Науката може да промени света. Това означава, че ние като учени имаме огромна власт. Но колко хора знаят за нашите изследвания? Също така, на колко хора влияем с нашите данни? Ако искаме да подобрим обществото си чрез науката, трябва да говорим за комуникация на науката.

Изследователите не са в основата на днешните обществени дебати. По-лошото е, че наблюдаваме появата на псевдонаука и фалшиви новини в нашето общество. Разполагаме с всички научни познания, за да предотвратим редица заболявания като морбили. И все пак децата продължават да умират заради тях. Какъв е проблемът? Знанията ни не достигат до много хора. Вместо това ние дори се затрудняваме да общуваме с други учени в областта на науката.

Според интересен статия от The conversation, нашите научни данни са "до голяма степен в академични списания, които се четат почти изключително от наши колеги. Според изчисленията една средностатистическа статия в списание се чете изцяло от не повече от десет души". Освен това, "годишно се публикуват до 1,5 милиона рецензирани статии. Въпреки това много от тях се пренебрегват дори в научните общности - 82% от статиите, публикувани в хуманитарни [списания], не са цитирани дори веднъж."

Вече писах за това как да подобрим комуникацията на науката в академична среда. Така че можете да прочетете повече за това:

Но как да подобрим комуникацията на науката с широката аудитория?

В разговора се пише за "интелектуална мисия". Според статията, "някои учени настояват, че не е тяхна работа да пишат за широката публика. Те предполагат, че това би означавало, че "се отказват от мисията си на интелектуалци". Те не искат да се чувстват така, сякаш "притъпяват" сложното мислене и аргументи. Противоположният аргумент е, че учените не могат да работят изолирано от съвсем реалните проблеми на света."

Нека ви попитам какво се случва, когато обясните на обикновените хора с какво си изкарвате прехраната? Колко лесно е? Звучите ли така, сякаш говорите на различен и скучен научен език? Или звучите като луд учен, който прави странни експерименти като по филмите?

9fd13d793fd6d40f50ce48004880b06a

Но достигането до широката аудитория е ключът към борбата с псевдонауката. Когато осъзнаем значението на науката, разбираме, че част от нашата работа е да споделяме резултатите си по разбираем начин.

Capturar

Създадохме Mind the Graph, след като разпознахме пропуските в научната комуникация и разбрахме колко е важно да ги променим. Предлагаме атрактивен подход чрез визуални ресурси като научни илюстрации. Така че нашата платформа има за цел да даде възможност на учените и да свърже хората, използвайки разбираем и интересен език. Вижте някои примери за творения, направени с помощта на Mind the Graph:

Преглед_99571-2-1

зависимост от кофеин

покритие toucan 2

окисляване на океана

увреждане на мозъка природа

Можете да прочетете повече за него в:

Ако сте съгласни, че трябва да подобрим комуникацията в областта на науката, и искате да достигнете до повече хора, опитайте Mind the Graph безплатно:

научните илюстрации на графиката

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони