Визуалните материали, като например инфографики и презентации, са чудесен инструмент за маркетинг на съдържанието. Въпреки това те може да не са най-лесните за проектиране и създаване, освен ако нямате достъп до правилните инструменти.

На пазара има много популярни инструменти за графичен дизайн. Затова може да се окаже непосилно да изберете един и да се придържате към него. Не искате да изпробвате всички инструменти и да си губите времето.

Два от най-известните инструменти за графичен дизайн, които може да разгледате, са Mind the Graph и Piktochart. 

Въпреки че Piktochart е един от най-популярните инструменти за проектиране, Mind the Graph е една от най-добрите и по-достъпни алтернативи на Piktochart. 

Piktochart е чудесен за прости инфографики, плакати и презентации. А Mind The Graph, една от най-популярните алтернативи на Piktochart, ви помага да създавате висококачествени дизайнерски инфографики, графични абстракти, научни постери, и презентации с лекота в рамките на няколко минути.

Инструментът за инфографики трябва да отговаря на вашите нужди и изисквания. Така че, ако сте били объркани относно инструмента, който искате да изберете, ние сме ви помогнали.

В това изчерпателно ръководство ще разгледаме обективно предимствата и недостатъците на Piktochart и Mind the Graph, за да можете да спестите време, да изберете правилния инструмент и да продължите с работата си.

Използваемост - Mind the Graph срещу Piktochart

Ползваемостта е един от първите фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате инструмент, особено за графичен дизайн.

Това е така, защото създаването на дизайн от нулата обикновено може да се окаже непосилна задача, ако нямате професионален опит в областта на графичния дизайн.

Без подходящия инструмент кривата на обучение за създаване на първите няколко дизайна би била твърде висока. Това определено не е нещо, което бихте искали за вас и вашия екип.

Ако сте дизайнер, свикването с нов инструмент може да отнеме много време. Ето защо повечето маркетолози и дизайнери търсят използваемостта като една от най-важните характеристики на инструмент за графичен дизайн, а вие също трябва да го направите.

Piktochart

Piktochart получава отлична оценка за използваемост. Независимо дали става въпрос за инфографики, плакати, графики, доклади или презентации.

Имате голямо разнообразие от шаблони, от които да избирате. Това ви улеснява да изберете шаблон и да го настроите според вашите проекти. 

Piktochart ви предоставя безплатна библиотека, пълна с икони, илюстрации и изображения. Така че можете да потърсите тези, които искате да добавите, и дизайнът ви ще бъде готов.

Нещата стават малко по-трудни, когато искате да започнете дизайн от нулата, вместо да използвате готови шаблони.

Може да изберете тази опция, ако имате предвид конкретен дизайн. Или ако искате да изберете дизайн, който е изключително персонализиран, за да отговаря на вашите бизнес изисквания.

Например, да предположим, че искате да създадете персонализиран шаблон за всички графики в социалните мрежи и искате той да бъде уникален и съобразен с вашата марка. Тогава използването на предварително подготвен шаблон може да не е най-добрият вариант.

В такива случаи Piktochart може да ви се стори непосилен за започване от нулата. Вероятно ще ви се наложи да търсите някои безплатни алтернативи на Piktochart, които са лесни за разбиране и използване.

Mind the Graph

Говорейки за най-добрата алтернатива на Piktochart, която е Mind the Graph, можем лесно да кажем, че тя е по-малко претоварена и по-лесна за използване. 

Mind the Graph е доста прост и интуитивен инструмент за работа. Той разполага с някои наистина прости, но мощни опции за проектиране, които ви помагат да приключите с проектите си за няколко минути.

Кривата на обучение с Mind the Graph определено е ниска, тъй като инструментът ви помага да преминете интуитивно през целия процес на проектиране. 

Лесната използваемост е валидна дори когато започвате дизайн от нулата. Инструментът ви превежда през всички стъпки с помощта на подсказки, които точно ви информират за следващите стъпки. 

Вместо в началото да се прави огромна обиколка на инструмента, подсказките ще се появяват всеки път, когато започнете да използвате нова функция за вашия дизайн.

Опциите за проектиране също са доста разбираеми и няма да се налага да търсите отговори и да се чудите какво означават тези функции за проектиране.

Персонализирането на вашите дизайни въз основа на вашите изисквания и брандинг също е доста лесно, когато изберете безплатна алтернатива на Piktochart, като например Mind the Graph.

Присъда

За да обобщим, Mind the Graph определено получава високи оценки, когато става въпрос за използваемостта на инструмента. Но трябва да кажем, че Piktochart също не остава по-назад и ще се справите с него, след като започнете да го използвате за известно време.

Уникалност - Mind the Graph срещу Piktochart

Сега може би се чудите какво е толкова уникалното в Piktochart и Mind the Graph. Какво ги прави уникални и по какъв начин могат да ви помогнат за постигането на вашите цели? И двата инструмента за проектиране са уникални по свой собствен начин. Нека обсъдим подробно всеки от тях.

Както Piktochart, така и Mind the Graph споделят някои отлични характеристики, като огромна библиотека с шаблони, от които да избирате, лесно визуално платно за плъзгане и пускане, страхотни компоненти за дизайн и множество опции за оразмеряване.

Piktochart

Това, което прави Piktochart уникален, е неговата функция за визуализация на данни. Инструментът ви позволява да създавате визуални илюстрации на вашите данни под формата на диаграми и графики. Можете да свържете данните си с помощта на Excel или Google Sheets и инструментът ще ви помогне да създадете визуализации на данни.

Друга уникална функция на Piktochart е, че ви позволява да персонализирате дизайна си, за да отговаря на цветовете на вашата марка. Например можете да качите логото на марката си и инструментът ще приеме цветовете на логото ви за вашия дизайн, независимо дали става въпрос за презентация или за pitch deck.

Mind the Graph

Една от най-добрите алтернативи на Piktochart, Mind the Graph, също е уникална по свой собствен начин. Една от най-забележителните характеристики на Mind the Graph са илюстрациите по заявка.

Да, чухте правилно! Ако търсите конкретна илюстрация за вашия дизайн, независимо дали става въпрос за икона или изображение, можете просто да я поискате. И хората, които стоят зад Mind the Graph, ще я изработят за вас.

Друг фактор, който отличава MidnTheGraph, е огромната му библиотека от научни илюстрации.

Ще получите достъп до 40 000 точни научни илюстрации, които можете да използвате за научни постери, презентации, графични резюмета и много други.

Научните илюстрации и графики се намират изключително трудно, а с Mind the Graph потребителите получават достъп до почти всяка научна илюстрация или използват опцията за илюстрация по заявка.

Присъда

По отношение на уникалността Mind the Graph отново печели пред Piktochart. Илюстрациите по заявка и научната библиотека правят трудно пренебрегването на тази чудесна безплатна алтернатива на Piktochart.

Функции - Mind the Graph срещу Piktochart

Функциите, разбира се, са едно от най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при всеки инструмент за проектиране. Без правилните функции няма да можете да създавате дизайни според нуждите си, независимо от другите фактори.

Нашето задълбочено проучване показва, че както Piktochart, така и Mind the Graph имат някои невероятни и вълнуващи функции, които ще направят процеса на проектиране по-скоро удоволствие, отколкото забавление. Нека обсъдим в дълбочина характеристиките на двата инструмента.

Piktochart

Piktochart разполага с някои отлични функции, които отговарят на нуждите за проектиране в различни индустрии, като например човешки ресурси, маркетинг, финанси и здравеопазване. 

Templates

Голямото разнообразие от готови шаблони прави Piktochart един от най-популярните инструменти за проектиране. Веднага след като се регистрирате в инструмента, ще получите готови за използване шаблони за следните видове проекти:

 • Инфографики
 • Презентации
 • Плакати
 • Доклади
 • Листовки
 • Графики за социални медии

Когато изберете един от тези дизайни, ще получите широк набор от шаблони, от които да избирате. Можете просто да изберете тема и да започнете да я редактирате според изискванията си.

Брандиране

Както вече споменахме, една от най-желаните характеристики на Piktochart е възможността за персонализиране на дизайна за цветовете на вашата марка в рамките на няколко секунди. 

Можете просто да качите логото на марката си и да го плъзнете и пуснете върху дизайна си. Въз основа на логото можете незабавно да промените шрифтовете и цветовете на дизайна си.

Така се съкращава процесът на избиране на цветовете на марката в инструмента и след това ръчна промяна на цветовете на проектите в зависимост от цветовата палитра на марката.

Процесът може да се окаже особено досаден, когато използвате предварително създаден шаблон, който съдържа 4-5 цвята, които искате да замените.

След това персонализираната цветова палитра и шрифтове ще бъдат винаги на разположение за редактиране на вашите дизайни. Тази функция е изключително удобна за дизайнерите, които работят с лога на множество марки, или за търговците, които работят с множество марки.

Визуализация на данни

Визуализацията на данни е друга страхотна функция на Piktochart, която ви помага да качвате данни в инструмента и да създавате персонализирани визуализации въз основа на тези данни. 

Когато работите в областта на HR технологиите или финансите, където визуализациите на данни са изключително важни, много време може да бъде загубено за качване на данни и създаване на аналитични табла и персонализирани графики.

Инструмент като Piktochart ще ви спаси положението.

Piktochart ви позволява да качвате необработени данни от Excel или Google Sheets.

Можете да свържете данните си с Piktochart и инструментът ще ви предложи различни видове визуализации, като например кръгови диаграми, стълбовидни графики, графики на разсейване и други подобни илюстрации. 

С помощта на Piktochart можете дори да използвате динамични данни.

Индустрии

Piktochart обслужва професионалисти от различни индустрии и ни помага с дизайн за всяка от тези индустрии. Инструментът разполага с решения, подходящи за професионалисти в областта на финансите, здравеопазването, човешките ресурси и маркетинга.

Piktochart е инструментът, с който работят хиляди професионалисти от тези индустрии, и им дава отлични резултати.

Mind the Graph

Mind the Graph дава на Piktochart сериозна конкуренция по отношение на функциите. Той има някои наистина невероятни, уникални функции, за които трябва да внимавате.

Templates

Mind the Graph разполага с голяма библиотека от готови шаблони, от които можете да избирате. С едно просто търсене ще бъдете изумени от броя на наличните шаблони за вашите проекти. Така че не е задължително да започвате от празно платно - това прави нещата много по-лесни.

С помощта на Mind the Graph получавате шаблони за следните видове дизайн:

 • Инфографики
 • Плакати
 • Презентации
 • Графични резюмета

Освен тези опции можете да започнете от шаблон за персонализиран дизайн с размер по ваш избор. Получавате и някои полезни шаблони за фигури, изображения, времеви линии, цикли и процеси.

Най-голямата библиотека с научно точни илюстрации в света

Ако се занимавате с проектиране на научни инфографики, плакати или презентации, знаете, че борбата за намиране на добри онлайн илюстрации без авторски права е истинска.

Може да ви отнеме часове, за да намерите добри илюстрации, които да добавите към научните си проекти.

Mind the Graph идва на помощ, тъй като разполага с галерия от 40 000 научни илюстрации. Всъщност това е една от най-големите библиотеки с научни илюстрации.

Така че най-вероятно ще намерите всички илюстрации, които търсите, в MidnTheGraph.

Друга чудесна функция тук е възможността за персонализиране на тези илюстрации.

Не ви ли харесва цветът на илюстрацията, която сте избрали? Чудесно, просто изберете друга версия на илюстрацията, която ви харесва повече.

Илюстрации при поискване

Както вече споменахме, това, което прави Mind the Graph една от най-добрите алтернативи на Piktochart, е функцията за илюстрации по заявка.

Този вид поддръжка при поискване е рядко срещана функция в повечето от най-добрите инструменти за графичен дизайн, предлагани на пазара.

Въпреки че сме сигурни, че огромната библиотека на Mind the Graph с 40 000 илюстрации ще задоволи нуждите ви от дизайн, може би все още изпитвате нужда от нови илюстрации, които бихте искали да добавите към дизайна си.

В такива ситуации е достатъчно да уведомите поддръжката на Mind the Graph за илюстрациите, от които точно се нуждаете, и те ще ги направят по поръчка за вас!

Ексклузивно съдържание за научната общност

Общността на потребителите на Mind the Graph се състои предимно от изследователи, учени и докторанти. Това се дължи на изключителното научно съдържание, което Mind the Graph ви предлага.

Независимо дали сте изследовател, който се бори с дизайна на графичните резюмета на научните си трудове, или професионалист в сферата на здравеопазването, който се е отказал да намери подходящите илюстрации, които да добави към следващата си голяма презентация, Mind the Graph е точно инструментът, който сте търсили.

Пълни авторски права с Premium версия

Основният проблем с нишовите дизайни и илюстрации е, че те са свързани с авторски права. Затова не е толкова лесно да използвате Google, за да намерите илюстрации за вашите дизайни и да ги използвате без да се замислите.

Mind the Graph ви предоставя авторски права за всички илюстрации и ексклузивни дизайни, налични в инструмента. Това се предлага с премиум функцията на инструмента. 

Ще разполагате с лицензи Creative Commons за своите творения и дори можете да прехвърляте авторските права на издатели от трети страни без предварителна консултация с Mind the Graph.

Присъда

В заключение на този раздел можем да кажем, че Mind the Graph има някои доста добри функции, които не могат да бъдат открити никъде другаде. Функциите на Piktochart обаче са повече на брой и надхвърлят очакванията ни.

Ценообразуване - Mind the Graph срещу Piktochart

Цените са друг много важен фактор при избора на инструмент за проектиране. Особено ако търсите инструмент за проектиране, с който да работите за повтарящи се проекти, имате нужда от инструмент, който е достъпен и се вписва в бюджета ви. 

Ако сте търсили алтернативи на Piktochart, които са безплатни или по-достъпни, тогава Mind the Graph ще бъде най-добрият ви залог. Нека разгледаме различните ценови планове на двата инструмента за проектиране.

Piktochart

Piktochart разполага с безплатна версия, както и с платени версии, започващи от $0 и вариращи до $99 на месец. 

Безплатно

Безплатният план на Piktochart ви предлага 5 визуализации всеки месец, както и достъп до цялата им библиотека с шаблони. Той също така предлага съхранение и експортиране на изображения, но вашите проекти ще имат водния знак на Piktochart.

Pro

Професионалната версия на Piktochart може да бъде най-добрата за физически лица с цена от $29 всеки месец. Получавате неограничен брой визуализации, допълнително място за съхранение, възможност да създавате свои цветови схеми и да качвате свои шрифтове и няма да ви се налага да се притеснявате за водния знак на Piktochart.

Екип

Ако сте екип от по-малко от 5 души, тогава трябва да изберете този план, който започва от 99$ на месец. Получавате всички функции на плана Pro, както и функции за лесно сътрудничество с екипа ви по множество проекти.

Потребителски

Ако сте екип с повече от 5 членове, може би ще искате да се свържете с хората от Piktochart и да получите персонализиран план за вашите изисквания.

Образование/нестопански дейности

Piktochart има и специални планове за образователни организации и организации с нестопанска цел. И двата плана се предлагат с план Pro на цена $39,99 на месец и план Team на цена $199,95 на месец.

Mind the Graph

Mind the Graph има безплатна версия, както и платени версии, започващи от $0 и достигащи до $59 на месец.

Начинаещи/безплатно

Безплатната версия на Mind the Graph за начинаещи има функции, подобни на тези на безплатната версия на Piktochart. Получавате до 4 визуализации, 1 фигура с възможност за редактиране и 1 външен файл за качване. 

Визуализациите, създадени с безплатната версия на Mind the Graph, ще съдържат своя воден знак. Mind the Graph е една от най-добрите безплатни алтернативи на Piktochart.

Младши

Младежкият план на Mind the Graph е един от най-бюджетните варианти на инструменти за проектиране на пазара. 

Получавате 10 илюстрации и ексклузивен достъп до огромната им библиотека с илюстрации на цена от само $5 на месец, което е доста достъпна цена. Освен това получавате и по една безплатна илюстрация по заявка всеки месец.

Ето защо Mind the Graph е една от най-търсените алтернативи на Piktochart на пазара.

Старши

Старшият план на Mind the Graph е на цена от $9 на месец и с тази версия получавате неограничен брой визуализации, фигури за редактиране и, разбира се, достъп до библиотеката им с илюстрации. Освен това получавате 5 илюстрации по заявка всеки месец с плана Senior. 

С плана Senior получавате допълнителни привилегии като заявки за нови стилове на шаблони, съвети и подкрепа от екипа за дизайн и инфографики на Mind the Graph и приоритетна поддръжка на клиенти.

ProTeams

За 10 едновременни потребители можете да изберете плана ProTeam на Mind the Graph. Получавате всички функции от плана Senior, както и 50 заявки за илюстрации по заявка всеки месец. Освен това получавате възможност за сътрудничество с екипа си и изключителен достъп до дизайнерския екип на Mind the Graph.

Присъда

За да обобщим, можем да кажем, че Mind the Graph е категоричен победител, когато става въпрос за достъпност. Получавате достъп до ексклузивни икони, илюстрации и изображения и до 10 персонализирани визуализации без воден знак на невероятната цена от $9 на месец.

Така че можем уверено да кажем, че ако сте търсили по-достъпни алтернативи на Piktochart, Mind the Graph ще бъде вашият инструмент за проектиране.

Плюсове и минуси

След като обсъдихме подробно как инструментите Piktochart и Mind the Graph се различават по отношение на функции, уникалност, използваемост и цени, можем да обобщим всичко в този раздел "За" и "Против".

Тук сме направили обективен анализ на предимствата и недостатъците на двата инструмента въз основа на задълбочени проучвания, за да ви улесним.

Плюсове и минуси на Mind the Graph

Плюсове

 1. Mind the Graph получава висока оценка за използваемост. Инструментът е изключително интуитивен и няма да ви е необходимо допълнително време, за да разберете начините на работа с него. Лесните подсказки към инструментите, които ви водят през процеса на проектиране, и опциите за плъзгане и пускане на илюстрации по ваш избор го превръщат в безспорна опция.
 2. Mind the Graph разполага с най-голямата в света библиотека от научно точни илюстрации - нещо, което рядко може да се намери. Получавате достъп до цялото им ексклузивно съдържание на цени само от $5 на месец.
 3. Функцията за илюстрации по заявка може да бъде една от основните причини да изберете тази алтернатива на Piktochart. Въпреки че огромната им библиотека с илюстрации ще задоволи нуждите ви от дизайн, можете да поискате безплатни илюстрации от екипа на Mind the Graph, ако имате нужда от нещо конкретно за вашите проекти.
 4. Mind the Graph разполага с огромно разнообразие от шаблони, така че не е необходимо да се притеснявате да започнете сложен дизайн от самото начало. Можете да използвате техните готови шаблони и да направите дизайна си за няколко минути.
 5. С премиум версията на Mind the Graph получавате ексклузивен достъп до техния екип от дизайнери и премиум поддръжка, което е хубаво да имате.
 6. Друг забележителен фактор, който е акцентът на Mind the Graph, е неговата достъпност. Независимо дали сте частно лице или организация, която иска да си сътрудничи с екипа си, Mind the Graph е изключително бюджетен за всички невероятни функции, които предлага.

Против

 1. Един от недостатъците на Mind the Graph е, че не разполага с функция за визуализация на данни. Можете да създавате диаграми и графики чрез ръчно добавяне на данни. Но не можете да свържете инструмента с електронни таблици на Excel или Google. Ако сте отделен човек или екип, който се нуждае от инструмент, който автоматично преобразува данните ви във визуализации, Mind the Graph може да не е правилният избор за вас.
 2. Друг недостатък на Mind the Graph е, че не ви предлага възможности за създаване на собствени цветови схеми и качване на шрифтове, които да използвате за всички дизайни.

Плюсове и минуси на Piktochart

Плюсове

 1. Един от най-големите плюсове на Piktochart е широката библиотека, пълна с шаблони за различни видове дизайн, като плакати, инфографики, графики за социални медии и много други. Да се заемете с проектите си е доста лесно, когато се възползвате от тези шаблони.
 2. Piktochart ви предлага визуализация на данни, която ви позволява да свържете електронна таблица на Excel или Google, за да качите данните си. Инструментът автоматично генерира диаграми и графики, персонализирани за вашите данни - нещо, което прави Piktochart един от най-добрите избори за професионалисти, работещи с данни.
 3. Брандирането с Piktochart е доста лесно. Можете да качите логото на марката си и инструментът ще улови цветовете и шрифтовете на марката ви за всички бъдещи проекти.
 4. С Piktochart е много лесно да си сътрудничите с екипите си и да правите проектите си за нула време.
 5. Piktochart е предназначена за професионалисти от различни индустрии като здравеопазване, маркетинг, финанси и човешки ресурси. Предлагат и ценови планове за образователни организации и организации с нестопанска цел.

Против

 1. За начинаещите дизайнери Piktochart може да се окаже труден за усвояване поради огромния брой опции, налични в инструмента. Проектирането на персонализирани графики от нулата може да изглежда трудно в началото, въпреки че е лесно да се овладее, след като започнете да използвате инструмента по-често.
 1. Въпреки че Piktochart разполага с огромна библиотека от илюстрации, няма възможност да заявите илюстрации, които не са налични в библиотеката.
 1. Цената на Piktochart е по-скоро в по-високия клас. Ако сте частно лице или стартираща фирма, която иска да публикува повече инфографики, може да се окаже, че търсите някои алтернативи на Piktochart, които са безплатни и по-достъпни.

Заключение

Ето го и изчерпателният преглед на инструментите за проектиране Piktochart и Mind the Graph. Постарахме се сравнението да бъде възможно най-обективно и автентично, така че да получите 360-градусов поглед върху плюсовете и минусите на двата отлични инструмента.

Ако търсите инструмент за проектиране, който е една от най-добрите алтернативи на Piktochart, трябва да изберете Mind the Graph. На Mind the Graph се доверяват изследователи и учени от над 100 водещи академични, образователни и промишлени институции.

Професионалната версия на Mind the Graph започва от $5 на месец, което е до голяма степен достъпно в сравнение с тази на Piktochart, която започва от $29 на месец.

С Mind the Graph можете да получите достъп до ексклузивно научно съдържание, което се намира изключително рядко в интернет. Определено трябва да изпробвате безплатната версия на Mind the Graph, за да разберете със сигурност дали инструментът работи за вашите изисквания и цели на дизайна.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони