Det er næsten 20 år siden, at forskere opdagede faren ved mikroplast - de fleste undersøgelser har fokuseret på livet i havet. 

Ethvert plastfragment, der er mindre end 5 mm langt, betegnes som mikroplast.

I begyndelsen af mikroplastforskningen arbejdede forskerne primært med mikroperler og jomfruelige plastpiller, der ikke kunne støbes til produkter, herunder stykker af stort affald eller ødelagte flasker, der langsomt blev nedbrudt.

Tjek ud Mind the Graph Gallery illustrationer relateret til emnet for dette blogindlæg. Klik på billedet nedenfor!

Mind the Graph-illustrationsgalleri om plast og mikroplast

Disse forurenende stoffer skyller ned ad floderne og forurener havene. Oceanografer anslår, at jordens overfladevand indeholder et sted mellem 15 billioner og 51 billioner plastikpartikler.

Flere hundrede undersøgelser afslører tilstedeværelsen af mikroplast i vandlevende organismer. Desuden er der siden da blevet identificeret adskillige kilder til mikroplast, såsom plastpartikler, der transporteres af køretøjer på vejene, og syntetiske fibre, der afstødes af tøj. 

Derudover indtager eller indånder folk plastik fra uidentificerede kilder, fordi affald blæser mellem hav og land. Det er også vigtigt at finde ud af, om bittesmå stykker plastik har nogen negativ effekt på mennesker eller dyr. 

Ved at måle eksponeringen for forurening tager miljømyndighederne det første skridt mod at kvantificere sundhedsrisikoen. I lyset af de stigende koncentrationer af mikroplast og andre lidelser, der kan forårsages af indtagelse af fisk og skaldyr, har det givet anledning til stor bekymring og ny udvikling i tilfælde af vejrtrækningsproblemer.

Hvordan gør mikroplast egentlig skade?

Årsagerne til og virkningerne af disse plastpartikler har været genstand for en række undersøgelser. Afhængigt af deres størrelse eller evne til at trænge ind i væv eller celler, kan de forårsage irritation bare ved deres tilstedeværelse.

Nano-plast, de allermindste partikler, der er større end en mikrometer i diameter, er den største bekymring for forskerne. Hvis der er negative effekter som følge af mikroplastens kemiske toksicitet, har de en tendens til at være større.

Mange tilsætningsstoffer, der bruges i fremstillingen af plast, udgør en sundhedsrisiko ved at påvirke det endokrine system negativt. Ikke desto mindre er der mange faktorer, der undersøges for at forstå, hvordan mikroplast indtages, og hvor lang tid det tager, før dets virkninger på kroppen manifesterer sig.

Undersøgelser af mennesker har været begrænsede, og denne forskning er blevet bragt i fokus, selvom de eneste tilgængelige undersøgelser benytter laboratorieforsøg, der udsætter celler og menneskeligt væv for mikroplast, eller dyreforsøg, der involverer gnavere.

Mikroplastens skader på havmiljøet

en person med blå handsker holder en klar plastflaske
Billedkilde: Unsplash af Brian Yurasits

Hvis man taler om marine organismer, er den mest indlysende måde, hvorpå plastik kan skade dem, at de sluger små plastikpartikler, der ikke giver meget næring, for at overleve. I sin forskning har Lynch, som er leder af Center for forskning i havaffaldHawaii Pacific Universitet i Honolulu, undersøgte plastik og andre kemikalier i tarmene på havskildpadder, der var fundet døde på strandene.

Hendes team udførte en række analyser på ni unger, der var under tre uger gamle i 2020. På trods af at den kun var 9 centimeter lang, havde en af ungerne 42 stykker plastik i mave-tarmkanalen. Størstedelen var mikroplastik.

Selvom mikroplast ikke menes at være hovedårsagen til dødsfald, er det stadig et ekstremt vigtigt problem. Desuden har mange førende forskere gjort forskellige opdagelser relateret til mikroplast og marine organismer.

Som et alternativ til kugler bruger forskere nu fibre eller plastikstykker, som er mere realistiske i forhold til miljøforholdene. Mange tests er belagt med kemikalier, der ligner biofilm, hvilket øger sandsynligheden for, at dyrene spiser dem. På den måde er der sket et positivt skift i erkendelsen af mikroplastens skadelighed.

I øjeblikket mener forskerne, at mikroplast og nanoplast ikke er til stede i tilstrækkelig koncentration til at påvirke menneskers sundhed. Ikke desto mindre forventes deres antal at vokse.

Hvis vi skifter til en bæredygtig livsstil og reducerer mængden af giftigt affald, der dumpes i havet, kan vi stadig kontrollere dette problem.

For en detaljeret beskrivelse af artiklen, se venligst DOI nævnt nedenfor.

Lim, X. (2021). Mikroplastik er overalt - men er det skadeligt? https://doi.org/10.1038/d41586-021-01143-3

Tjek Mind the Graph Gallery for illustrationer relateret til plast og havet.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner