Η εύρεση παρόμοιων άρθρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν γνωρίζετε την τακτική και έχετε λίγη υπομονή, δεν είναι ούτε αυτό δύσκολο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε παρόμοια άρθρα σε έρευνα

Από το googling τις λέξεις-κλειδιά και τίτλος στην αναζήτηση του συγγραφέα, μπορείτε να υιοθετήσετε διαφορετικές πρακτικές για τον εντοπισμό παρόμοιων άρθρων. Διαβάστε το άρθρο για να εντοπίσετε πώς να βρείτε παρόμοιες ερευνητικές εργασίες για την αποτελεσματική διεξαγωγή της έρευνάς σας. 

Πώς να βρείτε παρόμοιες ερευνητικές εργασίες

Για να διεξαγάγει έρευνα, ο ερευνητής πρέπει να γνωρίζει το θέμα και πρέπει να προχωρήσει σε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Εδώ έρχεται η ανάδειξη παρόμοιων ερευνητικών εργασιών που βοηθούν τον ερευνητή να λάβει ακριβείς πληροφορίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Επιστημονικό περιοδικά, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και συνεντεύξεις είναι μερικές από τις πλατφόρμες όπου μπορείτε να βρείτε παρόμοιες έρευνες. Μπορείτε ακόμη να κάνετε αναζήτηση σε ακαδημαϊκό μηχανές αναζήτησης όπως το Google Scholar, Επιστήμη Άμεση και Pubmed (ειδικά για τις βιοεπιστήμες), IEEE (Electronics, Electrical Μηχανική, πληροφορική), και Agricola για τη γεωργία για τον εντοπισμό των ερευνητικών άρθρων.

Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εντοπίσετε σχετικές ερευνητικές εργασίες.

  • Βελτιώστε τις λέξεις-κλειδιά σας για να έχετε ακριβή αποτελέσματα. 
  • Δείτε τους συνδέσμους προς παρόμοιες πηγές και σχετικά άρθρα.
  • Εντοπίστε σχετικές ιδέες για λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιώντας συνώνυμα ή επιλέγοντας κάποιες λέξεις-κλειδιά από το άρθρο και κάντε μια αναζήτηση στο Google για αυτές τις λέξεις.
  • Αναζητήστε περιλήψεις και ευρετήρια για να πάρετε ιδέες για παρόμοια άρθρα.
  • Βρείτε το άρθρο στο ευρετήριο και διαβάστε την περιγραφή. Τώρα αναζητήστε αυτές τις σχετικές πληροφορίες και θα λάβετε ένα παρόμοιο άρθρο.
  • Ψάξτε για το βιβλιογραφία. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε παρόμοια άρθρα, καθώς παραπέμπει στα άρθρα που είδε ο συγγραφέας για να κάνει την έρευνά του.
  • Εξετάστε τις θεματικές βάσεις δεδομένων για να βρείτε τα θέματα και το παρόμοιο περιεχόμενο που αναζητάτε.
  • Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το έργο παρόμοιων συγγραφέων ή συν-συγγραφέων και μπορεί να λάβετε κάποιες πληροφορίες και από άλλες εργασίες τους.

Μπορούν να υπάρξουν δύο ερευνητικές εργασίες για το ίδιο θέμα;

Μπορείτε να βρείτε πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες που είναι παρόμοιες και είναι απολύτως ηθικό να δημοσιεύονται τέτοιες εργασίες. Έτσι, προφανώς, θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο ή περισσότερες ερευνητικές εργασίες για το ίδιο θέμα.

Η επιλογή παρόμοιων ερευνητικών θεμάτων θα καταστήσει την ερευνητική διαδικασία γρήγορη και θα βοηθήσει επίσης στην πρόοδο της επιστήμης, όταν οι ερευνητές εντοπίζουν το κενό από την προηγούμενη έρευνα και εργάζονται πάνω σε αυτό. 

Ωστόσο, αν είστε ερευνητής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επαναλάβετε τα ίδια δεδομένα και να εργαστείτε για την εξεύρεση του κατάλληλου ερευνητικού προβλήματος και να επικεντρωθείτε σε αυτό.

Πώς να κάνετε πιο ακριβή αναζήτηση στο Google;

Η Google έχει μια πληθώρα άρθρων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης μόλις γράψετε οποιαδήποτε λέξη-κλειδί στη γραμμή αναζήτησης. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που αναζητάτε.

Για να λάβετε τα κατάλληλα αποτελέσματα από την αναζήτησή σας στο Google, πρέπει να γνωρίζετε την τέχνη της αναζήτησης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε αναζήτηση στο Google και να λάβετε σχετικά αποτελέσματα.

1. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης

Η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης της Google επιμελείται τα δεδομένα εστιάζοντας μόνο στις κύριες λέξεις-κλειδιά σας και εξαλείφοντας άλλους παράγοντες όπως το ιστορικό περιήγησης, διάφορα δεδομένα από άλλες υπηρεσίες της Google κ.λπ.

Ακολουθούν οι συντομεύσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να μεταβείτε στην ιδιωτική περιήγηση:

Χρώμιο: CTRL + SHIFT + N ή Κύριο μενού > Νέο ινκόγκνιτο παράθυρο

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P ή Ιδιωτική περιήγηση 

Firefox: CTRL + SHIFT + P ή Εργαλεία > Έναρξη ιδιωτικής περιήγησης

2. Προσθέστε το σύμβολο * μεταξύ των λέξεων-κλειδιών σας

Η προσθήκη ενός αστερίσκου (*) μεταξύ δύο λέξεων στη λέξη-κλειδί σας σας βοηθά να αναζητήσετε σχετικά θέματα που μπορεί να ταιριάζουν σε αυτές τις λέξεις.

Παράδειγμα: Αν ψάχνετε για "βιώσιμη γεωργία", πληκτρολογώντας "βιώσιμη* γεωργία" θα λάβετε παρόμοια αποτελέσματα όπως "βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία", βιώσιμη τρόφιμα και γεωργία- βιώσιμοι στόχοι στη γεωργία".

3. Αλλάξτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις χώρας στο Google

Η Google προσαρμόζει τα αποτελέσματα αναζήτησης ανάλογα με τη χώρα από την οποία αναζητάτε. Επομένως, πρέπει να αλλάξετε αυτή τη ρύθμιση για ακριβή αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Αν κάνετε αναζήτηση από το Google.in, η μηχανή αναζήτησης είναι προσαρμοσμένη για την τοποθεσία της Ινδίας και τα αποτελέσματά σας θα είναι πιο κατάλληλα για την Ινδία. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Google.uk (Βρετανία) ή Google.fr (Γαλλία), κ.λπ.

Επιπλέον, αν ψάχνετε για την καλύτερη εναλλακτική λύση, μπορείτε να πάτε στο Google.com. Αυτό δίνει παγκόσμια αποτελέσματα.

4. Ενεργοποίηση των προηγμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google

Μπορείτε να προσαρμόσετε τη μηχανή αναζήτησης ώστε να εμφανίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τις προηγμένες ρυθμίσεις που σας βοηθούν να επιλέξετε την τοποθεσία, τη χρονική περίοδο, τη μορφή της έρευνας κ.λπ. Μπορείτε επιπλέον να εφαρμόσετε φίλτρα για να σαρώσετε και να συνοψίσετε τις πληροφορίες ανάλογα με το θέμα.

5. Αλλαγή της ακολουθίας ή της επανάληψης των λέξεων-κλειδιών

Αν δεν λάβετε σχετικά αποτελέσματα, μπορείτε είτε να επαναλάβετε τους όρους είτε να αλλάξετε τις ακολουθίες των λέξεων-κλειδιών σας για να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Επανάληψη- "αστική γεωργία" μπορεί να αναζητηθεί ως "αστική γεωργία γεωργία" Αλλαγή ακολουθίας- "οφέλη της κάθετης κηπουρικής" μπορεί να αναζητηθεί ως "οφέλη της κάθετης κηπουρικής".

Πώς να βρίσκετε έγγραφα ταχύτερα χρησιμοποιώντας το Litmaps

Litmaps είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο ανακάλυψης βιβλιογραφίας που αξιοποιεί το δίκτυο παραπομπών για την ανακάλυψη συνδεδεμένων εργασιών για την έρευνά σας. Είτε εισαγάγετε ένα έγγραφο είτε μια συλλογή, το Litmaps συνιστά γρήγορα σχετικά έργα με βάση τις παραπομπές και τις αναφορές. Η αυτοματοποίηση της ανακάλυψης βιβλιογραφίας σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κοσκινίζετε τις αναφορές χειροκίνητα, καθώς ο αλγόριθμος του Litmaps το κάνει αυτό αυτόματα. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο παραπομπών, το Litmaps μπορεί να βρει βασικές εργασίες που μπορεί να σας διαφύγουν με τις παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης.  

Δημιουργήστε επιστημονικά ακριβή infographics σε λίγα λεπτά

Mind the Graph είναι ένα αποκλειστικό εργαλείο για ερευνητές που βοηθά στην απλοποίηση της έρευνας με οπτικά συναρπαστικά infographics. Εγγραφείτε στο εργαλείο και κάντε την ερευνητική σας διαδικασία εύκολη και συναρπαστική.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα