Τι είναι η DMT;

Η DMT, ή Ν, Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη, είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει στα φύλλα ενός φυτού του Αμαζονίου που ονομάζεται Psychotria Viridis, το οποίο χρησιμοποιείται μέσα στο ρόφημα Ayahuasca που προκαλεί παραισθήσεις και τροποποιήσεις στην αντίληψη, τα συναισθήματα και τη νόηση για όσους το βιώνουν.

Η DMT κατατάσσεται στις ψυχοδραστικές αλκαλοειδείς ουσίες και απαγορεύτηκε παγκοσμίως το 1971 από τη Διεθνή Σύμβαση για τις Ψυχοτρόπες Ουσίες.Η κατανάλωσή της επιτρέπεται σε θρησκευτικές και τελετουργικές πρακτικές μόνο στο ρόφημα έγχυσης, που ονομάζεται Ayahuasca.

Έρευνα στην Πινακοθήκη για τα "μόρια"
Έρευνα στην γκαλερί Mind the Graph για "μόρια".

Αν και η Αγιαχουάσκα υπάρχει για περισσότερο από έναν αιώνα, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων λόγω των (ακόμη) μη αποδεδειγμένων ωφελειών της.

Το ρόφημα έχει παρουσιαστεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη θεραπεία ασθενών με νευρολογικές και συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός. 

Τι είναι dmt infographic

Τι γνωρίζουν οι ερευνητές για την DMT

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Journal of Affective Disorders Reports ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα του Global Ayahuasca Project (GAP), στην οποία συμμετείχαν 11.912 άτομα, που είχαν βιώσει την εμπειρία του εμποτισμένου ροφήματος. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν κατάθλιψη ή άγχος πριν καταναλώσουν αγιαχουάσκα δήλωσαν ότι μετά την εμπειρία παρατήρησαν κάποιο επίπεδο βελτίωσης των συμπτωμάτων τους. Ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. 

Οι αναφορές ασθενών, όπως αυτή που συνέλεξε η GAP, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για καλά νέα, οι επιστήμονες και οι γιατροί χρειάζονται πιο πλήρεις και λεπτομερείς φυσιολογικές μελέτες για να κατανοήσουν την πηγή αυτών των οφελών της Αγιαχουάσκα. Το ρόφημα-φυτό έγχυσης έχει αρκετές ουσίες στο εσωτερικό του και κάθε μία από αυτές μπορεί να προκαλέσει διαφορετικού τύπου αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. 

Μεταξύ αυτών των ουσιών, μία από αυτές είναι η DMT. Αυτή η ουσία Ayahuasca έχει προσελκύσει την προσοχή των ερευνητών λόγω της προφανής δυνατότητας νευρογένεσης.   

Τι είναι η νευρογένεση;

Neurogenesis ορίζεται ως η διαδικασία μετασχηματισμού των νευρικά βλαστικά κύτταρα ή γενάρχης κύτταρα σε νέους νευρώνες. Περιλαμβάνει επίσης πολλές διαφορετικές κυτταρικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού, της μετανάστευσης και της διαφοροποίησης των κυττάρων.

Με τη σειρά του, νευρικά βλαστικά κύτταρα είναι ικανά για εκτεταμένη αυτοανανέωση, δημιουργώντας νέα κύτταρα του νευρικού συστήματος, για παράδειγμα νευρώνες ή γλοιακά κύτταρα. Μέσα στον εγκέφαλό μας, υπάρχει μια θέση νευρικών βλαστικών κυττάρων που βρίσκεται στο υποκοκκώδης ζώνη της οδοντωτής έλικα, στον ιππόκαμπο. 

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τις μαθησιακές μας ικανότητες. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου αποτελεί μέρος του μεταιχμιακού συστήματος και έχει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. 

Στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο ιππόκαμπος είναι η πρώτη περιοχή που υποφέρει, οδηγώντας σε μείωση της μνήμης. 

Πώς η DMT επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Για ένα διάστημα, θεωρήθηκε ότι η DMT συνδεόταν μόνο με τους υποδοχείς σεροτονίνης 5-HT, οι οποίοι προκαλούσαν τα παραισθητικά της αποτελέσματα. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η DMT συνδέεται και σε έναν άλλο τύπο υποδοχέα, έναν μη σεροτονινεργικό υποδοχέα που ονομάζεται υποδοχέας σίγμα-1 ή S1R

Αυτός ο υποδοχέας είναι ευρέως διαδεδομένος στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδίως στον προμετωπιαίο φλοιό και στον ιππόκαμπο. 

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, συνδεόμενη με αυτόν τον υποδοχέα S1R, η DMT χάνει τις ψυχοδραστικές της επιδράσεις, χωρίς να προκαλεί παραισθήσεις ή τροποποιήσεις στην αντίληψη. 

Έρευνα in vitro και in vivo

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry Journal το 2020, επικεντρώθηκε στη μελέτη των επιδράσεων της DMT στον εγκέφαλο μέσω του υποδοχέα σίγμα-1. 

Χρησιμοποιώντας ανταγωνιστές 5-HT, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η DMT διεγείρει τη νευρογένεση μέσω του S1R. 

Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν ότι η DMT όχι μόνο δρα ως διεγερτικό που προκαλεί την ωρίμανση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των νευρικών βλαστικών κυττάρων in vitro, αλλά επίσης αυξάνει την ικανότητα μάθησης και μνήμης in vivo. 

In vitro, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι η DMT προώθησε τον πολλαπλασιασμό των νευρικών προγονικών κυττάρων από τη νευρογενή θέση ενηλίκων του ιππόκαμπου. Η δράση αυτή αύξησε τον αριθμό και το μέγεθος των νευροσφαίρες μετά από μια εβδομάδα θεραπείας με DMT. 

Επιπλέον, με βάση την έκφραση συγκεκριμένων πρωτεϊνών οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η DMT προωθεί τη διαφοροποίηση αυτών των νευρικών βλαστικών κυττάρων. 

Η έκφραση πρωτεϊνών που βρίσκονται αποκλειστικά στους νέους και στους ώριμους νευρώνες, που ονομάζονται β-III-τουμπουλίνη και MAP-2, αυξήθηκε στα νευροσφαιρίδια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με DMT. Αυτό σημαίνει ότι η DMT προάγει τη διαφοροποίηση προς τον νευρωνικό φαινότυπο. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την προώθηση σε άλλους κυτταρικούς φαινότυπους, όπως τα αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα, όλα μέσω του S1R.

In vivo, η DMT φάνηκε να ενεργοποιεί την υποκοκκώδη ζώνη μέσω του S1R. 

Τα ενήλικα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με DMT είχαν "ενισχυμένο πολλαπλασιασμό και μετανάστευση των νευρικών πρόδρομων κυττάρων στην υποκοκκική ζώνη", σύμφωνα με το άρθρο. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι η DMT έχει μια μοντελοποιητική επίδραση στη νευρογένεση του ιππόκαμπου, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων νευρώνων. 

Στην πράξη, τα ενήλικα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με DMT παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα σε συμπεριφορικές δοκιμασίες σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν. Η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία παρουσίασε αποτελέσματα βελτίωσης σε εργασίες μάθησης και μνήμης. 

Η DMT διεγείρει τη νευρογένεση infographic

Το συμπέρασμα

Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι σπουδαία νέα για την ιατρική κοινότητα. 

Αυτό δείχνει ότι είναι δυνατόν όχι μόνο να διεγερθεί η νευρογένεση με την DMT αλλά και να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα χωρίς τα παραισθησιογόνα αποτελέσματα μέσω ενός συγκεκριμένου υποδοχέα. 

"Αυτή η ικανότητα να ρυθμίζει την πλαστικότητα του εγκεφάλου υποδηλώνει ότι έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών", δήλωσε ο José Ángel Morales σε ένα δήλωση, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου. 

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά μελλοντικές μελέτες που αφορούν την Αγιαχουάσκα και την DMT. Η κατανόηση του τρόπου ελέγχου και επηρεασμού της διαδικασίας νευρογένεσης θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών νευροεκφυλισμού.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μελέτες ώστε οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως το ρόλο ουσιών όπως η DMT και υποσχόμενων υποδοχέων όπως ο υποδοχέας σίγμα-1 στη νευρογένεση. 

Μαζί με μια θετική προοπτική, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε νέες θεραπείες νευροεκφυλιστικών ασθενειών αλλά και σε θεραπεία των ασθενειών. 

__________________________

Σας άρεσαν τα infographics που δημιουργήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο επιστημονικό άρθρο;

Αυτά τα infographics δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας έτοιμα πρότυπα που είναι διαθέσιμα στο Mind the Graph, αυτό ένα και αυτό άλλο. Έκανα μερικές αλλαγές και σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμο!

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για την ερευνητική σας εργασία, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν. Ελέγξτε το όλα τα πρότυπα διαθέσιμο σε Mind the Graph

Και αρχίστε να δουλεύετε το infographic σας Τώρα αμέσως

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα