Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν Νοτιοαφρικανός επαναστάτης κατά του απαρτχάιντ, πολιτικός ηγέτης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μαντέλα συνελήφθη για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του κράτους και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια. Λόγω της εγχώριας και διεθνούς πίεσης και με φόβους για φυλετικό εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος Φ. Β. ντε Κλερκ τον αποφυλάκισε το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999.

Προς τιμήν της ζωής και του έργου του, η ημέρα Μαντέλα γιορτάστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 2009. Φέτος, θα γιορτάσουμε την εκατονταετηρίδα του.

Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η δράση σας, η Ημέρα Μαντέλα αφορά την αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο. Ακριβώς όπως έκανε ο Νέλσον Μαντέλα κάθε μέρα.

Επέλεξα 03 ομιλίες του Νέλσον Μαντέλα για να σας εμπνεύσω. Ας κάνουμε τη διαφορά.

01. Ομιλία του Νέλσον Μαντέλα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - 1994

 

Αυτή η καλύτερη ζωή πρέπει να σημαίνει το τέλος της φτώχειας, της ανεργίας, της έλλειψης στέγης και της απελπισίας που συνεπάγεται η στέρηση. Αυτό είναι αυτοσκοπός, διότι η ευτυχία του ανθρώπου πρέπει, σε κάθε κοινωνία, να είναι αυτοσκοπός.

Ταυτόχρονα, έχουμε έντονη συνείδηση του γεγονότος ότι η σταθερότητα της ίδιας της δημοκρατικής διευθέτησης και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μη φυλετική και μη σεξιστική κοινωνία, εξαρτώνται από την ικανότητά μας να αλλάξουμε τις υλικές συνθήκες ζωής του λαού μας, έτσι ώστε όχι μόνο να έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και ψωμί και εργασία.

Επιστρέφουμε λοιπόν στα Ηνωμένα Έθνη για να δεσμευτούμε ότι όπως δεσμευτήκαμε ότι δεν θα ησυχάσουμε ποτέ μέχρι να ηττηθεί το σύστημα του απαρτχάιντ, έτσι και τώρα δεσμευόμαστε ότι δεν μπορούμε να ησυχάσουμε όσο εκατομμύρια άνθρωποι του λαού μας υποφέρουν από τον πόνο και την ταπείνωση της φτώχειας σε όλες τις μορφές της.

 

 

02. Ομιλία του Νέλσον Μαντέλα για την εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, Λονδίνο

 

Η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν είναι μια χειρονομία φιλανθρωπίας. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης. Είναι η προστασία ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια και σε μια αξιοπρεπή ζωή. Όσο επιμένει η φτώχεια, δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία.

 

 

03. Για τους τελευταίους, ο Νέλσον Μαντέλα στο Κέιπ Τάουν κατά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή

Η πορεία μας προς την ελευθερία είναι μη αναστρέψιμη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο φόβο να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας. Το καθολικό δικαίωμα ψήφου με κοινό εκλογικό ρόλο σε μια ενωμένη δημοκρατική και μη φυλετική Νότια Αφρική είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και τη φυλετική αρμονία. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παραθέσω τα δικά μου λόγια κατά τη διάρκεια της δίκης μου το 1964. Είναι αληθινά σήμερα, όπως ήταν και τότε: Αγωνίστηκα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών και αγωνίστηκα ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Έχω αγαπήσει το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλα τα άτομα ζουν μαζί σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το επιτύχω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω".

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το #MandelaDay, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα.

Όλοι έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο! Η Ημέρα Μαντέλα είναι μια ευκαιρία για όλους να αναλάβουν δράση και να εμπνεύσουν την αλλαγή.

 

gfbd

 

 

 

 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα