Lähes 20 vuotta on kulunut siitä, kun tutkijat havaitsivat mikromuovien vaarallisuuden - suurin osa tutkimuksista on keskittynyt meren eliöihin. 

Mikromuoviksi kutsutaan kaikkia alle 5 millimetrin pituisia muovinpalasia.

Mikromuovitutkimuksen alkuaikoina tutkijat työskentelivät pääasiassa mikrohelmien ja neitseellisten muovirakeiden parissa, joita ei voitu muovata tuotteiksi, kuten suurten roskien tai rikkinäisten pullojen kappaleita, jotka hajosivat hitaasti.

Tarkista Mind the Graph Galleria tämän blogikirjoituksen aiheeseen liittyviä kuvituksia. Klikkaa alla olevaa kuvaa!

Mind the Graph-kuvagalleria muovista ja mikromuoveista.

Nämä saasteet huuhtoutuvat jokiin ja saastuttavat valtameriä. Merentutkijat arvioivat, että maapallon pintavesissä on 15-51 biljoonaa muovihiukkasta.

Useat sadat tutkimukset osoittavat mikromuovien esiintyvän vesieliöissä. Lisäksi sittemmin on tunnistettu lukuisia mikromuovin lähteitä, kuten ajoneuvojen kuljettamat muovihiukkaset maanteillä ja vaatteiden irrottamat synteettiset kuidut. 

Lisäksi ihmiset nielevät tai hengittävät tunnistamattomista lähteistä peräisin olevaa muovia, koska roskat kulkeutuvat meren ja maan välillä. On myös tärkeää selvittää, onko pienillä muovinpalasilla kielteisiä vaikutuksia ihmisiin tai eläimiin. 

Mittaamalla altistumista saasteille ympäristösääntelyviranomaiset ottavat ensimmäisen askeleen kohti terveysriskien kvantifiointia. Mikromuovipitoisuuksien ja muiden merenelävien nauttimisesta mahdollisesti aiheutuvien sairauksien lisääntymisen valossa tämä on aiheuttanut suurta huolta ja uutta kehitystä hengitysvaikeustapauksissa.

Miten mikromuovit tarkalleen ottaen vahingoittavat?

Näiden muovihiukkasten syistä ja vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia. Riippuen niiden koosta tai kyvystä tunkeutua kudoksiin tai soluihin, ne voivat aiheuttaa ärsytystä pelkästään läsnäolollaan.

Nanomuovit, pienimmät, halkaisijaltaan yli mikrometrin kokoiset hiukkaset, ovat tutkijoiden suurin huolenaihe. Jos mikromuovien kemiallisesta myrkyllisyydestä aiheutuu kielteisiä vaikutuksia, ne ovat yleensä kooltaan suurempia.

Monet muovien valmistuksessa käytetyt lisäaineet aiheuttavat terveysriskin, koska ne vaikuttavat kielteisesti hormonitoimintaan. On kuitenkin monia tekijöitä, joita tutkitaan, jotta voitaisiin ymmärtää, miten mikromuovia niellään ja kuinka kauan kestää, ennen kuin sen vaikutukset elimistöön ilmenevät.

Ihmisiin kohdistuvia tutkimuksia on tehty vain vähän, ja tämä tutkimus on nostettu esiin, vaikka ainoat saatavilla olevat tutkimukset perustuvat laboratoriokokeisiin, joissa soluja ja ihmiskudoksia altistetaan mikromuoveille, tai eläinkokeisiin, joissa käytetään jyrsijöitä.

Mikromuovien aiheuttamat vahingot meriympäristölle

henkilö, jolla on siniset käsineet ja kirkas muovipullo kädessään.
Kuvalähde: Unsplash by Brian Yurasits

Jos kyse on meren eliöistä, muovin ilmeisin tapa vahingoittaa niitä on se, että ne nielevät selviytyäkseen pieniä muovihiukkasia, jotka eivät tarjoa juurikaan ravintoa. Tutkimuksessaan Lynch, joka johtaa tutkimuslaitosta Meren roskien tutkimuskeskus osoitteessa Havaijin Tyynenmeren yliopisto Honolulussa tutki rannoilta kuolleena löydettyjen merikilpikonnien suolistossa olevia muoveja ja muita kemikaaleja.

Hänen tutkimusryhmänsä teki analyysit yhdeksästä alle kolmen viikon ikäisestä poikasesta vuonna 2020. Vaikka poikanen oli vain 9 senttimetriä pitkä, yhden poikasen ruoansulatuskanavassa oli 42 muovinpalaa. Suurin osa oli mikromuovia.

Vaikka mikromuovien ei uskota olevan pääasiallinen kuolinsyy, ne ovat edelleen erittäin tärkeä huolenaihe. Lisäksi monet johtavat tutkijat ovat tehneet erilaisia mikromuoveihin ja meren eliöihin liittyviä löytöjä.

Vaihtoehtona palloille tutkijat käyttävät nyt kuituja tai muovinpalasia, jotka ovat ympäristöolosuhteiden kannalta realistisempia. Monet koekappaleet on päällystetty kemikaaleilla, jotka muistuttavat biofilmiä, mikä lisää todennäköisyyttä, että eläimet syövät niitä. Näin mikromuovien haitallisuuden tunnistamisessa on tapahtunut myönteinen muutos.

Tällä hetkellä tutkijat uskovat, että mikromuoveja ja nanomuoveja ei ole niin paljon, että ne vaikuttaisivat ihmisten terveyteen. Niiden määrän odotetaan kuitenkin kasvavan.

Jos siirrymme kestävään elämäntapaan ja vähennämme myrkyllisten jätteiden päästämistä mereen, voimme silti hallita tätä ongelmaa.

Yksityiskohtainen kuvaus artikkelista on jäljempänä mainitussa DOI-osoitteessa.

Lim, X. (2021). Mikromuoveja on kaikkialla - mutta ovatko ne haitallisia? https://doi.org/10.1038/d41586-021-01143-3.

Katso Mind the Graph-galleriasta muoviin ja mereen liittyviä kuvituksia.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit