Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που οι ερευνητές ανακάλυψαν τον κίνδυνο των μικροπλαστικών - η πλειονότητα των μελετών έχει επικεντρωθεί στη θαλάσσια ζωή. 

Κάθε πλαστικό τεμάχιο μήκους κάτω των 5 χιλιοστών ονομάζεται μικροπλαστικό.

Τις πρώτες ημέρες της έρευνας για τα μικροπλαστικά, οι ερευνητές ασχολήθηκαν κυρίως με μικροσφαιρίδια και παρθένα πλαστικά σφαιρίδια που δεν μπορούσαν να διαμορφωθούν σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από μεγάλα συντρίμμια ή σπασμένα μπουκάλια που φθείρονταν αργά.

Ελέγξτε Γκαλερί Mind the Graph απεικονίσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτής της ανάρτησης στο ιστολόγιο. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα!

Mind the Graph gallery εικονογραφήσεων για τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά

Αυτοί οι ρύποι ξεπλένονται στα ποτάμια και μολύνουν τους ωκεανούς. Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι τα επιφανειακά ύδατα της γης περιέχουν μεταξύ 15 και 51 τρισεκατομμυρίων σωματιδίων πλαστικού.

Αρκετές εκατοντάδες μελέτες αποκαλύπτουν την παρουσία μικροπλαστικών στους υδρόβιους οργανισμούς. Επιπλέον, έκτοτε έχουν εντοπιστεί πολυάριθμες πηγές μικροπλαστικών, όπως τα πλαστικά σωματίδια που μεταφέρονται από τα οχήματα στους δρόμους και οι συνθετικές ίνες που αποβάλλονται από τα ρούχα. 

Επιπλέον, οι άνθρωποι καταπίνουν ή εισπνέουν πλαστικό από άγνωστες πηγές, επειδή τα συντρίμμια μεταφέρονται μεταξύ θάλασσας και ξηράς. Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστεί αν τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν ή όχι αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο ή στα ζώα. 

Μετρώντας την έκθεση στη ρύπανση, οι περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές κάνουν το πρώτο βήμα προς την ποσοτικοποίηση των κινδύνων για την υγεία. Υπό το πρίσμα της αύξησης των συγκεντρώσεων μικροπλαστικών και άλλων διαταραχών που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση θαλασσινών, αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και νέες εξελίξεις σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων.

Πώς ακριβώς βλάπτουν τα μικροπλαστικά;

Τα αίτια και οι επιπτώσεις αυτών των πλαστικών σωματιδίων έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών. Ανάλογα με το μέγεθός τους ή την ικανότητά τους να διεισδύουν στους ιστούς ή τα κύτταρα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και μόνο με την παρουσία τους.

Τα νανοπλαστικά, τα πιο μικρά σωματίδια, με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα μικρόμετρο, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους ερευνητές. Αν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις προκύπτουν από τη χημική τοξικότητα των μικροπλαστικών, αυτά τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος.

Πολλά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, καθώς επηρεάζουν αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μελετώνται για να κατανοήσουμε πώς προσλαμβάνεται το μικροπλαστικό και πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκδηλωθούν οι επιπτώσεις του στον οργανισμό.

Οι μελέτες σε ανθρώπους συγκεκριμένα είναι περιορισμένες και η έρευνα αυτή έχει τεθεί στο επίκεντρο, παρόλο που οι μόνες διαθέσιμες μελέτες χρησιμοποιούν εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν κύτταρα και ανθρώπινους ιστούς σε μικροπλαστικά ή μελέτες σε ζώα που περιλαμβάνουν τρωκτικά.

Η ζημία των μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον

ένα άτομο με μπλε γάντια που κρατάει διαφανές πλαστικό μπουκάλι
Πηγή εικόνας: Unsplash από Brian Yurasits

Αν μιλάμε για θαλάσσιους οργανισμούς, ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο το πλαστικό μπορεί να τους βλάψει είναι ότι καταπίνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που δεν παρέχουν ιδιαίτερη τροφή, προκειμένου να επιβιώσουν. Στην έρευνά της, η Lynch, η οποία διευθύνει το Κέντρο Έρευνας για τα θαλάσσια απορρίμματα στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού της Χαβάης στη Χονολουλού, εξέτασε πλαστικά και άλλες χημικές ουσίες στα έντερα θαλάσσιων χελωνών που βρέθηκαν νεκρές σε παραλίες.

Η ομάδα της πραγματοποίησε μια σειρά αναλύσεων σε εννέα νεοσσούς ηλικίας κάτω των τριών εβδομάδων το 2020. Παρά το γεγονός ότι είχε μήκος μόλις 9 εκατοστά, ο γαστρεντερικός σωλήνας ενός εκκολαπτόμενου είχε 42 κομμάτια πλαστικού. Η πλειονότητα ήταν μικροπλαστικά.

Παρόλο που τα μικροπλαστικά δεν πιστεύεται ότι αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, παραμένουν εξαιρετικά σημαντική ανησυχία. Επιπλέον, πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες έχουν κάνει διάφορες ανακαλύψεις που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ως εναλλακτική λύση στις σφαίρες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τώρα ίνες ή θραύσματα πλαστικού που είναι πιο ρεαλιστικά για τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Πολλά δοκίμια δοκιμών είναι επικαλυμμένα με χημικές ουσίες που είναι παρόμοιες με τα βιοϋμένια, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να τα φάνε τα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε μια θετική μετατόπιση στην αναγνώριση της βλαπτικότητας των μικροπλαστικών.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά δεν υπάρχουν σε αρκετή συγκέντρωση ώστε να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Αν στραφούμε σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής και μειώσουμε τα τοξικά απόβλητα που απορρίπτονται στη θάλασσα, μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το πρόβλημα.

Για λεπτομερή περιγραφή του άρθρου, ανατρέξτε στο DOI που αναφέρεται παρακάτω.

Lim, X. (2021). Τα μικροπλαστικά είναι παντού - αλλά είναι επιβλαβή; https://doi.org/10.1038/d41586-021-01143-3

Ελέγξτε τη γκαλερί Mind the Graph για εικονογραφήσεις που σχετίζονται με τα πλαστικά και τη θάλασσα.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα