Нови видове Jacquemontia (Convolvulaceae)

Изследователи откриха пет нови вида Jacquemontia (Convolvulaceae) в две различни южноамерикански страни - Боливия и Перу. Вижте по-долу кои са те. 

Изследване в галерия Mind the Graph за "цветя".
Изследване в галерия Mind the Graph за "цветя". Кликнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Боливия и Перу са дом на пет нови растителни вида, открити от изследователи. 

Всички открити видове са от рода Jacquemontia, който носи красиви сини цветове с увивни стъбла или пътеки. 

Родът Jacquemontia Choisy съдържа приблизително 120 вида, много от които са от неотропиците, като най-голямото разнообразие се среща в Бразилия.

Според сведенията видовете от този род се смесват и са трудни за разграничаване, поради което родът има объркваща репутация като цяло. 

Предполага се, че те се опрашват от пчели или насекоми от подобен тип. 

Tibouchina Цвете отпред
Tibouchina Flower Front. Кликнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Новото съкровище на ботаниката: новите открития 

Екипи за проучване в Exeter и Оксфорд Университетите и Кралската ботаническа градина в Кю класифицират и описват 28 нови вида Jacquemontia, открити в Боливия и Перу. 

Най-голямо е разнообразието от видове в източната част на Боливия, въпреки че всички ендемити на страната са от Андите. 

Най-голямо разнообразие и ендемизъм има в северните сухи райони на Перу, близо до границата с Еквадор.

Науката твърди, че има голям брой растения, които не са категоризирани и идентифицирани, главно в тропическите райони. 

С помощта на местни експерти изследователският екип е идентифицирал пет нови вида Jacquemontia в Боливия. Въз основа на досегашните изследвания почти всички от тях изглеждат сравнително редки.  

Флората на Jacquemontia в Боливия и Перу е доста различна, въпреки че двете страни са съседни и споделят няколко вида.

Поради факта, че повечето видове жакемония цъфтят по време на и непосредствено след дъждовния сезон, най-добре е да ги търсите между февруари и юни.

На пет наскоро открити вида са дадени имена: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis и Jacquemontia boliviana. 

Съществуват редица видове Jacquemontia, които растат в тревисти, храстови или открити местообитания, докато някои видове виреят и се развиват дори без почва или вода, други видове се нуждаят от огън, за да започнат да покълват семената. 

В рамките на това изследване учените искат да разберат как се различават тези видове, къде се намират и дали някои от тях са ендемични, тъй като е известно, че някои от тях съществуват само в определени части на света. 

Съществуват много заплахи за растенията, отглеждани в затворени помещения, включително екзотични видове, влошаване на състоянието на местообитанията, селскостопански дейности, минни дейности и строителство на пътища и язовири. 

Anacardium Occidentale Кашу Цвете
Anacardium Occidentale Цвете от кашу. Кликнете върху изображението, за да отидете в галерията.

Проучването се фокусира основно върху

В настоящото проучване те се фокусират главно върху скални разкрития, където са наблюдавани някои видове Jacquemontia, както и новоописаните видове, открити по склоновете на Андите. 

Южноамериканските скали са образувани от различни геоложки образувания и са дом на различни растения. В допълнение към разпознаването на растенията, те изследват екосистемите, в които те живеят, и ролята им в по-големите екосистеми. 

Тъй като Jacquemontia и други растения на скални възвишения са оцелели в суровите условия в продължение на хиляди години, изследователите се надяват да научат от тези растения как се адаптират към новите климатични промени и други условия на околната среда.

Идентифицирането на растителните видове е важна стъпка в опазването на бързо намаляващото биоразнообразие в Южна Америка и по света. С това ново откритие ни предстои да открием цял един нов свят. Бъдещето крие много неща, които трябва да научим за тях, а също и много възможности. 

Можете да научите повече за това откритие, като разгледате препратките по-долу. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) in Bolivia and Peru. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони