Фактът, че динозаврите са изчезнали преди около 65,5 милиона години, не е новина за никого.

Динозаврите са управлявали повърхността и небето на планетата Земя в продължение на 140 милиона години, докато ние - хората - сме тук само от 200 хиляди години.

Най-приетата теория за масовото измиране е, че астероид е предизвикал смъртта на почти всичко живо на Земята - включително динозаврите - и е довел до края на ерата на влечугите.

Разглеждайки всички налични данни по темата, някои палеобиолози твърдят, че изчезването на динозаврите е щяло да се случи, дори ако астероидът не е ударил Земята, поради очевидния еволюционен застой на видовете динозаври.

Друга група палеобиолози обаче твърдят, че анализът на наличните данни е бил погрешно оценен, и казват, че без удара на астероида динозаврите може би щяха да са тук - следователно ние нямаше да сме тук.

Динозаврите са живели в бурно време, Земята е била място с огромни вулканични изригвания, глобалната температура и морското равнище са се променяли бързо.

През 1980 г. е публикувана статия, в която се предлага възприетата в момента теория за астероид, причинил Кредно-терциерното измиране - последния период от живота на динозаврите.

Денят, в който астероидът е ударил Земята, се нарича Креда-Палеоген (K-Pg) изчезване. Теорията е подкрепена от доказателствата за тънък слой седименти, наречен Граница K-Pg.

Този тънък слой съдържа високо съдържание на Иридий, рядък метал, който се среща на Земята, но е силно застъпен в астероидите.

Интересен факт е, че слоят иридий присъства в целия свят, но в Юкатан Peninsula редкият метал е открит в много по-голямо количество.

В началото на 90-те години на миналия век изследователите откриват кратер от астероид в Мексикански залив, което потвърждава събитието K-Pg.

Еволюционният път на динозаврите все още е тема, която предизвиква разногласия сред научната общност.

Бяха повдигнати няколко дискусии поради различията при вземането на проби и нестандартизираните аналитични методологии.

Пълното разбиране и реконструиране на разнообразните модели от този период е изключително трудно и субективно, тъй като изследователите са склонни към йерархични пристрастия.

Освен това, в опит да се коригират тези различни фактори, се прилагат различни методи, които водят учените до различни заключения.

И така, основната дискусия сред учените, дали видовете динозаври са били в упадък още преди събитието K-Pg, или дали диверсификацията на видовете и еволюцията им все още са продължавали, когато астероидът е ударил Земята.

В статия, публикувана в Royal Society Open Science, Бонсор и колегите му от Университетати на Бат и Природонаучния музей се опитаха да намерят отговор на този дебат.

Използване на еволюционни дървета на динозаври и специализирано статистическо моделиране. Проучването отчита тенденцията на растеж и еволюция на новите видове, които са се появявали по това време.

Еволюционният път на динозавърския вид е белязан от много възходи и падения.

Когато се появява нов вид владетел, той живее известно време, докато не се появи по-нов и по-силен вид, който предизвиква упадък и изчезване на предишния.

"Предишни проучвания, проведени от други автори, са използвали различни методи, за да стигнат до заключението, че динозаврите така или иначе са щели да изчезнат, тъй като са били в упадък към края на периода Креда.

Въпреки това показваме, че ако разширим набора от данни, за да включим по-нови родословни дървета на динозаврите и по-широк набор от видове динозаври, резултатите всъщност не водят до това заключение - всъщност само около половината от тях водят до него", казва Джо Бонсор, водещ автор на изследването, в изявление.

Бонсор и неговата изследователска група не подкрепят теорията, че динозаврите са били в упадък по времето на K-Pg. Последните видове динозаври, които са се издигали, не са били взети предвид в данните от предишни изследвания.

Те твърдят, че ако астероидът не се е бил разбил в полуостров Юкатан, динозаврите са щели да продължат да растат и да се развиват, управлявайки непрекъснато планетата Земя. 

Въпреки това Бонсор признава, че "до голяма степен неизбежните отклонения във фосилните записи и липсата на данни често могат да покажат намаляване на видовете", но в същото време, казва той, науката не може да разбере напълно реалността по онова време.

"Възможно е никога да не узнаем истинските темпове на еволюция на динозаврите, тъй като единственият начин да сме сигурни е да запълним пропуските в данните, за да получим най-добрия отговор, а ние просто не смятаме, че сме стигнали дотам", казва Бонсор.

Ако не беше събитието на изчезване K-Pg, ерата на влечугите може би никога нямаше да приключи, а бозайниците нямаше да се развият или да завладеят нови ниши на сушата, което щеше да доведе до света, който познаваме днес.

Ако динозаврите по някаква причина бяха оцелели и ние живеехме заедно, щеше да е като един от главните герои на филма "Джурасик свят - Рухналото кралство": "Когато видиш динозавър за първи път, това е като чудо, четеш за тях в книгите, виждаш костите в музеите, но не вярваш в това.

Те са като митове. И тогава виждаш, че първият е жив".

За щастие, противно на това, което се случва във филма, не можем да видим нито един жив динозавър и за нас и за учените ще остане загадка какво наистина се е случило.

Засега проучванията на вкаменелостите са единственият начин да разберем по-добре реалността на динозаврите.  

Да, всички, Mind the Graph има илюстрации на динозаври, които можете да използвате. Можете да ги използвате, за да покажете изследванията си по нагледен и атрактивен начин. 

С помощта на Mind the Graph можете да създавате илюстрации, шаблони за инфографики и графични резюмета, като използвате наличната ни галерия с илюстрации, от науки за земята към география.

Но ако имате нужда от много специфична илюстрация, ние ще я изработим за вас! Ако не можете да намерите идеалните ресурси за комуникация на вашата наука, можете да разчитате на нашата услуга по заявка. Всички те са направени специално за вас от професионални дизайнери и са подбрани от нашия научен екип.

Започнете да използвате Mind the Graph точно сега

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони