Управлението на времето за изследователите е основно умение за продуктивност, което не само помага за бързото изпълнение на работата, но и за оптималното използване на времето и ресурсите. Съществуват много техники, но някои стратегии са се доказали като по-успешни от други, когато става въпрос за ефективно управление на изследователски проекти. Нека да поговорим за тях в подробности.

3 стъпки за добро управление на времето за изследователи

Позволете ни да ви помогнем да се справите със стреса, като ви съдействаме да въведете управление на времето за изследователи. Първото нещо! 

Стъпка 1: Разбиране колко време е на разположение

Всичко, което може да се определи количествено, може да се управлява. По този начин разбирането на "Колко време е на разположение?" се превръща в най-важния въпрос, който трябва да се зададе. Започнете, като получите ясна представа за това какво трябва да се прави всеки ден или седмица. Това може да включва задачи, свързани с работата, училището, семейните задължения или други ангажименти, които изискват внимание през даден период, например един месец или година. 

След като разберете точно кои дейности се нуждаят от какво време, създайте реалистични цели с постижими крайни срокове. Сроковете трябва да бъдат определени по подходящ начин, така че да не се бърза в последния момент, а вместо това да се изпълняват ефикасно за по-дълъг период от време, като се дава повече възможност за грешки, ако е необходимо, и същевременно да се изпълнят всички очаквания в разумни срокове. Управлението на времето в живота на изследователя е от съществено значение за постигане на целите, без да се чувствате претоварени поради липса на планиране.

Това помага да се избегне отлагането на важни задачи, тъй като винаги се сблъскваме с "неотложни задачи" по пътя си. Също така би ви помогнало в моменти, когато работното натоварване стане неуправляемо, което води до чувство на тревожност и стрес. 

Стъпка 2: Определяне на реалистични цели

Всички изследователи трябва да имат предвид, че реалистичните цели и крайните срокове за всяка задача са важни за изпълнението на задачите и за избягване на разочарованията. Поставянето на цели ще помогне да се гарантира, че задачите могат да бъдат изпълнени по график, без да се жертва качеството или да се отнема твърде много време от други дейности, като например участие в конференции, писане на статии и др.

За изследователите управлението на времето е ключът към успеха. Умението да си поставяте реалистични цели и да управлявате времето си ефективно може да има решаващо значение за постигането на крайната ви цел: създаването на информативна статия, съдържаща ценни идеи, стратегии и техники. Поставянето на реалистични цели ви помага да планирате колко работа трябва да се свърши всеки ден и ви дава мотивацията, която идва с изпълнението на тези цели. 

Стъпка 3: Списъци със задачи и определяне на приоритети

Започнете с отговора на въпроса откъде трябва да започнете. Създаването на ежедневни списъци със задачи е полезно, за да знаете какво точно трябва да направите през деня/седмицата/месеца - те могат да включват всичко от четене на статии в списания, посещение на семинари, провеждане на експерименти или срещи с вашия ментор и приятели. Опитайте се да запишете всички задачи, които изискват внимание във всеки един момент. След това вземете списъците със задачи и ги подредете по важност или спешност. Това ще ви помогне да се уверите, че няма да пропуснете нещо важно, когато вземате решения за това как най-добре да използвате наличните си часове всеки ден

Основни стратегии и инструменти за управление на времето

Разделянето на по-големи проекти на по-малки части ги прави по-лесни за изпълнение, без да се чувствате претоварени от техния обхват или сложност. Това също така дава възможност за повече гъвкавост, ако по време на изпълнението на тези задачи възникнат неочаквани събития, които могат да наложат корекции по пътя. Разбиването на задачите и разпределянето на времето за тях ви дава цялостна представа, може би тогава ще можете да отделите един час и за развлечения.

Технологичните решения са полезни при управлението на времето. Приложения като календари или софтуер за планиране на проекти като Trello позволяват на потребителите да задават крайни срокове и да създават напомняния/известия, така че никога да не пропускат важни срещи и назначения. Те ви помагат лесно да проследявате напредъка си по няколко проекта едновременно. Онлайн приложенията спестяват ценни минути, които не се губят, докато се търси конкретна информация чрез имейли за срещи, проекти и т.н.

Ползване на почивки и планиране на буферни периоди

Освежаването на съзнанието винаги е добър призив, за да отворите повече пространство за обработка на всички задачи, които трябва да свършите. Важно е да правите редовни почивки през целия ден, както и да планирате буферно време между задачите за неочаквани забавяния или разсейване. Правенето на кратки 5-10-минутни почивки на всеки час ще ви позволи да се презаредите психически и физически, така че когато се върнете от почивката, умът ви отново да е свеж и готов за работа.

Освен това планирането на 10 минути "буферно време" в края на всяка задача ще ви даде допълнително пространство за отдих, ако нещо отнеме повече време от очакваното или възникне спешна ситуация, която изисква незабавно внимание, преди да продължите с другите задачи. Това помага нещата да вървят гладко, без да се чувствате прибързани или претоварени от кратките срокове, които се очертават поради непредвидени обстоятелства извън нашия контрол, като например неочаквано посещение на лаборатория от училището. Освен това микропочивките, като например проверяването на имейли и скролването в социалните мрежи, също са ефективни начини за управление на фокуса. Тези почивки обаче трябва да продължават определено време и не трябва да позволяват на всяка цена да се възпрепятства процесът на писане на научна работа.

Избягване на разсейване и загуба на време

За да управлявате времето си ефективно, е важно да избягвате капани като разсейването, като сте внимателни и се съсредоточавате върху това, което трябва да направите. Един от начините за избягване на разсейването е да си поставите граници; това може да включва ограничаване на достъпа или излагането на определени дейности, които могат да ви отклонят от продуктивните задачи, като например платформи за социални медии или стрийминг услуги (например Netflix).

Освен това създаването на среда, в която да се чувствате комфортно, без излишен шум наоколо, дава възможност за повече време за работа. Това включва и изключване на известията за приложения, които не са пряко свързани с целите на продуктивността, за да не се разсейваме лесно по време, когато фокусът трябва да остане непокътнат.

Предимства на ефективното управление на времето

Може да се окаже трудно да се приложат всички горепосочени стратегии в рамките на един ден, но ако се практикуват достатъчно, това са най-добрите инструменти за управление на времето за изследователи. Започнете с малки цели и се опитайте да ги следвате редовно.

Като изследовател вероятно сте свикнали да пишете дневници и да си водите бележки. Така ще ви бъде по-лесно да подготвите списък със задачите и да разпределите времето за всяка от тях. Следват няколко от ползите, които ще ви бъдат възнаградени веднага, щом приложите знанията на практика:

  • Възвръщане на чувството за контрол
  • Чувствате се по-малко претоварени
  • Спазване на крайните срокове
  • Отделяне на време за себе си, семейството и приятелите
  • По-точно провеждане на научни изследвания 
  • Постигане на висок фокус върху всяка задача

Това в крайна сметка ще доведе до повишаване на увереността и до възвръщане на хармонията във всекидневния живот. Тогава действайте! Не забравяйте да се абонирате за нашия бюлетин и да останете на линия.

Графиката е на ваше разположение: Позволете ни да ви дадем суперсили!

Mind the Graph е платформа за изследователи като вас. Позволете ни да ви помогнем да извлечете максимума от вашата изследователска информация в графично резюме. Платформата ни е толкова лесна за използване и също така забавна, когато имате нужда от почивка. Абонирайте се за Mind the Graph и получете безплатен достъп до всички шаблони. Обърнете се към нашите специалисти, за да ви бъдат направени специфични за вашето изследване икони, и ние ще ви помогнем. Позволете ни да ви помогнем да спестите малко време и да впечатлите аудиторията си.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони