Наука трябва да бъде за любопитство и въпроси, а не за догми и готови отговори. Така че учителите трябва не само да преподават срещу теорията за плоската Земя. Трябва да преподаваме научен метод за издигане на хипотези, провеждане на експерименти за изследване на наблюденията и отговаряне на въпроси. Учителят по физика Рет Алън пише за това как да преподаваме хелиоцентричната теория, или с други думи, как да покажем, че Земята обикаля около Слънцето.

Статията е публикувана в Wired1, като Рет Алън2 описва себе си, той "е доцент по физика в Югоизточния университет на Луизиана. Обича да преподава и да говори за физика. Понякога разглобява нещата и не може да ги сглоби обратно." 

"Една от основните цели на този курс е да помогне на учениците да разберат природа на науката. По-специално идеята, че науката е свързана с изграждането и тестването на модели. По време на курса учениците събират данни и изграждат свои собствени модели, но също така се запознават със съществуващите научни модели, като хелиоцентричния (ориентиран към Слънцето) модел на слънчева система."

Борба с фалшивите новини като плоска земя и геоцентризъм преподаване на научния метод

03 Начини за доказване, че Земята обикаля около Слънцето

01. Фази на Венера

Какво ви е необходимо:

 • Чифт бинокли
 • Известно време
 • Любопитство

Как да го направите:

 • Разберете кога планетата Venus се вижда от вашето местоположение. Можете да го намерите в Google3. Ако в момента не е на небето, просто изчакайте няколко седмици и ще можете да го видите отново (без да се налага да ставате в 4 часа сутринта).
 • Използвайки бинокъла, трябва да забележите нещо, което не е звезда и дори не е кръгло. Това се случва, защото Венера има фази, подобни на фазите на Луната.

Вижте това инфографика създаден на Mind the Graph за да покаже фазите на Венера:

Преглед_84645

Но какво означава това за геоцентричния и хелиоцентричния модел на Слънчевата система?

Учителят Рет Алън отговаря на този въпрос: "Първо, нека да си припомним какво причинява фазите на Луната. Накратко, половината от Луната се осветява от Слънцето. Тъй като гледаме Луната под различни ъгли, виждаме само част от осветената половина на Луната и това причинява фазите. Същото се отнася и за Венера. Така че, ако Венера има фази с форма на полумесец, това означава, че гледаме "задната страна" на Венера. Ако Венера има пълна фаза, значи гледаме "предната страна". Единственият начин това да се случи е, ако Венера обикаля около Слънцето."

02. Луни на Юпитер 

Какво ви е необходимо:

 • Чифт бинокли
 • Известно време
 • Любопитство

Как да го направите:

 • Погледнете Юпитер (когато се вижда в небето). Няма да можете да разберете подробности за планетата Юпитер, но можете да видите четирите големи луни. Да, можете да видите луните на Юпитер с бинокъл.

Подобно на фазите на Венера, това не доказва, че геоцентричният модел е погрешен. Очевидно е обаче, че тези луни обикалят около Юпитер, а не около Земята. Така че Земята не е център на всичко.

03. Ретроградно движение на Марс

Какво ви е необходимо:

 • Търпение
 • Известно време

Как да го направите:

Излезте навън през нощта и обърнете внимание на разположението на Марс спрямо фона звезди. Направете това отново следващата вечер и ще забележите, че тя е на друго място (спрямо фоновите звезди). Всъщност всички планети правят това - така разбираме, че те не са звезди.

Ако обаче следите движението на Марс, ще забележите, че той се движи на изток - с изключение на някои специални моменти. Понякога Марс ще се движи на запад за кратко, преди отново да се премести на изток. Това се нарича ретроградно движение.

Но какво означава това за геоцентричния и хелиоцентричния модел на Слънчевата система?

Нека разгледаме геоцентричния модел с Марс в орбита около Земята. Всяка нощ той се придвижва все по-на изток. Това е логично. Но как ще обясните времето, когато се движи на запад? Това е просто безумно.

Вижте този модел на Марс и Земята, които обикалят около Слънцето:

В този модел Земята и Марс обикалят около Слънцето - моля, имайте предвид, че този модел не е в мащаб. Това означава, че ъгловата скорост на планетите намалява с увеличаване на орбиталното разстояние. Земята обикаля "по-бързо" от Марс. Именно в тази област, в която Земята изпреварва Марс, се получава ретроградно движение. Използването на хелиоцентричния модел дава възможност за просто обяснение на ретроградното движение на Марс.

Тези експерименти показват как Земята обикаля около Слънцето във формата на сфера. Въпреки това, както пише Рет Алън, "не бихме ли излетели от въртяща се Земя? Дали птиците няма да имат проблеми с летенето, за да се движат в крак със Земята? Всъщност Земята не се усеща като да се движи. Геоцентричният модел на Слънчевата система е напълно разумен, докато не започнете да събирате по-добри данни. Или, ако трябва да кажем това по отношение на Природата на науката: Някои модели са доста добри, докато не се съберат повече данни, които казват, че не са добри. Това е начинът, по който работи науката."

Визуалната наука срещу псевдонаука като плоската земя

Тези експерименти по-горе са много по-лесни за разбиране, като показват визуален модели и инфографики. Науката трябва да бъде визуална, за да достигне до повече хора.

Създадох инфографиката за фазите на Венера с помощта на Mind the Graph. Ако ви е харесала и искате да създадете такава за вашия изследване можете да опитате и Mind the Graph.

 1. Как да покажем, че Земята обикаля около Слънцето
 2. Рет Алън.
 3. Видими планети - и още.
абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони