Повечето хора мислят за учените като за генератори на информация и забравят за ролята им в комуникацията. Това погрешно схващане увеличава пропастта между широката общественост и учените, въпреки че целта на науката е да се доближи до тези две групи. Всъщност правенето на наука има смисъл само ако полученото знание има влияние върху другите хора и света около нас.

Ежедневно се правят нови изследвания. Колко от тях обаче научаваме? Колко от създадените знания намират своята целева аудитория и оказват влияние върху бъдещи изследвания?Статия на бъдещетоКоличеството нови изследвания, които заливат списанията и други канали. С развитието на инструментите за мидия учените осъзнаха силата на широката аудитория за разпространяване на научните открития и повишаване на видимостта на собствените им изследвания. Въпреки това, обичайният механизъм на научното публикуване не отговаря на завладяващия свят, в който живеем днес.

Статия на бъдещето

И всичко това, защото времената са се променили. През последните 15 години интернет се разпространи широко и информацията става все по-достъпна. Въпреки това научните публикации не са се променили много от XIX век насам.

С оглед на това много известни научни канали разработват нови техники, за да се адаптират към съвременния свят.

Elsevier е едно от най-големите научни списания в света. През последните години Elsevier започна да променя начина, по който ще се излъчват изследванията, и създаде проект, наречен Статия на бъдещето. По-скоро, отколкото си мислите, хартията ще се превърне в нещо много подобно на уебсайт. Това е идеята на "Статията на бъдещето".

Статията на бъдещето има за цел да направи цялата информация е по-свързана и динамична.. Това означава, че можете да видите фигури, поле за коментари, динамични показатели за изтегляния и посещения, графични резюмета и дори записи от авторите.

https://www.youtube.com/watch?v=1dXkmgkYuEg

Може би не сте забелязали, но някои от тези елементи вече са въведени. Elsevier се променя бавно, така че можете да свикнете с нови инструменти.

Вероятно вече сте получили молба да предоставите "Research Highlight", показващ основните резултати от изследването ви, или може би "Graphical Abstract", обобщаващ същността на вашия документ.

Това са само две от горещите тенденции, които можем да очакваме. Актуализирате ли вече проучванията си?

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони