeeft dat je bereid bent om verder te praten.

Eindig met handtekeningen als "Hoogachtend", "Alles is het beste" of een andere toepasselijke afsluiter. Voeg vervolgens een spatie toe en vermeld je volledige naam.

Beste formaat voor een sollicitatiebrief

Een goed gestructureerde sollicitatiebrief bevat plannen, beleid en procedures. Het eerste dat je moet weten is dat je omslag in bijna alle gevallen maar één pagina mag zijn. In zeldzame gevallen is een dubbele pagina acceptabel, maar riskant. In de meeste gevallen moet je het vet van je papier afsnijden zodat het op die eerste pagina past.

Vereisten voor lettertype en spatiëring

  • Kies een professioneel lettertype dat gemakkelijk te lezen is, zoals Arial, Times New Roman of Calibri. Een consistent lettertype in de sollicitatiebrief zorgt voor een professionele uitstraling.
  • Gebruik lettergrootte 11 of 12 voor leesbaarheid. Vermijd het gebruik van te kleine of te mooie lettertypes, omdat die kunnen afleiden van de inhoud en de brief moeilijker leesbaar maken.
  • Houd 1,5 afstand tussen de regels aan voor de leesbaarheid. Voldoende ruimte tussen paragrafen zorgt voor een schoon en georganiseerd uiterlijk.

Polijsten en proeflezen

Neem de technische delen van je schrijven door: zorg ervoor dat je alinea's goed op elkaar aansluiten en zorg ervoor dat je geen duidelijke grammatica-, spel- of spelfouten hebt gemaakt.

1. Lees je brief zorgvuldig. Een typefout of grammaticale fout kan afleiden van je boodschap. Zorg voor een driedubbele controle.

2. Heb je een vriend of mentor die je paper kan beoordelen? Vraag om feedback en sta open: met een frisse blik zie je misschien dingen die je over het hoofd hebt gezien.

3. Zorg ervoor dat je brief duidelijk en beknopt is en goed overkomt. Een goed gestructureerde brief is gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Duidelijkheid moet de sleutel zijn.

Laatste tips voor een effectieve sollicitatiebrief voor de universiteit

  1. Herschrijf de kern van je brief in één of twee zinnen. Herinner waarom je het programma leuk vindt.
  2. Overdrijf niet en beeld je geen ervaringen in. Wees eerlijk en oprecht.
  3. Straal enthousiasme en vertrouwen in je capaciteiten uit zonder overdreven trots te zijn.
  4. Bekijk enkele sjablonen en voorbeeldbrieven voor sollicitatiebrieven om inspiratie op te doen.
  5. Verken online bronnen of boeken voor aanvullende tips voor het maken van een uitstekend werkstuk.

Betreft artikel: Academische carrière - Leef van leren

Wat zoeken HR-specialisten in studiebrieven?

HR-professionals, academische uitmuntendheidsmanagers, ziften cv's zorgvuldig door op specifieke indicatoren van de geschiktheid van de kandidaat voor de graduate opleiding Elke categorie, zorgvuldig samengesteld als een sollicitatiebrief, geeft een indicatie van de compatibiliteit van de kandidaat met het systeemtype.

Alles wat in het document naar voren komt - of het nu gaat om het helder formuleren van doelen, een sterk verband tussen eerdere ervaringen en toekomstige ambities, of een beknopt bewijs dat de kandidaat past bij de cultuur van de organisatie - stelt HR-professionals in staat om een holistisch beeld te krijgen van de bijdrage die een kandidaat kan leveren.

Zo'n brief bevat de essentie van wat HR-professionals zorgvuldig zoeken: een helder verhaal dat een duidelijk beeld schetst van de doelen van de kandidaat.

1. Afstemming op programmadoelstellingen

HR-professionals zijn op zoek naar kandidaten van wie het cv laat zien hoe hun carrièreaspiraties aansluiten bij de doelen van de opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat je interesse in onderzoek goed aansluit bij de focus van het programma op milieuduurzaamheid.

2. Onderzoek en personalisatie

Kandidaten die dieper ingaan op de instelling, de faculteit en de specifieke kenmerken van het programma vallen op. Zo benadrukken docenten die recente publicaties vermelden of speciale projecten van het programma beschrijven de grondigheid en individualisering van het onderzoek.

3. Aantonen van geschiktheid

HR-professionals zoeken naar bewijs dat sollicitanten de cultuur, waarden en manier van lesgeven van de school begrijpen. Eerlijke prestaties worden versterkt door een verhaal dat het ethos van de organisatie weerspiegelt of gebaseerd is op gedeelde waarden.

4. Duidelijkheid en betrokkenheid

Een goed gestructureerde en boeiende schrijfstijl is geschikt voor HR-professionals. Begin bijvoorbeeld met een meeslepend verhaal of een verhaal dat meteen leidt naar de beweegredenen achter je campagne.

5. Kwaliteit boven kwantiteit

Focussen op een paar kwaliteitservaringen in plaats van een heleboel activiteiten opnoemen, trekt experts aan. Details van impactvolle ervaringen die direct gerelateerd zijn aan je aspiraties onthullen kwaliteit boven kwantiteit.

6. Authenticiteit en passie

Echte authenticiteit en passie voor het vakgebied en het programma nemen HR-professionals over. Het delen van persoonlijke anekdotes of transformationele momenten die je passie hebben aangewakkerd, straalt authenticiteit uit.

7. Professionaliteit en aandacht voor detail

Laat professionaliteit zien door een professionele stem en aandacht voor opmaak en grammatica. De nadruk ligt op aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat het document foutloos en georganiseerd is.

Lees ook: 11 Beste grammaticacontroleprogramma's voor academisch schrijven

8. Duidelijke formulering van doelen

Het biedt een manier om leer- en carrièredoelen op korte en lange termijn te definiëren. Het benadrukt bijvoorbeeld duidelijkheid door uit te leggen hoe het programma past in je doelen en ambities. 

9. Verbinding van ervaringen

Een leider wordt sterker door ervaringen uit het verleden succesvol te koppelen aan toekomstige leer- en carrièredoelen. Benadruk verbanden die laten zien hoe een bepaalde ervaring je doelen heeft gevormd en je heeft voorbereid op de functie.

10. Oprechte interesse en dankbaarheid

Het uiten van oprechte interesse in het programma en dankbaarheid voor de kans om te solliciteren creëert een positief vooruitzicht. Persoonlijke waardering door specifieke aspecten van het programma te benadrukken, geeft nog meer blijk van oprechte interesse.

Verbeter uw mogelijkheden

De volgende websites bieden verschillende perspectieven en bronnen, en bieden uitgebreide richtlijnen voor het ontwerpen van overtuigende sollicitatiebrieven voor afgestudeerden.

De Princeton-beoordeling

De Princeton-beoordeling biedt uitgebreide handleidingen en tips voor het opstellen van effectieve sollicitatiebrieven voor afgestudeerden. Hun bronnen behandelen verschillende aspecten, van het structureren van de brief tot het op maat maken voor verschillende programma's.

Tijdschrift voor Graduate Schools

Tijdschrift voor Graduate Schools geeft inzicht in het sollicitatieproces, inclusief gedetailleerde artikelen over het schrijven van sollicitatiebrieven speciaal voor toelatingen voor graduate schools. Het biedt stapsgewijze begeleiding en voorbeelden.

De Muze

De Muze bevat artikelen en deskundig advies over loopbaanontwikkeling, waaronder tips en sjablonen voor het maken van uitstekende sollicitatiebrieven voor afgestudeerden. Hun bronnen richten zich op verschillende doelgroepen en bieden praktische strategieën.

Kaplan testvoorbereiding

Kaplan testvoorbereiding begeleidt verschillende aspecten van de sollicitatieprocedure, waaronder advies over het schrijven van overtuigende sollicitatiebrieven voor graduate school. Hun platform biedt strategieën om een goede indruk te maken.

Universitaire carrièrecentra (specifiek voor de respectieve universiteiten)

Veel universitaire loopbaancentra, zoals Harvard's kantoor voor carrièrediensten of Stanford Carrière Onderwijsbieden online bronnen en begeleiding voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven voor afgestudeerden. Deze bronnen zijn afgestemd op de normen en vereisten van de desbetreffende universiteit.

Versterk uw onderzoek met Mind the Graph!

Mind the Graph staat voor uw specifieke platform, op maat gemaakt voor onderzoekers zoals u. Laat ons u helpen uw onderzoeksgegevens om te zetten in boeiende grafische samenvattingen. Ons platform biedt eenvoud en zelfs een vleugje plezier wanneer je een pauze nodig hebt. Abonneer je vandaag nog op Mind the Graph en geniet van gratis toegang tot al onze sjablonen. Heb je onderzoeksspecifieke pictogrammen nodig? Onze experts maken ze speciaal voor jou. Laat ons je proces stroomlijnen, zodat je tijd bespaart terwijl je een blijvende indruk achterlaat op je publiek.

wetenschappelijke illustraties
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen