Odkar so raziskovalci odkrili nevarnost mikroplastike, je minilo že skoraj 20 let - večina študij se je osredotočila na morsko življenje. 

Vsak delček plastike, manjši od 5 milimetrov, se imenuje mikroplastika.

Na začetku raziskav mikroplastike so se raziskovalci ukvarjali predvsem z mikrokroglicami in prvotnimi plastičnimi peleti, ki jih ni bilo mogoče oblikovati v izdelke, vključno s kosi velikih odpadkov ali razbitih steklenic, ki so se počasi kvarili.

Oglejte si Galerija Mind the Graph ilustracije, povezane s temo tega prispevka. Kliknite na spodnjo sliko!

Mind the Graph galerija ilustracij o plastiki in mikroplastiki

Ta onesnaževala odplaknejo reke in onesnažijo oceane. Oceanografi ocenjujejo, da je v površinskih vodah Zemlje od 15 do 51 bilijonov plastičnih delcev.

Več sto študij razkriva prisotnost mikroplastike v vodnih organizmih. Poleg tega so bili od takrat ugotovljeni številni viri mikroplastike, kot so plastični delci, ki jih prenašajo vozila na cestah, in sintetična vlakna, ki se izločajo iz oblačil. 

Poleg tega ljudje zaužijejo ali vdihavajo plastiko iz neidentificiranih virov, saj ostanki plavajo med morjem in kopnim. Pomembno je tudi ugotoviti, ali imajo drobni koščki plastike kakršne koli negativne učinke na ljudi ali živali. 

Z merjenjem izpostavljenosti onesnaženju so okoljski regulatorji naredili prvi korak k količinski opredelitvi tveganj za zdravje. V luči povečanja koncentracije mikroplastike in drugih motenj, ki jih lahko povzroči uživanje morske hrane, je to razlog za veliko zaskrbljenost in novosti v primerih težav z dihanjem.

Kako natančno škoduje mikroplastika?

Vzroki in učinki teh plastičnih delcev so bili predmet številnih študij. Odvisno od njihove velikosti ali sposobnosti prodiranja v tkiva ali celice lahko povzročijo draženje že zaradi svoje prisotnosti.

Raziskovalce najbolj skrbi nano plastika, najmanjši delci s premerom, večjim od mikrometra. Če zaradi kemične strupenosti mikroplastike pride do kakršnih koli negativnih učinkov, je njihova velikost običajno večja.

Številni aditivi, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastike, predstavljajo tveganje za zdravje, saj negativno vplivajo na endokrini sistem. Kljub temu je veliko dejavnikov, ki jih preučujejo, da bi razumeli, kako se mikroplastika zaužije in kako dolgo traja, da se pokažejo njeni učinki na telo.

Študije na ljudeh so bile omejene, zato so bile te raziskave v ospredju, čeprav edine razpoložljive študije uporabljajo laboratorijske poskuse, pri katerih so celice in človeška tkiva izpostavljena mikroplastiki, ali študije na živalih z glodavci.

Škoda, ki jo mikroplastika povzroča morskemu okolju

oseba z modrimi rokavicami, ki drži prozorno plastenko
Vir slike: Unsplash po Brian Yurasits

Če govorimo o morskih organizmih, je najbolj očiten način, kako jim plastika lahko škoduje, ta, da za preživetje pogoltnejo drobne plastične delce, ki ne zagotavljajo veliko hrane. V svoji raziskavi je Lynchova, ki vodi Center za raziskave morskih odpadkov na spletni strani . Hawaii Pacific University v Honoluluju je preučil plastiko in druge kemikalije v črevesju morskih želv, ki so jih našli mrtve na plažah.

Njena ekipa je leta 2020 opravila vrsto analiz devetih mladičev, starih manj kot tri tedne. Kljub temu, da je bil mladiček dolg le 9 centimetrov, je bilo v njegovem prebavnem traktu 42 koščkov plastike. Večina je bila mikroplastike.

Čeprav mikroplastika ni glavni vzrok smrti, je še vedno zelo pomemben problem. Poleg tega so številni vodilni znanstveniki prišli do različnih odkritij, povezanih z mikroplastiko in morskimi organizmi.

Namesto krogel znanstveniki zdaj uporabljajo vlakna ali dele plastike, ki so bolj realistični glede na okoljske razmere. Številne testne kroglice so prevlečene s kemikalijami, ki so podobne biofilmom, kar povečuje verjetnost, da jih bodo živali zaužile. Na ta način je prišlo do pozitivnega premika pri prepoznavanju škodljivosti mikroplastike.

Raziskovalci trenutno menijo, da mikroplastika in nanoplastika nista prisotni v zadostni koncentraciji, da bi vplivali na zdravje ljudi. Kljub temu se pričakuje, da bo njihovo število naraščalo.

Če preidemo na trajnostni način življenja in zmanjšamo odlaganje strupenih odpadkov v morje, lahko še vedno obvladujemo to težavo.

Podroben opis članka je na voljo v spodaj navedenem DOI.

Lim, X. (2021). Mikroplastika je povsod - a je škodljiva? https://doi.org/10.1038/d41586-021-01143-3

V galeriji Mind the Graph si oglejte ilustracije, povezane s plastiko in morjem.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge