"Смятаме, че публикуването на статия не е крайната цел за един учен". Направихме малко интервю с External Diffusion за тяхната работа и за това как се подобряват наука комуникация. Проверете го!

1. Кой е повратният момент за създаването на "Външна дифузия"?

Като учен, Деймиън почувства нуждата да сподели работата си по различен начин, в допълнение към научен доклади и съобщения на конференции. Започва да води личен блог и да се изявява в Twitter. Пише публикации в блога за научни статии (собствена или някоя друга интересна творба, намерена в литературата) беше упражнение, което му доставяше голямо удоволствие. Смисълът е да се използва алтернативен стил на общуване, извън строгото платно на научното общуване и избягване на неговия жаргон. Въпреки това и въпреки усилията за разяснителна работа, той осъзнава, разглеждайки статистиката на уебсайта, че е много трудно да се привлекат погледите към тези статии.

През пролетта на 2015 г. в разговор с брат си Алекс, който е предприемач в областта на уеб и социалните медии, възниква идеята за уеб хъб, който да гарантира подходяща и масова аудитория за авторите на научни публикации, които искат да публикуват статията си в блог. Деймиън измислил всички неща, от които авторите биха искали да се възползват. Алекс измисли технически решения и предложения, за да предложи още повече. Заедно те проектираха уебсайта и започнаха да набират първите сътрудници и последователи в социалните медии. Уебсайтът беше пуснат през октомври 2015 г.

2. Как външната дифузия може да помогне на учените да съобщят своите открития?

Считаме, че публикуването на статията не е крайната цел за един учен. Повечето изследователи изпитват необходимост да говорят за своите открития по допълващи се начини. Например, те ходят да говорят на конференции, за да се уверят, че общността е чула за тяхната работа. Понякога те използват услугите на отдела за комуникации в университета, за да достигнат до широката преса. Някои от тях комуникират и директно чрез социалните медии. Блогът е още един канал за комуникация на науката, разпространение на информация, достигане до обществеността, популяризиране (наречете го както искате). За да постигнете ефект чрез блогове, не е достатъчно да пишете чудесно съдържание, а ви е необходима широка и подходяща аудитория.

Публикацията в блога "Външна дифузия" се състои от страница с няколко раздела, на която могат да се намират различни видове на ангажиращо съдържание (инфографики, илюстрации, множество връзки, биография на автора, видеои т.н.). Съдържанието се предоставя от автора въз основа на предложения от нас шаблон. При поискване помагаме при създаването на съдържанието. Силата на "Външна дифузия" е в аудиторията и активната работа със социалните медии. След като публикацията е на живо на уебсайта, ние активираме истински комуникационен план, за да се уверим, че публикацията и статията се обсъждат онлайн от съответната общност.

Ако искате някой да прочете вашето изследване, трябва да имате външна дифузия!

3. Какъв беше отговорът на научната общност на вашата работа?

Започнахме с няколко публикации и почти никакви последователи в социалните медии. Сега публикуваме по една публикация всяка седмица и аудиторията ни расте много бързо (напр. > 5000 последователи в Twitter). От значение е високият процент на ангажираност (RT, харесвания и т.н.), който генерират нашите публикации в социалните медии, и броят на "кликванията" към действителната научна статия, която авторите искат да популяризират. Получаваме много положителни коментари от общността и това много ни радва!

4. Какви са следващите стъпки за външната дифузия?

Следващата стъпка за развитието на стартиращата компания е да се създаде устойчив бизнес модел. Търсим институционални партньори - университети, изследване консорциуми, мрежи и др. - които биха искали да се възползват от нашите услуги редовно. Искаме да продължим да изграждаме своята аудитория в социалните медии. Скоро ще предложим и платени услуги за изготвяне на съдържание като инфографики, илюстрации, видео и статии за популяризиране. И накрая, ние имаме страница на блога за гости където публикуваме външни материали по различни теми, свързани с научното публикуване и научните изследвания; планираме да обогатим тази страница, за да продължим да водим разговори с общността (предложенията са добре дошли!).

Разпространете изследванията си с помощта на External Diffusion!

5. Как си представяте, че ще изглежда комуникацията на науката след няколко години?

Комуникацията в областта на науката има множество форми. Винаги ще има учени, които смятат, че статиите им "говорят сами" и не се нуждаят от допълнителна форма на информиране. И в някои случаи това наистина може да е полезно за това, което искат да правят. Въпреки това научната комуникация е в разгара на революция: отвореният достъп, отворена наука, отворени данни, препринти, партньорска проверка след публикуването, съвместни публикации и др. Социалните медии също умножават източниците на информация. В този поток от информация, от гледна точка на научния автор, ще бъде все по-важно да може да се откроява. По този начин управлението на онлайн присъствието и електронната репутация ще бъде задължително.

От гледна точка на читателя, който трябва да се справя с настоящото информационно претоварване, четенето на научни блогове е добра идея. Що се отнася до формите на комуникация, иновациите вече са налице - интерактивни плакати, чатове в социалните мрежи и видеоклипове, и т.н. И все пак вярваме, че добрата стара хартия ще оцелее още дълги години, защото научната комуникация не е само предаване на силно послание; тя е и споделяне на методи и данни по точен и подробен начин, така че да се позволи на общността да надгражда съществуващата работа и да напредва по-нататък. Вероятно мисията за разрастване на значение за комуникаторите на науката ще бъде да се ангажират с обществото, медиите и дори с политическата сфера, за да помогнат за рационализирането на пристрастните научни дебати (миграция, климат промяна, ваксини и др.). В днешната комуникационна треска лесно могат да се предадат съкратени послания и учените трябва да помогнат за развенчаването им.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони