Welkom bij de Mind the Graph Experience!

Dit is het eerste artikel van een serie waarin kunstwerken (aka wetenschapsfiguren) gemaakt door onze gebruikers in het Mind the Graph platform worden gedeeld.

Ook al zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen die ons helpen een professioneel figuur te maken, het blijft moeilijk om ideeën op papier te zetten, vooral als het gaat om wetenschappelijke figuren.

Daarom, om u te helpen enkele muren in uw hoofd te doorbreken, hebben we besloten enkele wetenschappelijke referenties met u te delen.

Ja, referenties!

Om een wetenschappelijke figuur te maken (net als alles in ons leven) hebben we referenties nodig. We moeten voorbeelden van figuren zien om in onze gedachten te kunnen visualiseren welk concept we willen delen en hoe we dat gaan doen.

Daarom hebben we besloten deze bijeenkomst te houden om u te inspireren.

Wij, van Mind the Graph, gaan je in deze nieuwe blogpost categorie laten zien, hoe de gebruikers van Mind the Graph het platform gebruiken om hun wetenschappelijke figuren te maken, plus hun getuigenissen over hoe het platform hun leven heeft veranderd.

U ziet hier wetenschapsfiguren (infographics en grafische samenvattingen) uit gepubliceerde papers en verschillende onderzoeksgebieden om u te inspireren tot het maken van uw professionele wetenschapsfiguur, voor uw onderzoek. En meer, een korte uitleg over hoe zij hun onderzoek communiceren met wetenschapsfiguren

Wij zeggen voortdurend dat je alles wat je nodig hebt voor je doorbraak al in je hoofd hebt, het platform geeft je alleen de instrumenten.

De werkruimte van de Mind the Graph is ontworpen om intuïtief, gebruiksvriendelijk en vloeiend te zijn, zodat uiteindelijk uw (gebruikers)tijd wordt geoptimaliseerd.

We willen dat je alles kunt maken wat in je opkomt.

MTG heeft de grootste bibliotheek met illustraties beschikbaar en je kunt zoveel illustraties gebruiken als je nodig hebt. Bovendien zal het prachtige illustratieontwerp uw werk zeker doen opvallen.

Goed, laten we nu ter zake komen!

kat met bril die zegt dat ik klaar ben

Gepubliceerd door het Journal of Pharmacy and Pharmacology, Figueira en collega's, ontwierpen en voegden aan hun artikel de onderstaande wetenschappelijke figuur toe. Bekijk het!

Het artikel gaat over het gebruik van geselecteerde probioticastammen voor de behandeling van mucositis, een ontstekingsaandoening die wordt veroorzaakt door radiotherapie en chemotherapie. Tegenwoordig ontwikkelt een aanzienlijk aantal patiënten deze aandoening als gevolg van hun kankerbehandelingen, en er is nog geen succesvolle manier om het te behandelen of te voorkomen. De hoge mate van apoptose van darmcellen als gevolg van radiotherapie en chemotherapie veroorzaakt het verlies van de epitheliale barrière van de darm, waardoor het blootgestelde gebied vatbaar wordt voor parasitaire microben, die op hun beurt andere gezondheidsproblemen voor de patiënt kunnen veroorzaken, zoals maagzweren, of zelfs de systemische circulatie van de microbe. Probiotische stammen van zuivelproducten bleken echter een potentiële optie voor de behandeling en preventie van mucositis, omdat zij verschillende darmfactoren onder controle kunnen houden. Tot de voordelen behoren het helpen in stand houden van de slijmbarrière en de darmpermeabiliteit van de darm, de uitsluiting van pathogene bacteriën, modulatie van immuunsignaalmoleculen en preventie van apoptose en oxidatieve schade.

Zoals u kunt zien, is deze korte uitleg van het artikel aanwezig in de wetenschappelijke figuur. Ze leggen alle belangrijke informatie in het artikel vast en geven die visueel weer. We kunnen zeker begrijpen waar het artikel over gaat door er alleen maar naar te kijken.

Erg cool, toch?

In een andere publicatie in de IntechOpen, Current Topics in Malaria in 2016, besloten Souza en haar team meer dan één wetenschappelijke figuur aan hun werk toe te voegen. Door de combinatie konden de lezers snel belangrijke punten van het onderzoek begrijpen.

Het artikel had tot doel te bestuderen hoe ontstekingsreacties bij ernstige malaria de werking van meerdere organen beïnvloeden, met de nadruk op longen, nieren en hersenen. De onderzoekers ontdekten dat membraan-eiwitten die door de protozoa tot expressie worden gebracht, fungeren als een trigger voor de ontstekingsreactie en dat elk orgaan zijn specifieke reactie heeft vanwege verschillende anatomische en fysiologische kenmerken, wat soms leidt tot orgaan disfunctie.

De auteurs ontwierpen een wetenschapsfiguur voor elk bestudeerd orgaan, plus een grafische samenvatting waarin de hoogtepunten van de studie worden verzameld. De wetenschapsfiguur is zelfverklarend, met trefwoorden, plus nauwkeurige en informatieve illustraties van het Mind the Graphs-platform - alle voorwaarden om de aandacht van de lezers te trekken.

En last but not least, beschikbaar in het tijdschrift Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, de auteurs van het artikel hebben aan hun tekstwerk een prachtige wetenschappelijke figuur toegevoegd met een representatief schema van hun hypothese en het bij de methodologie gebruikte protocol.

Het artikel bespreekt en ontvouwt een recente associatietheorie tussen de samenstelling en activiteit van gastro-intestinale microbiota en hypertensie. Onderzoekers onderwierpen volwassen mannelijke ratten aan een experimenteel protocol in vijf stappen: De ratten werden geopereerd om specifieke hersengebieden te verwonden, waarna ze na enkele dagen een ander soort operatie ondergingen. Dan, na herstel, kregen ze een gekozen dieet en drinkoplossingen. Na een periode van observatie en gegevensverzameling werden de ratten geëuthanaseerd en werden bepaalde delen van het darmkanaal verwijderd en ingevroren voor analyse.

In de wetenschappelijke figuur hierboven stelden nauwkeurige illustraties ons, de lezers, in staat om de studie te begrijpen, en zelfs verder, om belangrijke details over het onderzoek te zien.

Nayara Pestana-Oliveira, de eerste auteur van het artikel, deelde met ons, van Mind the Graph, een getuigenis over haar ervaring met het platform. Bekijk haar boodschap en hoe het platform heeft geholpen om haar werk visueel te veranderen.

"Ik gebruik het platform dus om illustraties te maken zoals grafisch abstract, experimenteel ontwerp en hypothese. Soms had ik iets nodig en had ik niet precies de illustratie die ik wilde. Dus vroeg ik het en het werd geregeld. Er is een grote verscheidenheid aan opties. Maar ik mis nog meer specifieke dingen, vooral in verband met diermodellen die niet met gedrag te maken hebben. Mijn onderzoekslijn betreft vrouwelijke voortplanting en hypertensie, beide in diermodellen. Het platform voldoet aan mijn behoeften en is aanzienlijk verbeterd. Mijn werken zijn geprezen en hebben een identiteit gekregen."

We zijn erg blij dat te weten, Nayara!

En net als Nayara kan ook jij een specifieke illustratie aanvragen en zal ons team van ontwerpers het ontwerp speciaal voor jou maken. Klik op hier om te zien hoe u een illustratie kunt aanvragen.

Wij zien graag getuigenissen als deze, en hoe onderzoekers van over de hele wereld nieuwe manieren hebben ontdekt om hun werk uit te leggen en hun visuele communicatie te verbeteren.

Wij hopen dat alle verwijzingen naar wetenschappelijke figuren in dit bericht u hebben geïnspireerd om bij uw volgende project te innoveren en dingen anders te doen.

Mind the GraphHet doel van deze wereld is om wetenschap te ontrafelen door visuele en creatieve verbanden.... Uitgerust met een enorme bibliotheek van illustraties en sjablonen, willen we wetenschappers inspireren om weg te lopen van het gewone en het gewone te verliezen, een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden te verkennen en alle creaties en ideeën in je hoofd mogelijk te maken!

Ben je klaar om met je creatie te beginnen?

Klik op hier om te beginnen!

Genoemde artikelen:

FLÁVIA FIGUEIRA ABURJAILE et al. Wild-type and Genetically Improved Strains of Dairy Origin Probiotic as Potential Treatments for Intestinal Mucositis - 1. Tijdschrift voor Farmacie en Farmacologie, v. 7, n. 4, 8 abr. 2019. 

PESTANA-OLIVEIRA, N. et al. DOCA-zout hypertensie en de rol van de OVLT-sympatische-darmmicrobioomas - 3. Klinische en experimentele farmacologie en fysiologie, v. n.v.t., n.v.t., [z.d.].

 SOUZA, M.C. DE; PÁDUA, T.A.; HENRIQUES, M. DAS G. Multiple Organ Dysfunction During Severe Malaria: The Role of the Inflammatory Response - 2. Actuele onderwerpen in Malaria, 30 nov. 2016.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen